Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevěný úkryt

Lucie Němcová | Pátek, 02. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Malý zahradní domek - celkový pohledÚnik do světa klidu a samoty je v dnešní uspěchané době přehlcené informacemi, kde čas běží mnohonásobně rychleji, čím dál vyhledávanějším artiklem. Objekt, který si postavili majitelé víkendového domku v dánském městečku Asserbo, exkurzi z běžné reality umožňuje. Dřevěná buňka posazená do vzrostlé zahrady nabízí soukromí, ticho a poetické obrazy v podobě výhledů do zahrady – ideální podmínky pro ničím nerušenou práci i odpočinek daleko od městského každodenního ruchu.

 

Autorem minimalistické stavby v zahradě rodinného domu nedaleko pobřeží Severního moře je dánské studio vedené architektkou Dorte Mandrup. Domek se vyznačuje jednoduchostí a účelností, je snadno demontovatelný a lze přemístit kamkoli jinam. Svou plochou 9,8 metrů čtverečních nabízí dostatek prostoru a nepůsobí stísněně. Nosná konstrukce stavby je dřevěná trámová, celý objekt je prefabrikovaný a byl téměř celý připraven ve výrobně. Přímo na pozemku byla osazena jen okna. Lehká dřevěná konstrukce stojí pouze na několika dřevěných hranolech.

domek v zahradě

 

Mezi detailně promyšleným zařízením interiéru najdeme knihovnu, velký psací stůl, ale také vyklápěcí postel. Buňka tedy slouží nejen pro práci a relaxaci, ale i pro příležitostné přespání. Příjemné osvětlení interiéru zajišťuje podélný světlík, kterým lze sledovat proměny na obloze, a velké okno s výhledem do bujné zahrady. Své útočiště zde najde nejen workoholik nebo vášnivý čtenář, ale i příležitostní hosté. Interiéru dominují dřevěné plochy – je použito světlé břízové dřevo ošetřené voskem. Fasádu tvoří vertikálně kladený obklad ze dřeva túje západní.

Interiér zahradního domku

 

Tým architektů studia Dorte Mandrup Arkitekter při své práci klade důraz na kvalitní analýzu zadání. Každá drobnost hraje svou roli a návrh nějakým způsobem ovlivňuje. Architekti neustále zkoumají a využívají nové materiály, konstrukce a variace prostoru tak, aby výsledkem byl komplexní zážitek jeho uživatele – vizuální, hmatový i poetický. Důležitý je jasný koncept a působení stavby ve všech měřítcích – od největšího po nejmenší. Tým pracuje na projektech různého charakteru, od staveb pro bydlení přes školské, občanské, kancelářské a rekreační objekty, až po územní plány. Za svou práci Dorte Mandrup Arkitekter získali již řadu národních i mezinárodních ocenění. Stavba zahradního boxu, v angličtině s příznačným názvem Read Nest, byla nominována na cenu World Architecture Festival.

detail zahradního domku

 

Foto Thomas Mandrup-Poulsen & Torben Eskerod

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop