Tisk
Projekt dřevostavby – co si pod tím představit

Projekt dřevostavby – co si pod tím představit

Jitka Příhodová | Pátek, 27. říjen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Stavební projekt potřebuje každá dřevostavba. Bez projektu u nás stavět jednoduše nelze. Projekt stavby je velmi důležitý a společně s vámi jej vytvoří vybraný projektant nebo projektová kancelář. Stavební projekt je nutný ke získání stavebního povolení a obsahuje hlavně dokumentaci k objektu. Existuje ještě jeden pojem, který si někteří s projektem pletou a to je studie. Architektonická studie je nadstandard, který se ale vyplatí. Ve studii si společně s architektem ujasníte, jaký dům chcete, kde by měl na pozemku stát, kam bude orientovaný apod. Není to projektová dokumentace, ale spíše koncept, který se bude prolínat celou stavbou.

Projekt může mít několik podob

Každopádně potřebujete projektovou dokumentaci dřevostavby, abyste mohli začít stavět. Ideální je oslovit spolehlivého architekta nebo si jej nechat doporučit. Poté se dohodnete, že vám vypracuje buď i architektonickou studii nebo jen projektovou dokumentaci. Určitě se však vyhněte stahování generických projektů z internetu. Ta je sice zdarma, ale vůbec nebere v potaz vaše představy ani váš pozemek. Klasická projektová dokumentace bez studie má také svá omezení. Architekt tady většinou neřeší, kde se bude dům nacházet a jak bude zapadat do krajiny, ale řeší jen technické věci tak, abyste získali stavební povolení.

Nejlepší je investovat do studie

Ideální je spolupracovat s architektem. Společně s vámi a vašimi představami vám vytvoří architektonickou studii, která vám pomůže si ujasnit, co přesně chcete. Navíc vám pomůže vybrat vhodné materiály, umístit dům na nejvhodnější lokaci, orientovat dřevostavbu na vhodnou stranu, vybrat tvar a typ domu tak, aby zapadl do krajiny apod. Po vytvoření architektonické studie následuje další část a tou je projektová dokumentace dřevostavby. Tu už nemusí dělat architekt, ale může to být projektant. Lepší však je, když vše dělá jeden člověk. Architektonická studie není zdarma, něco si připlatíte, ale stojí to zato.

Cílem projektové dokumentace je vytvořit podklady pro stavitele a zároveň získat stavební povolení. Bez projektu se neobejdete, bez studie ano. Do projektu i studie se jednoduše vyplatí investovat. Platí zde čím kvalitnější projekt, tím kvalitnější stavba. A nezáleží na tom, jestli stavíte dřevostavbu nebo zděný dům.

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop