Tisk
Opravdu malé dřevostavby: <small>Altánky, chatky, zahradní domky</small>

Opravdu malé dřevostavby: Altánky, chatky, zahradní domky

Redakce | Čtvrtek, 01. březen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Drobné zahradní stavby vnášejí do zahrady strukturu a zabydlují ji. Dřevěné domky vstupují organicky do zahrady, kde je najednou i něco jiného nežli vegetace; teprve se zahradním domkem, chatkou nebo altánem je zahrada kompletní. Kontrast stavebního dřeva s rostlinami tvoří sice protipól, ale současně jsou dřevěné stavby jakýmsi pokračováním života stromů; dá se říci, že se sem stromy v jiné podobě zase vracejí...

Chatky, altány, zahradní domky...

... ačkoliv jsou v zahradě po celý rok, naší pozornosti se těší převážně v létě nebo řekněme od jara do podzimu. To prožívají svou hlavní sezónu, kdy si užíváme sezení pod altány a pergolami, spíme v chatkách a vaříme v zahradních kuchyních.

01 zahradni domek
Kůlny, garáže a zahradní sauny

Skoro v každé zahradě se ale také najdou i praktické dřevěné zahradní stavby s celoročním využitím; hlavně kůlny na nářadí a garáže, možná i uzavřené altány s možností příležitostného vytápění. A konečně v zahradách najdeme ještě jednu kategorii – zahradní stavby využívané dokonce převážně v zimě. Nevadí jim sníh ani mráz a jsou spojeny s činnostmi zimními. Že je neznáte? Napovíme. Co třeba takové saunování v zasněžené zahradě nebo typická domácí zimní gastronomická činnost – uzení v domácí udírně?

Zahradní domky a dřevostavby

Zahradní stavby můžeme rozdělit podle různých hledisek, podle velikosti, materiálu, určení, trvanlivosti. Jsou zahradní domky určené k letnímu bydlení a jsou domky určené ke skladování věcí. Potom máme stavby se speciálním určením: v některém domečku se může skrývat třeba pár schodů a pod nimi sklípek, jinde zase vrt na vodu. Pokud bychom zašli do krajnosti, takovou zahradní dřevostavbou by byla i ptačí budka nebo psí bouda. I ty přes svou titěrnost hrají roli a měly by dobře vypadat; jsou totiž viditelné a dotvářejí styl zahrady.

02 zahradní domek udírna

Každý dobře ví, že s každým novým zahradním domkem, chatkou, kůlnou se uvolňuje místo v domě – zahradní domek začne postupně sloužit jako depozitář nářadí, komora, jakási externí spíž a zahradní sklad. A pokud si to dokážeme zařídit a v domku nebude mrznout, najdou tady zimní byt oleandry a jiné rostliny, které v létě ozdobí terasu.

Pokud na jaře o nějaké zahradní stavbě uvažujete, určitě jí předem pečlivě naplánujte ideální místo v prostoru včetně přístupové cesty. Také je dobré vědět něco o podkladu: lehké chatky vyžadují srovnaný terén a štěrkové lože, pro stavby masivnější už jsou leckdy nezbytné betonové základy nebo zemní vruty.

Připravila Alena Gembalová


Péče o dřevěné zahradní domky není náročná

Poté, co nám vybraný zahradní domek přivezli nebo smontovali na zahradě, je zapotřebí vzít do ruky štětec a dřevo ošetřit podle návodu výrobce. Nejdříve přichází na řadu impregnant – fungicidní napouštědlo chránící dřevo proti zbarvujícím houbám, plísním a dřevokaznému hmyzu. Finální lazura pak dotáhne stavbu barevně. Jedinou pravidelnou údržbu v dalších letech představují tyto občasné nátěry. Většinou se nemusí ani pokaždé znovu natírat domek celý, stačí obnovovat nátěry jen na exponovaných stěnách, které jsou odkryté větru a dešti. Pokud nátěry opomeneme, dřevo začne degradovat.

Pokud je to třeba, na podzim očistíme střechu od spadaného listí a zkontrolujeme neporušenost střešní krytiny. Před zimou není třeba nijak speciálně domky zazimovat, pouze se musí pravidelně od stěn domku odhazovat sníh, stejně jako u všech jiných staveb.

05 KELIWOODIMG ok
Co se skrývá ve stěnách smrkových domků

Vzhled obvyklé produkce zahradních chatek a domků je známý, podívejme se ale blíže, z čeho jsou tyto lehké stavby vyrobeny. Stěny většiny chatek a domků tvoří smrkové stěnovnice (palubky) spojované v rozích křížovými neboli srubovými spoji. Nejtenčí palubky (28 mm) jsou spojeny jednoduchým perem a drážkou, ty silnější mají tento spoj dvojitý. Zpravidla sedlovou střechu tvoří palubky asi 20 mm silné, vnější krytinou bývá převážně asfaltový šindel nebo barevná asfaltová lepenka. Podlahu tvoří většinou palubky ve variabilní tloušťce 19 nebo 28 milimetrů a lze si objednat i podlahu z OSB desek. Okna mohou být jednoduchá nebo s izolačním dvojsklem a lze je opatřit okenicemi. Jak je vidět, takový způsob výroby je variabilní, takže každá chatka se může stát originálem přizpůsobeným potřebám majitelů i charakteru, stylu a velikosti zahrady.

15 KELIWOODIMG_domek na nářadí
Zahradní stavby s puncem originality

V zahraničí se často objevují zahradní stavební speciality mající daleko k nudě a uniformitě tvarové i barevné. Tak můžeme vidět různé roztodivné stavby vtipné, lehké a originální, ale i s určitou výtvarnou úrovní. Jsou to různé kabiny na kolech nebo na vysoké podestě se schodištěm, kůlna s připojenou miniaturní zimní zahradou, zahradní pokoje-minichaty pro hosty, sauny a zahradní sprchy v dřevěných kabinách. Můžeme se nechat inspirovat a jakoukoliv neobvyklou stavbu si dát vyrobit i u nás. Třeba takový dřevěný zahradní bar anebo drobné prvky z masivní kulatiny – dětské domky na míru, pergoly se zabudovaným grilem i třeba stavby speciální, jako je ovčín nebo psí bouda. To všechno by mělo vypadat dobře, protože je to v zahradě vidět a dotváří to její estetický dojem.

11 Beltima.sauna ok
Nejen do zasněžené zahrady: udírny a sauny

Praktickými a v zahradě také velmi fotogenickými stavbami jsou udírny, grily a sauny. Občas je v některé zahradě můžeme zahlédnout v provedení miniroubenka nebo minisrub; jsou to zmenšeniny těchto staveb z masivního dřeva se vším všudy. Taková udírna má rozměry jenom asi 1,2 x 1,2 metru, má srubovou stěnu z kulatiny průměru asi 20 cm, na střeše dřevěné bednění z prken a na nich modřínový ručně štípaný šindel. Komín je také dřevěný, obložený šindelem. Udírna posazená na betonovém základě má topeniště vzdálené asi 1,5 metru. Je s udírnou propojené pod zemí a ústí pod ní. Také roubené či srubové sauny dělají na každé zahradě velkou parádu a jsou centrem pozornosti celý rok, jako malá finská sauna na břehu zahradního jezírka, která v zimě ani není vidět pod vysokou sněhovou čepicí.

04 Pacák roubená sauna ok
Odolnější domky obstojí i v horách

Čeští výrobci své zahradní domky, altány a další stavby konstruují s ohledem na klimatické podmínky v naší zemi; ty pak přežijí při správném ošetření a provozování i tuhé zimy a bez úhony vydrží i v horském prostředí. V oblastech s vysokou zimní sněhovou pokrývkou je možné nechat vyrobit zahradní domek přímo na míru klimatickým podmínkám. Aby střecha vydržela extrémní sněhovou zátěž, vyberou se silnější palubky a posílí se zejména střešní konstrukce. Ta potom vypadá podobně jako u zahradních domků s těžší střešní krytinou, třeba betonovými taškami. Záleží také na sklonu střechy, která se pro horské oblasti zvolí strmější. Většinou mají střechy zahradních domků sklon kolem 17 stupňů, střechy chatek jsou o něco strmější, průměrně 20 až 35 stupňů.

08 PacákDětský domeček ok

Chcete míti vkusnou besídku?

Besídka je dnes důležitou součástí zahrádky a střediskem rodinného a také mnohdy společenského života. V malé zahrádce nestavte ji do středu, udusí vám plochu; ve větší nesmí rušit celkové uspořádání zahrady. Využijte závětří, ale neopomeňte ji umístiti vyvýšeně s rozhledem na krásná místa okolí. Poraďte se s odborníkem nebo si přečtěte před postavením besídky dobře spisy, dnes již u nás rozšířené. Postavte ji tak, aby bylo lze pokud možno zahrádku z besídky obhlédnouti, poblíže basén ke koupání a trávník ke slunění, hřiště pro děti. Pod besídkou lze umístiti skrýš pro zahradní nářadí. Podle účelu stavíme besídky otevřené, polootevřené a uzavřené. Kulaté nebo polokulaté zvyšují značně náklad. Střechy bývají téměř vodorovné nebo s malým sklonem. Nátěr olejovou barvou zvýší trvanlivost, ale barvy mají se harmonicky pojiti, např. žlutá a bílá, zelená a fialová, modrá a šedá. Teprve spojením se živou rostlinou docílí se pravého účinku a kouzla.

(Josef Rublič: Chcete mít radost ze své zahrady? Vydal Josef Vaněk, 1940)


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop