Co je dobré vědět o koupacím jezírku na zahradě?

Co je dobré vědět o koupacím jezírku na zahradě?

Redakce | Pondělí, 05. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Koupací jezírko je nepřehlédnutelným prvkem zahrady a stejně jako bazén umožňuje koupání a plavání. Voda v jezírku musí být ale čistá, bez řas a páchnoucích zákalů a vodní rostliny a případní živočichové v ní musí prosperovat. Jak toho dosáhnout?

Při stavbě jezírka je důležitý správný tvar, poměr a hloubka jednotlivých zón jezírka, stejně jako volba vhodné jezírkové fólie a její dokonalé položení a slepení. Filtraci je možné časem rozšířit, dekorace a osvětlení doplnit, ale tvar dna a fólie se nezmění bez kompletní předělávky celého jezírka.


Koupací jezírko, kam ho umístit?

Místo pro koupací jezírko by nemělo být ani v trvalém stínu, ani celý den na přímém slunci. Ideální je nejníže položené místo pozemku, chráněné před větrem a osluněné maximálně osm hodin denně.

Převládající názor, že v blízkosti jezírka nemají růst vzrostlé stromy kvůli znečištění vodní hladiny listy či jehličím, je mylný. Stromy vytvářejí potřebný stín, přispívají k přirozenému začlenění jezírka do zahrady a jejich blízkosti je samozřejmě nutné přizpůsobit filtraci, ne naopak.

koupaci-jezirko-biotop-velke

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE


"Místo pro koupací jezírko by nemělo být ani v trvalém stínu, ani celý den na přímém slunci."


koupaci-jezirko-na-travnatem.pozemku

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE


Koupací jezírko: Rozděleno do zón

Dno koupacího jezírka se modeluje do mělké, zhruba půl metru hluboké regenerační zóny s kačírkem, ve kterém porostou rostliny napomáhající filtraci vody, a hlubší zóny určené ke koupání. Oddělení obou částí by se mělo nacházet v takové hloubce, aby mohly případně chované ryby bez potíží proplouvat z jedné zóny do druhé. Přepadávání substrátu z mělké do hlubší části jezírka a rozrůstání rostlin zabrání přechodový val, který však nesmí narušit výměnu vody mezi zónami.

Plocha regenerační zóny může činit polovinu až dvě třetiny celkové rozlohy jezírka – čím větší, tím bude voda v nádrži kvalitnější. Koupací zóna mívá nejčastěji obdélníkovitý tvar, regenerační část, která koupací buď obklopuje, nebo s ní z jedné strany sousedí, může mít tvar nepravidelný.

Optimální plocha koupací zóny je 50 m2 s hloubkou od 1,4 do 2,5 metru. Při vhodném terénu je dobré se dostat v nejhlubším místě až na tři metry, což zajistí teplotní stabilitu vody a vytvoří podmínky pro zimování ryb. Kvůli neplavcům a odpočinku se doporučuje, aby dno jezírka pozvolna přecházelo od mělčí po hlubší část.

koupaci-jezirko-s-molem

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE

prirodni-koupaci-jezirko

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE


Výstavba koupacího jezírka a její možnosti

Koupací jezírko se realizuje obvykle jako samostatná stavba, regenerační plochu s rostlinami lze ale za určitých podmínek vybudovat i ke staršímu plaveckému bazénu. Koupací část vymezují nejčastěji betonové stěny ukotvené do terénu pomocí základů nebo ztraceného bednění, možností je ale i pokládka jezírkové fólie přímo na vymodelovaný terén.

Odborníci doporučují zejména kaučukovou jezírkovou fólii kopírující tvar výkopu nebo vyzdění, která se klade na hrubší geotextilii chránící fólii před protržením zespodu. Při horizontální pokládce geotextilie je ovšem nutná dostatečná vrstva písku bránící jejímu poškození kameny a kořeny, které mohou časem pod tlakem vody vystupovat z podloží.

Regenerační část jezírka je potřeba ještě doplnit o přiměřenou vrstvu substrátu chudého na živiny, který poskytne kořenům vysazených rostlin oporu a ukotvení.

koupaci-jezirko-skluzavka

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE


Koupaliště bez mrtvé vody
 

Technika pro snazší údržbu koupacího jezírka

Umístění filtrační technologie do koupacího jezírka má své zastánce i odpůrce. Objektivně lze ale říci, že tato technika údržbu jezírka značně usnadní a výrazně prodlouží jeho životnost. Navíc – čím menší je plocha jezírka, tím spíše je nutné ho vybavit technikou k čištění vody.

Použití filtrace, tlakového čerpadla, UV lampy a skimmeru je vhodné i v případě vyšších nároků na čistotu vody. Listy a řasy, které nezachytí skimmer, je možné odstraňovat podběrákem, menší znečištění fólie v koupací části jezírka odsát vodním vysavačem a k odstranění větších nečistot slouží speciální jezírkový vysavač.

Čerpadlo ke koupacímu jezírku je praktičtější instalovat nasucho, tzn. do sousední šachty. Výhody jsou jasné – při poruše jde čerpadlo snadno demontovat a vyčistit, nenasává tolik hrubých nečistot, což mu prodlužujete životnost, nehrozí úraz elektřinou a navíc je pěkně schované.

koupaci-jezirko-biotop

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE

Kolik stojí koupací jezírko?

Fungující koupací jezírko je poměrně náročná a nákladná záležitost, je proto dobré ji svěřit odborné firmě. Každé jezírko je ale jinak velké, jinak vybavené a tudíž jinak drahé. Cena se odvíjí především od velikosti jezírka, použitých materiálů a technologií a zásadní dopad na ni mají také výkopové práce a způsob výstavby koupací části jezírka. Nemalou položku v rozpočtu představují i kameny, zvláště velké kusy určené k dekoraci jezírka.

Určitou úsporou může být provedení výkopových prací svépomocí nebo vlastní zajištění stavebního materiálu a jeho doprava na stavbu. Pokládku jezírkové fólie, její lepení, instalaci technologií či výsadbu rostlin je však lepší svěřit odborníkům.

Cena koupacího jezírka se tak může pohybovat od několika desítek tisíc až po sta tisíce korun. Zanedbatelné nejsou ani provozní náklady za elektřinu na provoz čerpadla, spotřebu vody či bakteriální násady na potlačení řas. Při správně odvedené práci ale koupací jezírko poskytne životní prostor mnohým rostlinám a živočichům, stane se středobodem zahrady a vyhledávaným místem celé rodiny.

koupaci-jezirko-s-drevenym-oblozenim

Foto: PRO VOBIS, Lukáš Pelech a OASE


Vyberte si své koupací jezírko ve foto videospotu

Autor videa: Ing. Radek Beneš, Zdroj videa: oficiální YouTube kanál DŘEVO&stavby

Autor článku: Julie Bláhová

DaS 3-2017

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop