Tisk
Další z dřevěných mrakodrapů plánují v Londýně

Další z dřevěných mrakodrapů plánují v Londýně

Michal Doležel | Úterý, 03. květen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Výškový dům s názvem Dubová věž (Oakwood Tower) plánují postavit v Londýně. Dřevěný mrakodrap by měl být více než 300 metrů vysoký s osmdesáti patry. Výškový dům Oak Tower je dokladem postupného příklonu architektů a projektantů ke dřevu jako materiálu vhodnému i pro větší stavby. "Zatímco beton, ocel a sklo způsobily velkou revoluci ve stavebnictví v minulém a předminulém století. Dřevo udělá totéž ve století jedenadvacátém," tvrdí architekti domu Oakwood Tower.

Důvodem pro použití dřeva je hlavně rychlost výstavby a jednodušší logistika, nezanedbatelnou roli hraje také to, že dřevo je přírodní a obnovitelný materiál s velmi nízkou uhlíkovou stopou. Velký mýtem je podle architektů a vizionářů také nízká požární odolnost konstrukčního dřeva. Naopak velké dřevěné bloky odolávají ohni lépe, než ocelová konstrukce. Pokud se podaří mrakodrap Oakwood Tower realizovat, bude nejvyšší dřevostavbou na světě.

Zdroj: Dezeen.com

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop