Tisk
Co znamená, stavět dřevostavbu na klíč

Co znamená, stavět dřevostavbu na klíč

Jitka Příhodová | Pondělí, 29. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Pojem dřevostavba na klíč je hodně obecný. Možná si představíte, že vám stavební firma postaví kompletní dřevostavbu, předá vám klíče a vy se můžete nastěhovat. Zní to lákavě, u některých firem to tak možná i je, ale ve většině případů to je úplně jinak. Důvodem je skutečnost, že „dům na klíč“ si může každý dodavatel specifikovat jinak. Proto je logické, že se o přesné specifikaci, co všechno stavitel zrealizuje, pobavíte detailně předem. Závazky dodavatele by měla samozřejmě také pokrývat smlouva, kde bude uvedeno, co všechno pojem „na klíč“ v daném případě znamená.

Chcete-li tedy postavit opravdu dřevostavbu na klíč v tom smyslu, že dodavatel dům kompletně postaví a vám stačí jen nastěhovat nábytek, musíte vybrat vhodného dodavatele a ujasnit si to s ním předem. Nestačí to, že má na webových stránkách napsáno, že realizuje dřevostavby na klíč. Ne každá stavební firma opravdové domy na klíč nabízí.

Dřevostavba na klíč v mnoha podobách

Podíváme se na nejčastější situace, co pro dodavatele pojem „dřevostavba na klíč“ znamená:

  • Kompletní realizace domu. Dodavatel se zaváže, že postaví kompletní dřevostavbu se vším všudy a investor se opravdu po předání pomyslných klíčů může okamžitě nastěhovat. Obvykle chybí jen nábytek. I u domů na klíč v tomto pravém smyslu je potřeba předem vyřešit, co všechno je součástí domu na klíč.

  • Vlastní specifikace dodavatele. Nejčastější variantou je situace, kdy dodavatel ve smlouvě jasně specifikuje, co dřevostavba na klíč znamená. Vyjmenuje, co všechno bude realizovat a předá dům v podobě, která smlouvě odpovídá. Většinou je pak ještě potřeba do dokončení domu investovat. Ale záleží na dohodě.

  • Pouhý pojem na klíč, bez specifikace. Nejhorší scénář je ten, že dodavatel nespecifikuje, co všechno realizuje, a investor má určitá očekávání, která se liší od reality. Takové situaci se pokuste vyhnout a ještě před počátkem spolupráce s dodavatelem si společně ujasněte, co od dřevostavby na klíč očekáváte.

drevostavba na klic titulka thumbNechat si postavit dům od jedné firmy má velké výhody. Hlavní výhodou je fakt, že vše zaštiťuje jedna firma, vše řešíte jen s nimi. Stavební firma ručí za kvalitu, řeší reklamace, opravy apod. Navíc koordinuje práce tak, aby celá stavba běžela jako na drátkách. V každém případě se vyplatí si pro jistotu zajistit nezávislý technický dozor.

Dřevostavba na klíč zní lákavě. Určitě si však s dodavatelem ujasněte přesnou specifikaci dodávky – jak věcně tak časově.

 


 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop