Tisk
Zahrada u dřevostavby? Jedině s dekorací ze dřeva...

Zahrada u dřevostavby? Jedině s dekorací ze dřeva...

Redakce | Středa, 21. březen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo je nevyčerpatelnou studnicí témat, ale také inspirace. Na stránkách našeho časopisu jej nejčastěji skloňujeme všemi pády jen jako stavební materiál, ale třeba jako prostředek pro vytvoření neotřelých a zcela jistě originálních zahradních dekorací.

Dřevěné sochy jako celoživotní záliba

Pro Štěpána Pluskala z Čech pod Kosířem se stalo dřevo prostředkem k vyjádření vlastní fantazie.

dřevěná prasátka

Když před deseti lety vyrobil první sochu, rázem se stal tento materiál jeho celoživotní zálibou. Repertoár umělce tvoří jak sochy, tak i osobitě ztvárněný zahradní nábytek – lavičky, stoly, venkovní odpočívadla... Sochy ošetřené teplou fermeží si ponechávají svou přírodní barvu, a tak se výborně hodí do zahrady, kde budou díky svým jednoduchým a čistým liniím působit přirozeně, ale zároveň se vzhledem ke své výšce (až dva a půl metru) neztratí, budou nepřehlédnutelné.

dřevěná socha
Relaxace na dřevěné posteli, přímo pod širým nebem

Dekorace jsou vyrobeny převážně z trvanlivého topolu a dubu. Kládu sochař nejprve zpracuje do základního tvaru pomocí motorové pily, poté už přichází na řadu precizní práce pomocí různých brousicích nástrojů a dlát. Sochy Štěpána Pluskala odrážejí momentální náladu a zážitky autora. Někdy vznikají na základě nákresu klienta. Typické jsou pro jeho tvorbu originální busty v nadživotní velikosti se stejně zajímavými názvy – Moai, Trosečník, Oris, Tlusťoch, Claudius, Teton, Tempus, Apač, Otesánek... V jeho portfoliu je i několik soch zvířat.

socha zasněžená

Ti, kteří netouží vysloveně po soše, a přesto by rádi svoji zahradu vyzdobili něčím netradičním, se mohou položit do unikátní postele přímo pod širým nebem. Relaxační postel Hawai, elegantní a praktický doplněk zahradního nábytku, výborně splyne jak se zahradou u moderní dřevostavby, tak u rustikální roubenky. Dřevěné sochy Štěpána Pluskala je možné zhlédnout na vybraných zahradnických výstavách, trvalá expozice se nachází v zahradnickém centru Marciánová v Kostelci na Hané. Tvorba Štěpána Pluskala tradičně sklízí úspěch i v jarní etapě mezinárodní zahradnické výstavy Flora Olomouc.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop