Tisk
Každý dnes staví nízkoenergetický dům. Opravdu?

Každý dnes staví nízkoenergetický dům. Opravdu?

Jitka Příhodová | Neděle, 11. červen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

V posledních letech je jasně patrný trend stavět energeticky úsporné stavby. Hlavně mladé rodiny, které uvažují o stavbě rodinného domu, mají čím dál častěji bližší vztah k životnímu prostředí a dívají se na svět vlídnějšíma a šetrnějšíma očima. Energeticky úsporné stavby jsou dnes jednoduše v módě, staví se jich víc a víc, a dokonce je podporuje i stát. Ale pozor, ne každý dům, který se tváří jako nízkoenergetický, jím opravdu je.

Hned na začátku si shrneme, jak se energeticky úsporné stavby dělí:

  • Nízkoenergetické domy. Roční spotřeba tepla je u těchto domů maximálně 50 kWh/m2. Ušetříte peníze (za vytápění) a ještě ušetříte životní prostředí.
  • Pasivní domy. Normy jsou u pasivních domů o něco přísnější než u nízkoenergetických domů, jinak je princip stejný.
  • Nulové domy. Tyto domy mají téměř nulovou spotřebu energie. Jedná se o pasivní domy, jejichž minimální spotřeba energie je pokryta z obnovitelných zdrojů.
  • Plusové domy. Jedná se o úsporné domy s dokonalou vzduchotěsností a perfektní izolací, které samy vyrábějí energii s pomocí obnovitelných zdrojů a vznikají jim tak přebytky.

Prověřte, zda se jedná opravdu o nízkoenergetickou stavbu

Ne každá stavba, která se tváří jako nízkoenergetická, je opravdu nízkoenergetická. V dnešní době to tvrdí o svých domech spousta stavitelů. Jestli chcete nebo potřebujete opravdu nízkoenergetický nebo dokonce pasivní dům, nechte si ukázat výpočet, že takový opravdu bude. U nízkoenergetických domů je důležitá hodnota 50 kWh/m2 – maximální roční spotřeba tepla domu. Prověřte si to a pobavte se o parametrech své nové dřevostavby s jejím dodavatelem.

Obecně platí, že dřevo je pro nízkoenergetické stavby ideální, takže maximální roční spotřebu tepla nebude až takový problém při troše snahy splnit. Dřevo je navíc ekologicky nezávadné, má vyšší povrchovou teplotu než jiné materiály a v neposlední řadě má i výborné izolační vlastnosti. Důležitá jsou samozřejmě také perfektně těsnící okna a izolace obvodového pláště včetně střechy.

Vyberte si každopádně spolehlivého dodavatele, kterému se dá důvěřovat. Při výběru dřevostavby z katalogu či stavby na míru určitě na téma nízkoenergetických domů narazíte. Tak se s případným dodavatelem a stavitelem vaší dřevostavby o úsporách energií pobavte.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop