Co musím umět, abych postavil dům svépomocí

Co musím umět, abych postavil dům svépomocí

Jitka Příhodová | Pátek, 19. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba domu svépomocí je široký a nejednoznačný pojem. Svépomocí můžete totiž stavět jen část domu, nechat si dodat hrubou stavbu a zbytek si udělat sami nebo vše jen organizovat. Míra stavění svépomocí může být logicky různá. Ať už budete stavět celý dům sami nebo budete spolupracovat s externí firmou nebo jinými řemeslníky, potřebujete k tomu mít schopnosti, trpělivost, sílu, motivaci, peníze a spoustu času. Někoho takový náklad na vlastní bedra odradí, jiného posílí a motivuje.

Dobrý organizátor

Stavba svépomocí je nejčastěji hlavně o organizaci. Je potřeba skloubit a časově sladit vše potřebné tak, aby na sebe vše správně navazovalo. Jako stavitel svépomocí nejspíše nebudete všechno stavět sám, ale budete spíše koordinovat jednotlivé dodavatele, které budete sám vybírat, případně některou činnost uděláte sám s rodinou či kamarády. Samozřejmě je možná různá míra vaší práce. Někdo ke schopen si celý dům postavit úplně sám, ale není to moc obvyklý přístup. Organizační schopnosti jsou u stavby svépomocí na prvním místě, jsou nejdůležitější.

Zručný řemeslník

Chcete-li si dům stavět sami nebo alespoň částečně sami, měli byste být rozumně manuálně zruční. Dřevostavba je sice na první pohled jen skládačka, ale například pro montáž jednotlivých systémů byste měli mít „buňky“. Čím jste zručnější tím více si troufnete i na složitější stavební kousky. Jste-li organizačně schopní a ne příliš zruční, můžete vše zorganizovat tak, že seženete právě zručné řemeslníky, kteří vám pomohou. Takové spolupráci a organizaci jednotlivých řemeslníků se také říká stavba svépomocí. Nemyslete si, že vše zvládnete sami. Na některé práce je prostě nutné pozvat si a zaplatit odborníka.

drevostavby svepomoci-co musim umet

Odhodlání, motivace a čas

Mezi nejdůležitější elementy, které potřebuje stavitel svépomocí, patří:

  • Odhodlání - Musíte mít velkou chuť stavět. Každý chlap by měl postavit dům a čím více se na stavbě podílí, tím lepší pocit z toho má. Pocit z vlastního domu, na jehož stavbě jste se podíleli, je k nezaplacení a velmi vás obohatí.
  • Motivace - Určitě chcete bydlet co nejdříve, možná se vás i všichni ve vašem okolí ptají, kdy už se budete stěhovat. O motivaci většinou nebývá nouze.
  • Čas - U stavby svépomocí většinou platí, že trvá déle než dřevostavba na klíč. Stavbě musíte obětovat spoustu času a máte-li vlastní práci, rodinu a děti, bude to velmi náročné. I proto se doporučuje dům postavit nejpozději do dvou let od začátku stavby.

Nebojte se stavby svépomocí, ale nechoďte do ní za každou cenu. Každý má jiné přednosti a priority. Zvolte tu variantu, která bude pro vás nejlepší. Tím může být dům na klíč, dřevostavba od firmy v různých stupních rozpracovanosti nebo si vše organizujete sami. Ať se dílo podaří!


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop