Tisk
2 dokumenty, které vám při stavbě pomohou vybrat a ušetřit

2 dokumenty, které vám při stavbě pomohou vybrat a ušetřit

Dagmar Čechová | Pátek, 07. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Zní vám výkaz výměr a položkový rozpočet stavby jako něco, čemu byste stejně nerozuměli a jediný, koho to má a může zajímat, je stavební firma? Omyl, mohou pomoci vám zvolit vhodnou realizační společnost a pohlídat si finance.

Máte vybraný pozemek i stavební povolení a už se můžete pustit do samotné realizace. Je právě čas roztřídit si finanční položky, které do jednotlivých fází stavby domu investujete. A k tomu je určen výkaz výměr.

Výkaz výměr – co to je?

„Tento dokument obsahuje veškeré soupisy materiálů a montážních prací, které budete v každé části stavby potřebovat. Je zde rozepsáno například množství a počet nosníků, typy a počty dveří nebo i objemy lepidel či spárovacích hmot, vše v měrných jednotkách," vysvětluje Tomáš Rozsíval, ředitel společnosti G SERVIS CZ.

Výkaz výměr je tedy slepý dokument s materiály, množstvím a doporučenými výrobky, které jsou praxí odzkoušené pro stavbu vašeho domu, ale také výkaz montážních prací, které se stavbou určitého domu souvisí. Pomůže vám ve vyhledávání té správné stavební firmy. Můžete jich poptat více a předložit jim kopie výkazu výměr. Cenové nabídky si pak lehce porovnáte.

Položkový rozpočet – kdy ten použijete?

Neméně důležitý je i položkový rozpočet. Jedná se vlastně o výkaz výměr, který je doplněný o aktuální ceny. Můžete ho využít jako kontrolní listinu k porovnání ocenění prací a dodávek od poptaných dodavatelů a firem, nebo jako dokument k žádosti o financování hypotečním úvěrem.

dum se vsemi projekty foto zdroj GSERVIS

Výkaz výměr ani položkový rozpočet nejsou standardní součástí projektové dokumentace, je třeba je objednat zvlášť.

Výkaz výměr obsahuje položky, jako např.:

  • zemní práce (sejmutí ornice s vodorovným přemístěním, hloubení šachet, apod.)
  • základy (beton základových konstrukcí a zdí)
  • úpravy vnějších povrchů (vnější omítka stěn, penetrační nátěr v m2)
  • vnitřní vybavení domu (centrální vysavač, rozpis interiérových dveří včetně jejich modelu a způsobu otevírání, kování, typy oken...)

Stanovení správného rozpočtu stavby domu je velice důležitým krokem při celkovém plánování. Usnadněte si tedy vaši práci výkazem výměr a položkovým rozpočtem. Vše budete mít předem písemně a nic vás nepřekvapí.

 


Líbil se Vám článek?
gotop