Tisk
Z čeho jsou nízkoenergetické domy

Z čeho jsou nízkoenergetické domy

Jitka Příhodová | Neděle, 03. září 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Cílem výstavby nízkoenergetických domů je stavět a žít úsporně. Pokud chcete stavět opravdu nízkoenergeticky musíte myslet na kvalitní a těsný obal domu. Tedy velmi dobře těsnící okna a vstupní dveře, stěny, které skvěle izolují, perfektně izolovaná střecha apod. Samotné materiály, ze kterých dům stavíte, mohou být různé, ale musí dobře izolovat. Můžete použít dřevo, YTONG, různé moderní přírodní panely nebo i slaměné balíky. Je to na vás, důležité jsou však skvělé izolační vlastnosti.

Obecně platí, že nízkoenergetické domy mají roční spotřebu tepla do 50 kWh/m2. Pro představu a srovnání se podívejte i na spotřebu tepla u dalších typů domů:

  • klasické domy – roční spotřeba tepla cca 120 – 150 kWh/m2
  • nízkoenergetické domy - roční spotřeba tepla do 50 kWh/m2
  • pasivní domy - roční spotřeba tepla do 15 kWh/m2
  • nulové domy - roční spotřeba tepla do 5 kWh/m2

Dům z katalogu nebo dobrý projekt

Abyste mohli postavit fungující nízkoenergetický dům, je potřeba buď oslovit spolehlivou firmu, která dodává katalogové nízkoenergetické domy (například dřevostavby) nebo si nechat vypracovat kvalitní projekt. V takovém projektu se musí vhodně skloubit vlastnosti použitých materiálů a všechny technologie, které jsou na domu použité. Důležitá je také dostatečná výměna vzduchu a zdravé vnitřní prostředí v domě. To vše by měl projekt domu zahrnovat.

Co se u nízkoenergetických domů používá a co ne

z ceho jsou nizkoenergeticke drevostavby-srub thumbV definici nízkoenergetických domů se hovoří pouze o spotřebě tepla. Už ne o tom, jak jí dosáhnout. V praxi se však používají různé materiály, kvalitní izolace, velké prosklené plochy orientované na jih, kompaktní tvar domu bez zbytečných výčnělků, větrání s rekuperací tepla, regulace vytápění, která používá tepelné zisky apod. Hodí se používat kvalitní okna s trojsklem a také praktická stínící technika.

Čemu se projektanti nízkoenergetických domů vyhýbají? Například není moc vhodné používat klasický krb, aby nebyl dům přehřátý, nepoužívají se nekvalitní okna a nešetří se na izolaci.

Takže nízkoenergetický dům může být postaven ze spousty materiálů, důležitý je hlavně dobrý projekt. Příjemný a zároveň vhodný materiál je například dřevo. Ať se stavba vydaří!


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop