Tisk
Základy dřevostavby – jaké možnosti máte a jaké zvolit

Základy dřevostavby – jaké možnosti máte a jaké zvolit

Jitka Příhodová | Pátek, 24. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Jestliže si chcete postavit dřevostavbu svépomocí, první stavební akce budou základy dřevostavby. V tomto článku se zaměříme na domy, které nejsou podsklepené. Existuje několik způsobů, jaké základy zvolit a jak je vyřešit. Záleží to na typu stavby (patrové stavby potřebují pevnější základy), na pozemku, kde bungalov stojí, i na ceně, kterou za základy zaplatíte. Ve výsledku je to však vaše volba. I když nebudete stavět svépomocí, ale na klíč, základy si můžete zvolit sami.

Pojďme se podívat, jaké způsoby založení dřevostavby existují. V první řadě si je rozdělíme na dvě kategorie – klasická základová deska v zemi a založení dřevostavby na pilířích nad terénem.

Základová deska v nezámrzné hloubce

Nejčastější varianta založení dřevostavby je klasická: vylít nebo jinak zhutnit základy v zemi až do nezámrzné hloubky (60-100 cm). I tady máte několik variant:

  • Železobetonová deska s obvodovými pásy. Jedná se o klasiku a nejpoužívanější model. Bagr vykope základové rýhy, které poté vylijete betonem. Tato varianta je jistota, ale má i své nevýhody. Když pomineme ekologickou stopu, která po vás zůstává, je podstatnou nevýhodou vysoká cena (za beton) a také nutná další izolace proti radonu. Na druhou stranu se zase dostanete s podlahou tam kam je to nejpříjemnější, tedy na úroveň s terénem.
  • Železobetonová deska na štěrku z pěnového skla. Zajímavá varianta, která se v Česku pomalu rozšiřuje, ale v zahraničí je to běžná věc. Obvody základové desky jsou tvořeny betonovými tvárnicemi (ztracené bednění vylité betonem). Pod železobetonovou deskou je ve vrstvě cca 20 cm vysypán extrudovaným polystyrenem (nebo granulovaným pěnovým sklem), který náramně izoluje. Tato varianta nejlépe izoluje, ale je nejdražší. Pro nízkoenergetické stavby je však ideální.

Když dům stojí na pilířích

Další variantou, jak vyřešit základy, je postavit moderní dřevostavbu na pilířích. Je to nejekologičtější varianta s minimálním použitím betonu nebo i bez něj. Základem jsou bodové opěry, což mohou být například vratné pilíře, betonové patky nebo i jiné typy patek (například z oloupaných a opálených klád tvrdého dřeva). Výsledkem je, že pod domem je větraná mezera, ideálně alespoň 50 cm vysoká. Podlahu tvoří izolovaný dřevěný rošt. Nevýhodou je, že budete mít podlahu nad terénem a budete potřebovat schody, mezi výhody patří fakt, že nepotřebujete mít izolaci proti radonu ani proti vlhkosti, nezanecháváte téměř žádnou ekologickou stopu a patky postavíte levně a rychle (viz také článek Lze celoročně bydlet v mobilní dřevostavbě?)

Takže jaké základy zvolit? Podívejte se na katalogy dřevostaveb a jejich ceníky. Jestli chcete stavět ve svahu, nejspíše použijete patky. Jestli nechcete na domě šetřit, zvolíte nejefektivnější pěnové sklo, no a když jste zastánci klasiky, půjdete do spousty tu betonu a základovou desku si klasicky vylijete. Je to jen na vás a vašem přístupu.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop