Tisk
Lze porovnávat různé ceníky dřevostaveb?

Lze porovnávat různé ceníky dřevostaveb?

Jitka Příhodová | Sobota, 23. září 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Když si vybíráte dřevostavbu v katalogu, narazíte na nejrůznější typy domů za různé ceny. Každá firma má logicky jiný katalog, ale nečekejte, že můžete ceny podobných domů moc porovnávat. Někde jsou totiž v ceně domu zahrnuta výrazně kvalitnější okna, jinde zase v ceně není vybavení domu apod. Katalogy nemají sjednocený systém, co do cenové nabídky zahrnout a tak je potřeba ceníky studovat opravdu pečlivě. Pro zákazníka je to dost složité, navíc k tomu, aby dokázal jednotlivé ceníky správně porovnat, potřebujete určité znalosti a zkušenosti. Co s tím?

Stejný dům, jiná cena – co způsobuje rozdíly

Když v cenících porovnáváte ceny téměř identických typových domů, často narazíte na velký cenový rozdíl. Faktem je, že ta dražší varianta nemusí být méně výhodná a naopak ta levnější varianta nemusí být trefa do černého. Je potřeba systematicky porovnat, co konkrétně cena zahrnuje. Podívejme se, co nejčastěji dělá rozdíly v ceně:

  • použitý materiál – typ dřeva a další materiály, které se používají
  • co je v ceně, co není v ceně – někdy je v ceně vnitřní vybavení, kuchyňská linka, komín apod., jindy to součástí ceny není
  • kvalita doplňků – rozdíl v ceně dělá také kvalita dodaných oken, dveří, střešní krytiny, podlahy apod.
  • rychlost dodání – o ceně může rozhodovat i rychlost výstavby, tedy v jakém čase od závazné objednávky vám dřevostavbu postaví

Reálná cena domu je vyšší než katalogová cena

Když už jsme u katalogových cen, je nutné si uvědomit, že v ceníku nenajdete konečné ceny. Jedná se spíše o to, že vám dodavatel za danou cenu postaví hrubou stavbu plus to, co je v ceníku uvedeno. Velmi pravděpodobně pak budete muset investovat další peníze do vybavení nové domácnosti, případně i do dalších detailů. V katalozích jde často o to, aby byla cena co nejnižší. Budete-li tedy chtít kvalitnější okna, dveře, plovoucí podlahu a jiný nadstandard, budete muset ke katalogové ceně přihodit další desetitisíce korun. Tak s tím počítejte. Je běžná praxe, že katalogové ceny dřevostaveb jsou nastaveny hodně nízko, protože spousta lidí slyší na nízké ceny.

Poraďte se s nezávislým odborníkem

Investor by měl tedy srovnávat srovnatelné ceníky. Jestliže se příliš nevyznáte ve stavebnictví, hodí se najít si někoho, s kým se poradíte. Buď oslovte přímo dodavatele dřevostaveb, kterému důvěřujete, nebo se poohlédněte po někom, kdo oboru rozumí, je nezávislý a s výběrem dodavatele vám poradí. Konečné rozhodnutí bude však vždy pouze na vás.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop