Roubenka

Roubenka

Andrea Kaštanová | Pátek, 31. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Roubené dřevěné domy jsou většinou jednovrstvé konstrukce sestavené z masivních profilů, tentokrát opracovaných do tvaru trámů. Charakteristickým prvkem je právě roubení – zatesání spojů tzv. na rybinu, přes niž trámy nepřesahují a tvoří tak prakticky klasický roh.

Také v tomto případě většina stavebních firem dům nejprve předvyrobí a po demontáži znovu instaluje na parcele. Vodorovné mezery mezi jednotlivými trámy se vyplňují izolací - minerální vatou, ovčí vlnou..., krytou z obou stran dřevěným nebo umělým klínkem, případně konopnými provazy, tesařským tmelem apod. Při správné údržbě má roubenka životnost i 300 let.

Druhou, dnes již velmi rozšířenou technologií, je výroba roubených staveb na CNC obráběcím centru z lepeného masivního lamelového dřeva (BSH, KVH). Výhoda této technologie spočívá mj. v tom, že lepené dřevo nepracuje (nekroutí se, nepraská), a stavba nesedá. Odpadá tak nutnost technologické přestávky.

Běžný srubový dům nebo roubenka o rozměrech např. 10x10 m jsou za 2-3 měsíce vyrobeny. Po dokončení výroby jsou díly očíslovány, rozebrány a převezeny na pozemek investora, kde je celý dům cca za 1 měsíc opět složen. Krov je dokončen za dalších 14 dní a broušení a impregnace za další 3 týdny.

Po dokončení hrubé stavby ze surového (nevysušeného) dřeva je výhodné nechat dům cca rok "sedat" a pak ho teprve dokončit. Dřevo má vysoký obsah vody a při vysychání zmenšuje objem, během prvních 10 let po dokončení stavby o cca 6-8 %, pak už se objem nemění. K největším změnám dochází první rok (až o 3 %), další změny probíhají mnohem pozvolněji.

roubenka-z-cedru-cela-roubenka

SEZNAM OVĚŘENÝCH DODAVATELŮ ROUBENEK A JEJICH REALIZACE→

Hlavní výhody masivní roubenky


  • Stavba, ve které nám bude teplo - V zimě stačí pro pocit tepelné pohody vytápět na 20 °C. Stěna výborně akumuluje teplo, ohříváme rovnou vzduch.
  • Zdravé mikroklima - Stěna je difuzně propustná a dochází k neustálé recyklaci vzduchu a regulaci vzdušné vlhkosti. Je výhodná pro alergiky.
  • Masivní dřevěné konstrukce nehoří - Na povrchu hořící klády se vytvoří zuhelnatělá vrstva, která samotný dřevěný prvek chrání a brání dalšímu rozšíření požáru.
  • Dřevo pracuje, ale je poddajné - Roubené a srubové konstrukce dokážou ustát poměrně velké pohyby podloží nebo základové konstrukce.
  • Stavíme ekologicky - Výstavba po sobě zanechá malou ekologickou stopu, dřevo je obnovitelná surovina s pasivní bilancí emisí.

roubenka-cesky-raj-dum-s-jezirkem

Foto: Martin Zeman


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop