Tisk
Krásná a věčná podlaha: <small>špalíková dlažba</small>

Krásná a věčná podlaha: špalíková dlažba

Petr Houška | Středa, 06. listopad 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo je přírodní nevyčerpatelný materiál a je eko/logické z něj vyrábět nejen stavby, ale i jejich krytiny, vybavení, nábytek a podlahy.

Poslední zmíněný artikl je velkou investicí a obzvláště měkké jehličnaté dřevo se stává outsiderem pro jeho náchylnost k poškození. Ano, klasicky se dřevo na podlahu pokládá letokruhy podélně, ale takto jsou obzvláště měkčí dřeviny opravdu zranitelné... Jakákoliv dřevina je ve formě prken (vyjímaje lamelátů) velmi nestabilním materiálem, který se různě bortí, praská a kroutí. Chcete-li opravdu velmi odolnou dřevěnou podlahu, která bude navíc velmi krásná, tak Vám nezbývá nic jiného, než investovat do interiérové špalíkové dlažby.

Dřevo „na stojáka"

špalint2Dřeviny mají v příčném řezu oproti podélnému nesrovnatelně vyšší mechanickou odolnost a stabilitu tvaru. U jehličnatých dřevin se o odolnost starají tzv. letní letokruhy – jsou tmavé a velmi tvrdé. Interiérová špalíková dlažba je tedy v podstatě opravdu složena z malých špalíků o tloušťce od cca dvou do maximálně deseti centimetrů. Plošné rozměry jsou různé, avšak neměl by být velký nepoměr – dřevo by se mohlo kroutit.

špalint1Pro pokládání špalíkové dlažby musí být rovinost podkladu absolutní – sebemenší nerovnosti zajisté dlažba okopíruje. Špalíky se k podkladu lepí např. málo expanzními PU lepidly či asfalty. Špalíky musí být dokonale přesné plošnými rozměry, jinak je nereálné podlahu položit. Po zatvrdnutí se celá plocha zabrousí podlahovou bruskou – broušení je velmi náročné na kvalitu brusky a brusný materiál.
U větších ploch je nutné vytvořit dilatační spáry – dřevo má při změně vlhkosti nepředstavitelnou sílu. Proto je nutné dodržet odstupy od stěn či zařízení zabudovaných do podlahy.

Dřevinu lze užít prakticky jakoukoliv (vyjma lípy, topolu, vrby atd.) – záleží jen na Vaší peněžence.
Podlahu je možné ošetřit oleji, laky, vosky či ponechat svému osudu a jednou za čas přebrousit – tloušťka je dostatečná.
Cena dlažby je sice vyšší oproti prkenné podlaze, ale vzhled a odolnost hraje pro

Ffoto parketdesign.cz

 


Líbil se Vám článek?
gotop