Skeletové dřevostavby (lehký dřevěný skelet - Two by Four)

Skeletové dřevostavby (lehký dřevěný skelet - Two by Four)

Andrea Kaštanová | Pátek, 31. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba z lehkého dřevěného skeletu, označována také jako dřevostavba Two by Four, je odvozena od nejrozšířenějšího smrkového, fošnového profilu 2" x 4", tedy cca 50 x 100 mm...

Celá stavba je skládána jako stavebnice přímo na místě prakticky z jednoho fošnového profilu, z něhož se vytvoří základní kostra domu, a ztužení z deskových prvků, nejčastěji cementovláknitých či dřevoštěpkových desek, které se hřebíky nebo sponkami kotví na nosnou konstrukci a spolupodílejí se na její statice. Prostor mezi jednotlivými sloupky rastru se vyplňuje tepelnou izolací, což je důvodem pro menší tloušťku stěny dřevostavby oproti zděnému domu. Tenčí stěny znamenají více prostoru v pokoji. Moderní dřevostavby využívají i profily jiného rozměru než 2" x 4", ale cílem je, aby četnost prvků byla co nejmenší. Doba realizace je delší než u panelových dřevostaveb, ale nevyžaduje náročnou investici do výrobního závodu. Tento způsob výstavby je proto dostupnější i pro menší regionální firmy. Některé z nich však mají problém s dodržením technologické kázně a kvality.

OVĚŘENÍ DODAVATELÉ SKELETOVÝCH DŘEVOSTAVEB A JEJICH REALIZACE→

Hlavní výhody skeletové dřevostavby (lehký dřevěný skelet)


  • Montáž přímo na staveništi: Systém nevyžaduje přítomnost těžké techniky, lze využít místních pracovních sil i materiálu. Možnost sledovat každý detail domu a zmapovat si skladbu vrstev ve vznikajícím sendviči.
  • Jednoduchost a flexibilita: Snadná montáž jednotlivých dílů. Ideální pro menší regionální firmy, je však nutné dodržet potřebnou technologickou kázeň. Díky jednoduchosti stačí řemeslníků méně.
  • Kombinace s jinými technologiemi: Dobře se kombinuje s těžkým dřevěným skeletem či zděnou stavbou. Na fasádu lze použít tradiční omítku, ale i zavěsit dřevěný rošt nebo nalepit cihelné pásky.
  • Možnost úpravy dispozic: Nebývá problém s drobnými úpravami v projektu (posunutí příčky, přemístění okna či dveří).
  • Chatky i vícepodlažní budovy: Sloupková konstrukce může být starý dřevník, zahradní domek stejně jako vícepodlažní stavba, bytová či administrativní budova.Přečtěte si o výhodách lehkého dřevěného skeletu podrobněji.
Jak se staví dřevostavba systémem Two by Four
 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop