Tisk
Jak využít slunce k vytápění a větrání dřevostavby?

Jak využít slunce k vytápění a větrání dřevostavby?

Redakce | Čtvrtek, 03. březen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Energii ze slunce lze v domě využít několika způsoby. Jako nejperspektivnější se v současnosti jeví fotovoltaické panely kombinované s elektrickým ohřevem vody. Jednou z nesnadnějších - i když nepříliš využívaných - cest jsou ale také teplovzdušné kolektory, s jejichž pomocí lze dům dobře temperovat a větrat.

 

Pokud nedovoluje architektura či jiné okolnosti masivní prosklení stavby za účelem solárních zisků Trombeho stěnou nebo okny, přichází na scénu teplovzdušné kolektory. Hlavní výhodou tohoto řešení je jednoduchost - v kolektoru se přímo ohřívá vzduch, který pak váš dům pomáhá temperovat.

V jednoduchosti je základ

Teplovzdušný kolektor je solární zařízení, které slouží k přitápění a temperování objektů, odvlhčování, udržování příjemného klimatu a okysličování vzduchu uvnitř budov. Je možné jej používat nezávisle v kombinaci s jakýmkoliv klasickým systémem vytápění – kromě rekuperace, kde by mohlo docházet k ovlivňování chodu systému. Jedná se o solární panel k přímému ohřevu vzduchu, který se umísťuje na jižní fasádu či střechu. Sluneční záření se při dopadu na absorbér mění na teplo a ohřívá vzduch uvnitř kolektoru.

teplovzdušný kolektor

 

Při zahřátí vzduchu nad 30°C se automaticky uvádí do provozu ventilátor, který nasává chladný venkovní vzduch a vhání do místnosti vzduch ohřátý. Pro pohon interního ventilátoru je uvnitř kolektoru fotovoltaický článek, který zabezpečuje automatické spuštění funkce kolektoru v okamžiku, kdy na něj dopadá sluneční záření. Zároveň začne solární buňka umístěná uvnitř panelu vyrábět proud, díky kterému se spustí ventilátor a začne vhánět dovnitř domu temperovaný čerstvý vzduch. Tento čerstvý vzduch jde dovnitř vháněn přetlakem, a proto vytlačuje vlhký použitý vzduch ven - pro správnou funkci je nutné zabezpečit možnost odvodu vzduchu ze stavby. Je nutné hlavně dávat pozor, aby nebyl výdech do místností umístěn u komína – docházelo by k úniku vzduchu bez efektu. Pokud je potřeba dostat temperovaný vzduch z panelu do více místností, musí se mezi nimi nechat otevřené dveře, anebo udělat mezi místnostmi průduchy v příčkách.

Jaký mají teplovzdušné kolektory výkon?

teplovzduch4Teplovzdušné panely se rozměrově pohybují od 52,4 x 52,4 x 5,5 cm do 300 x 102 x 7,5 cm. Výkonově od 200 Wattů do 2200 Wattů - samozřejmě při plném slunečním svitu. Průtokový objem vzduchu se pohybuje od 15 m3/hod do 200 m3/hod. Velice jednoduchá montáž spočívá v samotném osazení kolektoru na stěnu či střechu a zaústění vstupního a výstupního hrdla přímo do vytápěné místnosti. Panely nachází své uplatnění i v objektech, které nejsou celoročně využívané. Jako jsou třeba drobné dřevostavby/chaty, dílny, sklady a podobné. Není zde sice nutné vytápění, ale především větrání a temperování vnitřního prostoru. 

Foto: www.solarenvi.cz


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop