Tisk

Citlivá místa dřevostavby

Lucie Němcová | Pátek, 24. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

I přes celou řadu nesporných výhod dřevostaveb, díky kterým jejich počet každým rokem roste, je dobré si během návrhu pohlídat několik bodů. Předejdeme tak zbytečným komplikacím a nepříjemným překvapením, které by mohly během realizace nebo užívání domu vzniknout.

Kvalita provedení

Nekvalitní realizace domu se nám v případě dřevostaveb může velmi vymstít. Je smutným faktem, že (i přes skvělý potenciál) jsou levně a špatně provedené dřevostavby daleko větší pohromou, nežli nekvalitně provedený zděný dům. Naštěstí však jde o výjimky. Základem úspěchu je zodpovědný investor, který ví, že šetřit na kvalitě je velmi krátkozraké.

Detaily

Řešení detailů hraje od začátku důležitou roli pro funkčnost a životnost objektu. Měly by být co nejjednodušší, aby bylo zabráněno zbytečným chybám během provedení. Vyplatí se v projektu veškeré důležité detaily podrobně promyslet a rozkreslit.

Akumulace

Schopnost akumulace dřeva jako materiálu se liší od zděných staveb, rozdíl je ale také v jednotlivých konstrukčních systémech dřevostaveb. Dům z masivních dřevěných panelů má zcela jinou schopnost akumulovat teplo, nežli stavba sloupkové konstrukce vyplněná izolací.

Do lehké konstrukce dřevostaveb sendvičového typu je vhodné vnést masivní hmotu ve formě litých podlah nebo zděných příček, která pomůže absorbovat nárazové tepelné přebytky.

Vlhkost

Citlivým místem dřeva je dlouhodobé působení vlhkosti. Abychom takovému procesu předešli, musí být stavba provedena kvalitně, bez tepelných mostů, které jsou zdrojem kondenzace vlhkosti. Důležitá je volba skladby stěny a její schopnost propouštět páry, stejně jako důkladné větrání objektu.

Akustika

Pro akustiku lehkých staveb, mezi které dřevostavby řadíme, je dobré doplnit hmotné materiály například ve formě litých podlah, zděných příček nebo betonových stropů.

Je nutné si dobře rozmyslet, co chci od akustických vlastností dřevostavby. Protože se u dřevostaveb často realizují lehké podlahy (bez betonové vrstvy), nastává u montovaných domů větší problém s kročejovou neprůzvučností vodorovných konstrukcí. Pokud s tímto citlivým místem počítáme a zaměříme se na jeho správné řešení, může stropní konstrukce vykazovat stejné vlastnosti jako klasická těžká podlaha. Navíc v poslední době stále více přibývá firem, které se realizace těžkých betonových stropů v jinak suchém systému výstavby nebrání. Samozřejmě, že vlhkost vnesená do konstrukce může způsobit problémy, pokud se ale vody včas, účinně a rychle zbavíme, můžeme plně využít všech výhod, které těžká stropní konstrukce přináší. Kromě menších problémů s kročejovou neprůzvučností je to například i snadnější aplikace podlahového vytápění, neomezené možnosti při výběru krytiny a také nezanedbatelná tepelná akumulace.

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop