Tisk
Posuvné stěny domku umožňují proměnit interiér ve verandu

Posuvné stěny domku umožňují proměnit interiér ve verandu

Michal Doležel | Pátek, 16. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V zemědělské krajině na severovýchodě Belgie vznikla unikátní drobná dřevostavba určená k společnému setkávání kolegů designérů, kteří v místě pořádají různé workshopy. Domek je vlastně klubovna, která snadno umožňuje třeba stolování po širým nebem. Neobvyklá je také povrchová úprava fasády.

Skupina belgických designérů nábytku Stal Collectief si blízkosti místa, kde pořádají setkání a workshopy vytvořila trochu netradiční „klubovnu“ jako zázemí a místo pro společnou práci. Jedná se o malou dřevostavbu s jednou hlavní místností. Tři stěny a střecha jsou však umístěny na masivních kolejnicích, lze je odsunout a tím změnit interiér na otevřenou venkovní terasu. „Naším záměrem bylo vytvořit prostor, který lze rychle změnit z vnitřního na venkovní,“ popisuje jeden z tvůrců domku Bob Segers. Dobrý výhled z interiéru do okolního prostředí byl pro autory velmi důležitý.

Dům je postaven jako prostoro pro setkávání a společnou práci

 

Opalovaná fasáda

Fasádu domku tvoří borové desky upravené starou japonskou technologií shou sugi ban. Jde o opalování desek otevřeným ohněm, čím se nejen dlouhodobé ochrany dřeva před škůdci a povětrnostními vlivy a také charakteristického černohnědého vzhledu. „Chtěli jsme dát našemu pavilonu charakteristický, ale také i přírodní vzhled,“uvádí k volbě povrchové úpravy fasády Bob Segers ze studia Stal Collectief.

0304

Technika shou sugi ban je má sice kořeny ve starém Japonsku, v poslední době ale začínají její výhody a osobitou estetiku objevovat také zejména evropští a američtí architekti.

Foto Dezeen.com



Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop