Vybrat srub a převzít klíč aneb i masiv může být pasiv

Vybrat srub a převzít klíč aneb i masiv může být pasiv

Dana Jakoubková | Pondělí, 24. leden 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Představte si srub, který by vás netrápil neustálým sedáním. Srub, který by se svými tepelněizolačními materiály téměř vyrovnal sendvičové dřevostavbě a pro nějž by ani vzduchotěsnost nepředstavovala žádný problém. I takový srub můžete mít!

Chceme-li co nejvýstižněji a zároveň jednoduše představit tento dům, musíme se uchýlit k pohádce. Pohledem od příjezdové cesty totiž stavba působí jako chaloupka Rákosníčka ze známého večerníčku. Jakmile za námi ale zaklapnou vstupní dveře, jsme rázem v domě obra Koloděje. Tento překvapivý skok člověku doslova vyrazí dech. Oba rozdíly jsou ovšem konstrukčně i designově tak šikovně propojené, že jediné, co nás okamžitě napadá, je – tady chci bydlet; aspoň chvíli.

Zatímco klasické sruby se stavějí z masivních trámů kladených naležato, tento dům je postaven technologií Post and Beam. Ta umožňuje postavit srub rychleji a levněji, aniž by se stavebník ošidil o krásu masivu doslova na dosah ruky. Nezanedbatelným faktorem provázejícím tuto technologii je také zcela osobitý styl, který posouvá vzhled srubu do velice moderní podoby. Limitujícím prvkem je tak pouze krajina, do které má být usazen. Podstatu technologie Post and Beam nám blíže vysvětlil Derek Vincent Nott, jehož firma Sruby Masiv s.r.o. tento srub postavila.

„Technologie Post and Beam neboli sloupek-nosník představuje nosnou konstrukci dřevěného skeletu z kulatých sloupů svázaných spodními a horními nosníky za pomocí čepů a dlabů. Prostor mezi nosnými sloupy tvoří výplň z různých materiálů – může jít o klasický sendvič známý z montovaných dřevostaveb, o ekopanely z lisované slámy nebo PUR pěny a podobně. Sruby mají díky tomu lepší tepelně-izolační vlastnosti a jsou vzduchotěsné. Pro jejich vytápění tedy můžete použít nejmodernější systémy – včetně rekuperace vzduchu nebo nízkoteplotních tepelných čerpadel –, které nejsou do klasických srubů vhodné. Ve výsledku to znamená i to, že srub lze postavit v pasivním standardu.“

DrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and BeamDrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and Beam

 

Kvantita je rovna kvalitě


Opět řečeno ve zkratce, do prostoru tohoto domu by se Dlouhý i Široký vešel stokrát. Krátkozraký by měl trochu problém, protože přehlédnout téměř šest set metrů čtverečních plochy už vyžaduje dalekohled. Být realitním makléřem, nabídnu tento dřevěný palác rovnou princi Jasoňovi. Ale protože dělám reportáže z domů pro obyčejné lidi, musím zmínit i fakt, že přes obrovský objem hmoty, který ještě znásobují kmeny stromů „rostoucí“ v interiéru od podlahy ke stropu, na mě působí dům útulně a domácky. Tento pocit stojí na prostorové dispozici mezonetového typu, kde provozní vazby domu probíhají přes vnitřní ochozy (pavlače) a v několika úrovních. Toto zajímavé řešení známe například z interiéru horských apartmánových domů, které si lze pronajmout pro zimní dovolenou. A právě pro ni byla postavena i tato dřevostavba.

DrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and BeamDrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and Beam

 

DrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and BeamDrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and Beam

 

Prostorové dispozice srubové dřevostavby


Hlavní podlaží představuje impozantní vstupní hala, která plynule přechází bez příček a dveří do společných respektive společenských „místností“ – kuchyně, jídelny a „obýváku“, rozmístěných v rámci jednoho otevřeného prostoru. Ten je objímán zdola i shora cedrovým dřevem v podobě vyhřívaných podlah, stropů a trámoví. Materiálově ho vyvažuje přírodní kámen (břidlice), z nějž jsou vystavěné krby, a je využit i na venkovní obklady. Desetimetrová prosklená stěna pak spojuje všechny tři výškové úrovně domu od podlahy ke střeše a poskytuje úchvatný panoramatický výhled. Ochozy patra jsou spojnicí čtyř prostorných pokojů, všechny s vlastní koupelnou. Z hlavní ložnice lze navíc sejít krytým venkovním schodištěm k horké vířivce, která je umístěna pod krytou terasou spojenou s obývacím prostorem přízemí.

V nejnižším patře (suterénu) je k dispozici apartmá s jednou ložnicí, obývacím pokojem, kuchyní a koupelnou. Jelikož má suterénní „sada“ vlastní vstup, může fungovat nezávisle na zbytku domu. Ostatní prostor je věnován relaxaci a zábavě. Najdete zde místnost ve tvaru „U“ pro dokonalý zvuk domácího kina v podobě HD „promítacího plátna“. Herna pak nabízí kulečníkový stůl, plynový krb, bar, velký vinný sklep a také pátou a šestou ložnici s koupelnou. V celkovém součtu provozních prostor pak nechybí prádelna a dvě garáže. Pokud má vaše rodina či skupina patnáct členů a nadstandardní rozpočet pro zimní dovolenou, bude horská rezidence Compass Point v kanadském pohoří Whistler luxusní volbou.

DrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and BeamDrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and Beam

 

Výhody stavební technologie Post and Beam


  • umožňuje projektovat složitější tvary staveb
  • srub lze realizovat jako nízkoenergetický i pasivní
  • stavba je vzduchotěsná a má mají lepší tepelně-izolační vlastnosti
  • dům si nesedá ani nedochází ke konstrukčním deformacím jeho částí
  • okna a dveře lze osazovat v průběhu montáže srubu
  • umožňuje snadnou instalaci elektřiny a dalších rozvodů
  • dodatečné úpravy nebo vylepšení lze provést velmi snadno

DrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and BeamDrevoaStavby.cz | Srubový dům technologií Post and Beam

 

Poznámka: Obr Koloděj a princ Jasoň jsou postavy ze hry Járy Cimrmana – Dlouhý, Široký a Krátkozraký. V kanadském Whistleru nikdy nebyly.

Foto: Derek Vincent Nott

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop