Tisk
České stavebnictví po pětileté krizi opět na vzestupu. Bude se zdražovat

České stavebnictví po pětileté krizi opět na vzestupu. Bude se zdražovat

Petra Vaňková | Úterý, 10. březen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

České stavebnictví dosáhlo v roce 2014 prvního mírného růstu, a prolomilo tak předchozí pětiletou krizi. Stavební produkce v roce 2014 vzrostla meziročně reálně o
2,3 %. S rostoucí produkcí se ale nevyhneme také zdražování. 

Růst sektoru byl v loňském roce tažen především inženýrským stavitelstvím, které zaznamenalo meziroční růst produkce o 7,5 %, produkce pozemního stavitelství zůstala na stejné úrovni roku 2013. Růst objemu sektoru vycházel zejména z růstu zakázek od veřejných investorů. Ve srovnání s vrcholem sektoru v roce 2008 stavební produkce poklesla o 22,1 %.

"Z celkového pohledu očekáváme v roce 2015 mírný růst. Ten předpokládáme v oblasti pozemního a železničního stavitelství, kde mezi investory dochází k oživení. Některé další segmenty, jako například silniční stavitelství, budou ale nadále stagnovat, protože jsou závislé na připravenosti projektů," říká Patrik Choleva ze společnosti Skanska. "Kromě posílené investiční aktivity soukromého sektoru jsou plánovány také poměrně rozsáhlé státní zakázky, které by růst sektoru mohly ještě zvýraznit," doplňuje statutární ředitel Trigema building, Karel Branda.

Počet stavebních zakázek stavebních podniků s padesáti a více zaměstnanci vzrostl v roce 2014 meziročně o 9,7 %, podniky v tuzemsku získaly 45 714 zakázek. Jejich celková hodnota meziročně vzrostla o 23,3 % a činila 184,7 mld. Kč, v pozemním stavitelství 68,5 mld. Kč (růst o 2,0 %) a v inženýrském stavitelství 116,2 mld. Kč (růst o 40,6 %). Ke konci roku 2014 měly stavební podniky s 50 a více zaměstnanci celkem smluvně uzavřeno 12,6 tisíc zakázek (růst o 23,6 %) a tyto zakázky představovaly zásobu dosud neprovedených stavebních prací v celkové hodnotě 162,4 mld. Kč (růst o 15,1 %).

Zdražení se nevyhneme

stavba drevostavbyV roce 2015 poroste výkon sektoru projektových prací o 4,8 procenta. Základem bude nárůst jak zakázek z veřejného, tak i soukromého sektoru. Přílivem nové práce bude zajištěn i růst tržeb a téměř třetina firem očekává také zvýšení své ziskové marže. Kapacity projektových firem jsou aktuálně vytíženy až na 88 %, každá čtvrtá firma plánuje v letošním roce jejich zvýšení. Výhled na rok 2015 ukazuje, že růst svých tržeb očekávají tři čtvrtiny společností.

Tržby by měly v průměru vzrůst o 4,2 procenta. "V následujících dvou letech nám trh přinese větší objem zakázek a s tím související tržby a vlastní výkony. Doufejme, že po období 'hladu' a deformovaných cen se dostaneme na normální úroveň a poptávka se nebude řídit jen nejnižší cenou, ale i kvalitou zpracovatele a jeho produktu. To by mělo umožnit náležité ocenění projektanta a dalších potřebných profesí spojených s přípravou. Přál bych si, aby to byl dostatečný signál pro absolventy, že jde o perspektivní povolání," komentuje Pavel Havlíček, generální ředitel SuDoP GRouP a.s.

Růst cen stavebních prací pro rok 2015 již mají připravené čtyři z deseti stavebních společností. V průměru půjde o šestiprocentní navýšení ve srovnání s cenovou úrovní nabízenou firmami v loňském roce. Tento cenový růst bude vycházet z pokračujícího mírného zvyšování objemu nových stavebních zakázek, který již nyní způsobuje snížení předchozího vysokého tlaku na ceny dosahované ve výběrových řízeních, a rovněž také z růstu nákladů (více viz dále). Růst cen u části firem tak umožní i vytvoření a případně zvýšení ziskových marží.

Zdroj: Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2015, CEEC RESEARCH


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop