Tisk
Co byste měli vědět o vytápění dřevostavby

Co byste měli vědět o vytápění dřevostavby

Jitka Příhodová | Středa, 29. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Vytápění dřevostavby může mít mnoho podob a závisí na spoustě faktorů. Nejlepší je se osobně poradit se zkušeným projektantem. Dřevostavby bývají často stavěny jako nízkoenergetické stavby, což znamená, že se investuje hlavně do izolace. Samozřejmě zde platí, že čím lepší izolace, tím nižší náklady na vytápění. Dřevostavba je typická tím, že dřevo neakumuluje teplo, i to je potřeba do plánů zahrnout. Jaké tedy máte možnosti vytápění?

Ideální varianta – více zdrojů vytápění

K vytápění můžete použít plyn, elektřinu, tuhá paliva (dřevo) nebo třeba solární panely. V praxi se ukazuje, že nejoblíbenější je mít v dřevostavbě více zdrojů vytápění. Podíváme se na ně postupně:

  • Plyn. Vytápění za pomoci plynu je pohodlné, ale celkem drahé. Nové moderní dřevostavby jej častěji nevyužívají, i proto, že cena může jít časem nahoru. Samozřejmě je moc příjemné zapnout plynový kotel a pouze regulovat teplotu, spousta domácností to dělá, ale pro nízkoenergetické dřevostavby se spíše volí jiné typy vytápění.
  • Elektřina. Vytápění s pomocí elektřiny má také více podob. V podstatě je toto vytápění ve většině nových dřevostaveb. Může to být elektrické podlahové vytápění (elektrokotel) nebo třeba elektrické přímotopy. Otopná tělesa se však esteticky do dřevostavby moc nehodí.
  • Tepelné čerpadlo. Jedná se o velkou investici a u dobře izolovaných staveb snad ani není potřebná. Přesto můžete vytápění za pomoci tepelného čerpadla zvolit.
  • Krbová vložka nebo akumulační pec na dřevo. K dřevostavbě jednoznačně patří krbová kamna. Esteticky a pocitově. Sice musíte naštípat třísky a každý zimní den topit, ale je to moc příjemné. Kamna se dají kombinovat s teplovodním výměníkem (ale tady jste závislí na elektřině) nebo s teplovzdušným výměníkem. Parádní je i akumulační pec na dřevo uprostřed hlavní místnosti v přízemí.
  • Solární panely. K dotápění se dají používat také solární panely.

Co byste měli vědět o vytápění dřevostavbyCelý otopný systém záleží na velikosti a členitosti vašeho domu a také na tom, jaké tepelné ztráty váš dům má. V neposlední řadě jde také o to, jaký typ vytápění preferuje majitel. Jako ideální se jeví mít v domě více zdrojů vytápění. Například krbová kamna s teplovzdušným výměníkem (nezávislost na elektřině) v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním (když nejste doma).

Poraďte se s projektantem, řekněte mu své představy, podívejte se do katalogů dřevostaveb a investujte do izolace. Výsledkem bude ideální volba vytápění pro vaši konkrétní dřevostavbu.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop