Tisk
Dřevostavba pro Björna a Julii má fasádu jako dřevěnou síť

Dřevostavba pro Björna a Julii má fasádu jako dřevěnou síť

Michal Babor | Pátek, 23. září 2016 | | Aktualizováno Úterý, 24. září 2019

Přidat na Seznam.cz

Moderní dřevostavba od rakouského studia Innauer Matt Architekten je vklíněn mezi dva staré stromy, které určily její obdélníkový tvar. Postavena byla z masivních dřevěných panelů CLT, k nimž tvoří výrazný kontrast omítky ze světle šedé mramorové moučky. Prudký svah si vyžádal neobvyklé řešení: vstup do domu bude v patře, do přízemí se půjde po schodech. Navíc vyniká zajímavým ztvárněním fasády.

Haus-Fur-Julia-und-Bjorn-03Haus-Fur-Julia-und-Bjorn-06IMA HBJ 05 Adolf Bereuter

 

Při pohledu z ulice vypadá tato dřevostavba jako bungalov, kdo se ale dívá z paty kopce, vidí dvoupatrový dům. Levná tato dřevostavba nebyla, zato je nízkoenergetická a projektovaná tak, aby nijak nedominovala svému okolí.

Obývací pokoj v přízemí odděluje od kuchyně a jídelny těleso krbu, podél všech prosklených ploch je sedací lavice umožňující kochat se výhledy do údolí. Ve vstupním patře jsou ložnice, doplněné ještě polopatrem sloužícím jako herna.

Haus-Fur-Julia-und-Bjorn-06IMA HBJ 12 Adolf Bereuterobjekt-15 4b

 

 

Zajímavostí je také fasáda vytvořená jako síť z dřevěných lišt. Předsazená ostění oken dávají stavbě měřítko a strukturu. I díky sedlové střeše tak dům přirozeně zapadá do alpské krajiny Vorarlberska.

3b76157889907d6d712db6160b2ca8ccIMA HBJ-08 Adolf-Bereuterobjekt-15 3bhaus-fuer-julia-und-bjoern-by-innauer-matt-16IMA HBJ Erdgeschoss

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop