Tisk
Češi stále více používají exteriérové žaluzie

Češi stále více používají exteriérové žaluzie

Redakce | Středa, 30. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Venkovní žaluzie a venkovní rolety. Především tyto dva prvky zaznamenaly v uplynulém roce v Česku nárůst. Podíl na tom mají hlavně administrativní a veřejné budovy. Odborníci se navíc shodují, že čím dál více lidí si ke stínicím prvkům pořizuje i hnací motory. Ty totiž umožňují jejich potenciál využít ještě více. V soukromých domech pak stále převažují interiérové prvky.

Podobný trend přitom v České republice experti sledují již několik let. Hlavním důvodem je podle nich fakt, že Češi už mají s tímto druhem stínicí techniky zkušenosti a ví, jak ji využít. „V porovnání s minulým rokem nám letos obecně poptávka po stínicí technice vzrostla přibližně o pět procent. Pokud se však zaměříme na venkovní žaluzie, meziročně jsme zaznamenali nárůst o zhruba třináct procent,“ informoval obchodní ředitel společnosti Lomax Jan Malysz.

Podíl na tomto zvyšování má především veřejný sektor, tedy například školy nebo úřady, přidávají se k nim ale i firmy. Podle výkonné manažerky Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí Štěpánky Lubinové je za tím hlavně snaha ušetřit. „Majitelé a správci institucí se v souvislosti s okny méně zabývají designem a více jim záleží na bezpečí a zejména úsporách na energii související s chlazením a vytápěním, na což mají zejména exteriérové stínicí prvky značný vliv,“ vysvětlila Štěpánka Lubinová.

Odborníci navíc pozorují čím dál větší snahu vybavovat tyto prvky hnacími motory. Také ony totiž mohou přispět k maximálně efektivnímu využití tohoto druhu techniky. „Motory umí zajistit, aby stínění efektivně fungovalo i v naší nepřítomnosti díky napojení na čidla, například sluneční, či větrná. Pak je také možné stínicí prvky propojit s dalšími systémy v budově, jako jsou větrání nebo osvětlení. Díky tomu celý systém reaguje například na nepřítomnost osob v místnosti nebo zajišťuje optimální vnitřní prostředí pro obyvatele,“ popsala výhody propojených systémů Štěpánka Lubinová.

V soukromém sektoru nicméně pořád vedou interiérové žaluzie. I ony však zažívají určitý ústup. „Stabilně se zvyšuje zájem o interiérové rolety a další ostatní interiérové prvky, například o plisé, a to právě na úkor interiérových žaluzií,“ uvedla Štěpánka Lubinová ze Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí.

Podle odborníků si tak stále více Čechů uvědomuje, že stínění není pouze prostředkem proti oslnění, ale že má i hlubší význam. „Kromě zrakové a tepelné pohody nebo již zmiňovaných úspor na chlazení a vytápění má vliv také třeba na snížení hlučnosti v místnostech a dokonce i na bezpečnost obydlí, neboť zejména venkovní rolety tvoří pro zloděje významnou překážku,“ doplnil další výhody stínicí techniky marketingový manažer firmy Lomax Lubomír Valenta.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop