Než se pustíte do stavby roubenky

Než se pustíte do stavby roubenky

Jitka Příhodová | Středa, 03. leden 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Roubenky jsou dřevostavby, které se zase vracejí do módy. Vypadají elegantně a jejich výstavba je poměrně jednoduchá. Roubenku si můžete postavit svépomocí nebo si ji nechat postavit na klíč. Taková roubenka na klíč bude postavena během několika měsíců. Roubenky se nejčastěji vyrábějí z dřevěných hranolů (šířka cca 20 až 25 cm), které jsou předem vyrobeny na CNC strojích. Na vašem pozemku pak proběhne samotná montáž roubenky z předem připravených dílů.

Ještě než se pustíte do stavby roubenky, ať už svépomocí nebo na klíč, je potřeba zvážit, jestli roubenku opravdu chcete. Samozřejmě vás láká dřevostavba, ale můžete si nechat postavit i srub. Rozdíly mezi roubenkou a srubem jsou značné, i když ve výsledku jsou obě stavby krásné a funkční. I energeticky se chovají podobně. Srub se vyrábí manuálně za pomocí odkorněné kulatiny a motorové pily, roubenka se na místě skládá. Navíc je u srubu potřeba po dokončení stavby půl roku počkat, ať dřevo vyschne a sesedne a až poté namontovat okna a dveře.

Proč si pořídit roubenku

V první řadě se jedná o váš pocit, že se vám roubenky líbí a rádi byste bydleli v dřevostavbě. Moderní roubenky, které si vyberete v katalogu nabízejí veškerý komfort, který od svého domova očekáváte. A ani jejich cena není nikterak závratná. Pro představu nahlédněte do našeho katalogu dřevostaveb, kde najdete i ceníky roubenek. Pojďme se tedy podívat ještě na další přednosti roubenek:

  • Dlouhá životnost. Roubenky se staví už více než tisíc let. Některé současné roubenky už stojí dlouhá staletí a obecně platí, že jejich životnost je velmi dlouhá.
  • Výborné klima a nízké náklady na vytápění. Roubenky dobře izolují, v létě je tam chládek, v zimě teplo. Když roubenku dobře izolujete, na její vytopení pak nepotřebujete moc energie.
  • Příjemné a zdravé prostředí. Možná je to hlavní přednost. Dřevo je přírodní materiál, dýchá a vytváří příjemné klima v domě. Roubenky se doporučují alergikům, protože díky přirozené vlhkosti tam nebují nepříjemné plísně, viry a bakterie.
  • Rychlá výstavba. Roubenka je připravena už v hale. Když si necháte dělat roubenku na klíč, výstavba bude hotová velmi rychle a vy se můžete nastěhovat.
  • Minimální ekologická stopa. Když po vás vaše děti a jejich děti a jejich děti zdědí roubenku a chtějí bydlet jinak, je celkem jednoduché ji rekonstruovat nebo úplně zlikvidovat. Rozhodně lepší než odvážet tuny betonu.

Jestli uvažujete o výstavbě roubenky, podívejte se do katalogů, prostudujte ceníky a konzultujte roubenku a její detaily se zkušeným architektem. Ať už si ji postavíte svépomocí, na klíč nebo ve spolupráci s firmou, nebudete litovat. Roubenky jsou moc příjemné pro stálé bydlení i jen pro rekreaci.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop