Tisk
Dřevostavby jsou mimořádně vhodné pro lidi se zdravotními problémy

Dřevostavby jsou mimořádně vhodné pro lidi se zdravotními problémy

Redakce | Středa, 30. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Rodinným domům, které jsme si zvykli označovat jako dřevostavby nebo montované dřevostavby, člověk sice často nevidí pod kůži, nicméně z velké části jsou složeny ze dřeva. Na jeden rodinný dům s užitnou plochou 140 metrů čtverečních se spotřebuje průměrně 30 metrů krychlových dřeva, nejčastěji smrkového. Tuto matematickou bilanci pak ještě vylepšuje nábytek nebo podlahová krytina, samozřejmě v případě, že jsou vyrobeny z masivního dřeva.

Dřevo jako stavební surovina patří k evergreenům, i když ne vždy stálo v historii na výsluní. Dnes se k němu s velkou pompou vracíme, vždyť zatímco počet nových rodinných domů v České republice roste velmi pomalu, množství a podíl dřevostaveb se naopak výrazně zvětšuje. Ten přitom ještě v roce 2014 spíše stagnoval. Podle Asociace dodavatelů montovaných domů podíl dřevostaveb v loňském roce vzrostl na více než 13 procent, což v porovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 40 procent. Od loňského roku navíc výrazně roste po dřevostavbách na klíč.

Dřevostavba jako předpoklad zdravého bydlení

 DSF0960PM-2016-BDF-Wohngesundheit1

Hlavním důvodem zvýšené poptávky je snaha o ekonomicky, energeticky i ekologicky šetrné bydlení. Dřevo má v tomto smyslu co nabídnout: má výborné statické a izolační schopnosti, je pevné, má vysokou vnitní povrchovou teplotu. Dřevo reguluje klima v interiéru, protože je schopno absorbovat vlhkost ze vzduchu a za sucha ji znovu uvolňovat. Díky tomu se vzdušná vlhkost v montovaných dřevostavbách pohybuje kolem 45 až 55 procent, což je pro člověka ideální hodnota.

Vlastnosti téměř zázračné

V masivních dřevostavbách k tomu navíc přistupuje fakt, že pohledové dřevo výrazně přispívá k útulnosti interiéru a dokáže klamat tělem: v masivní dřevostavbě pociťujeme psychologicky vyšší teplotu než v jiném domě. Řada lidí se prostě v dřevostavbě cítí lépe, příjemněji, aniž by byli schopni definovat pragmatický důvod svých pocitů. Odborné studie jim dávají za pravdu: dřevo v interiéru má pozitivní vliv na psychické zdraví člověka a má dokonce terapeutické účinky. Podle Dirka-Uwe Klaase z německé asociace dodavatelů montovaných domů (Bundesverband Deutscher Fertigbau) má dřevo až těžko uvěřitelné vlastnosti: dokáže snížit krevní tlak a puls, odbourává stres a má pozitivní vliv na trávení, soustředění a regeneraci člověka: „Tyto vlastnosti, jejichž intenzita se může měnit v závislosti na druhu dřeva a jeho pórovitosti, vysvětluje věda mimo jiné působením éterických olejů obsažených ve dřevě," uvádí Klaas. „V dřevostavbách se také lépe cítí alergici, protože na dřevěném povrchu nevzniká statická elektřina, proto nepřitahuje prach."

Mohlo by vás zajímat: Jaké jsou výhody dřevostaveb

Do budoucna už jen úspornější

Němečtí výrobci montovaných dřevostaveb zkoumají vlastnosti rodinných domů na bázi dřeva dlouhodobě a jejich výsledky se snaží aplikovat do praxe. Dřevostavby na klíč tak dnes odpovídají přísným požadavkům baubiologie: už řadu let je standardem nucené větrání, které zajišťuje čerstvý vzduch v interiéru a funguje jako prevence vzniku plísní, které jsou největším strašákem při úvahách potenciálních stavebníků o dřevěném domě. Větrací systém doplněný o rekuperaci tepla bude pravděpodobně standardní výbavou každého domu po roce 2020, kdy se budou realizovat pouze rodinné domy s téměř nulovou potřebou tepla, jak požaduje novelizovaná směrnice EU o energetické náročnosti budov.

Zdroj: Bundesverband Deutscher Fertigbau (BDF)


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop