Tisk
Mobilní dřevostavba, to není jen obyčejná maringotka

Mobilní dřevostavba, to není jen obyčejná maringotka

Jitka Příhodová | Úterý, 03. říjen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

V dnešní době spousta lidí touží po vlastním bydlení. Ideálně mimo město. Mobilní dřevostavba je zajímavé řešení a zároveň se v ní dá navzdory obecnému podvědomí bydlet celoročně. Je to levná a ekologická stavba, jejíž hlavní předností je rychlost, s jakou ji budete mít na svém pozemku. Navíc ihned připravenou k nastěhování.

Možná si myslíte, že mobilní dřevostavba je jen moderní název pro maringotku, ale není tomu tak. Můžete si vybrat z různých velikostí, reálně až do 80 m2. V tomto článku se podíváme, jak taková mobilní dřevostavba vypadá a co od ní můžete očekávat.

Typy a velikosti mobilních dřevostaveb

Každý dodavatel nabízí jiné rozměry svých mobilních dřevostaveb. Většinou se jedná o katalogové rozměry, ale dohodnete se i na výrobě na míru podle vašich představ. Každopádně většinou můžete s výrobci mluvit do vnitřních dispozic. Rozdělme si tedy mobilní domky podle nejčastějších velikostí:

  • mini domky – nejmenší velikosti mívají cca 8 x 3 metry, což je 24 m2
  • střední velikost – nejčastější jsou mobilní dřevostavby s výměrou cca 48 m2, což odpovídá velikosti 12 x 4 metry; takový domek vás vyjde na 700 000 Kč a více (podle vybavení)
  • velké mobilní dřevostavby – ty největší mobilní dřevostavby mohou mít až 80 m2 a to je už srovnatelné s klasickou dřevostavbou pro nenáročnou rodinu

Mobilní dřevostavby jsou ideální pro spoustu lidí – pro mladé páry, pro sólisty, pro nenáročné seniory, pro menší rodiny s dětmi, pro všechny jako rekreační chata a vlastně pro kohokoliv, komu stačí menší dřevěný domek. Dokonce se využívají jako kancelářské prostory nebo místo pro menší společenské akce.

Další info – stavební povolení, příprava pozemku, vlastnosti …

Kompletní informace se dozvíte v katalozích, na webu nebo přímo při komunikaci s výrobci. Tady shrneme jen několik základních informací o mobilních dřevostavbách:

  • Stavební povolení většinou netřeba. V drtivé většině případů vám bude stačit stavební ohlášení, protože se jedná o mobilní stavbu. Raději se však ujistěte na příslušném stavebním úřadě.
  • Okamžité nastěhování. Dům vám dovezou kompletně připravený k nastěhování. Stačí se připojit na přípojky a je to. Celá akce je otázkou maximálně několika dní.
  • Příprava před příjezdem domu. Jako základ, kam dům postavíte, je nutné vytvořit rovný podklad – základovou desku, patky nebo něco jiného. Domluvíte se s dodavatelem.
  • Celoroční bydlení. Mobilní dřevostavby jsou běžně výborně izolované a dají se lehce vytopit. Nejde o studené maringotky a můžete je využívat celoročně.
  • Dům se dá přestěhovat. Logicky je možné mobilní dřevostavby celkem nenáročně přestěhovat v případě potřeby na jiné místo.

Mobilní dřevostavby jsou prostě IN. Jestli o nich uvažujete, kontaktujte některého výrobce a zjistěte si podrobnější informace.

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop