Tisk
Administrativní budova v podobě šetrné a moderní dřevostavby

Administrativní budova v podobě šetrné a moderní dřevostavby

Redakce | Středa, 07. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V roce 2015 dokončil architekt Bruno Moser již čtvrtou stavbu s konceptem otevřené a zdravé atmosféry, korespondující se stylem dřevozpracující firmy a s konstrukcí šetrné k životnímu prostředí.

V roce 2010 to byla administrativní budova v Radauti (RO), o rok později TechCenter ve městě Unterradlberg (AT), v roce 2013 Forum v Brilonu (DE) a jako nejnovější v roce 2015 centrála firmy v St. Johann in Tirol (AT). Koncepce materiálů a modulů byla přizpůsobena místním podmínkám u všech stavebních projektů a navíc se neustále vyvíjí.

Architektura se zaměřila na mimořádně odolné vrchní desky OSB 4. Maximální formát desek 11,40 × 2,80 m se používá jako referenční bod pro tvorbu modulů a ve výsledku i budov s vnějším vzhledem charakteristické šachovnice.

Každý modul se skládá z pěti prvků a má díky tomu maximální prostorovou flexibilitu – přesně podle požadavků na konkrétní budovu. Proporcionálně lehká konstrukce na principu komorových nosníků je zvláště efektivní a vhodná pro široké budovy. Výsledné nízké zatížení je rozloženo pomocí několika dřevěných sloupů. Tyto komorové systémy mohou být současně využity pro potrubní vedení (větrání, odpadní vzduch, vytápění, chlazení a voda, elektrické systémy) a jejich výhodou je i snadný přístup k technologiím.

Díky vysokému stupni prefabrikace stavebních dílů použitých pro dřevěné konstrukce byly budovy dokončeny za pouhých 12 měsíců od slavnostního položení základního kamene.

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_01aModerní a funkční dřevostavba = od recepce po posilovnu

Centrálu firmy tvoří dvě čtyřpatrové budovy propojené skleněným atriem. V přízemí se nachází velkoryse navržená recepce a restaurace pro zaměstnance, kde se pokrmy připravují z čerstvých surovin. Jsou zde také školicí a konferenční prostory. V horních patrech jsou kanceláře pro 250 zaměstnanců firmy i pro management závodu a vedení společnosti.

Při projektování bylo cílem vytvořit moderní a zdravé pracovní prostředí, podle manažera pro finance a administraci Martina Reinbergera: „Prosazování zdravého pracovního prostředí je zakořeněno v naší misi a je podporováno mnoha různými způsoby. Nová pracoviště jsou navržena tak, aby měla otevřenou a příjemnou atmosféru a podpořila co nejlepší vzájemnou komunikaci mezi kolegy. Kromě toho jsme vytvořili odpočinkové místnosti s různým zaměřením. Našim sportovněji založeným zaměstnancům tak můžeme nabídnout také posilovnu, místnost s cyklotrenažéry i sprchy."

Design je celkově zaměřen na funkčnost a interakci. Kanceláře, zasedací místnosti a společné prostory mají koncept otevřeného prostoru vyzývající ke komunikaci a diskusi. Speciální akustický nábytek dosahuje perfektní prostorové akustiky.

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_W1000_12aSrdce firmy uprostřed dřevěné centrály

Při navrhování atria se architekt Bruno Moser zaměřil především na vytvoření živého místa pro setkávání a komunikaci: „Namísto dvou samostatných budov jsme chtěli vytvořit velkou budovu uprostřed propojenou prosvětleným atriem. Použitím zeleně vznikl veřejný prostor s příjemnou atmosférou, který lze využívat v průběhu celého roku. Je to místo, kde se setkávají nejen zákazníci a obchodní partneři, ale také zaměstnanci ze všech oddělení a vedení společnosti. To je také důvod, proč je pro mne atrium srdcem centrály firmy".

Uvítací prostor v atriu prezentuje návštěvníkům názorně, že lze MDF desky také použít pro vytvoření zaoblených, lehkých tvarů. Kromě toho se zde nachází pult, který ukazuje možnosti digitálního tisku na příkladu dekoru připomínajícího jádrové dřevo jasanu.

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_W1000_33Jako skutečné dřevěné desky

Nábytek byl vyroben především s cílem poskytnout vhodná řešení pro všechny typy kanceláří, od jednotlivých pracovišť až po velké kanceláře s otevřeným prostorem. Celý systém byl vytvořen z laminovaných desek Eurodekor, lehčených konstrukčních desek Eurolight i kompaktních desek v dekorové a strukturové vazbě. Dobré prostorové akustiky bylo dosaženo uplatněním akustických desek ProAkustik absorbujících zvuk u nábytku a vestavěných skříní. Dekory se synchronizovanými strukturami Feelwood jsou použity na mnoha místech: Využití dekorů s výraznou strukturou dřeva umožňuje pomocí inovativní technologie dokonalé sladění vzhledu. Tyto vysoce kvalitní materiály vypadají tak autenticky, že je lze jen obtížně odlišit od skutečného dřeva.

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_H1003_ST65_09aDokonalá dřevostavba s dokonalými podlahami

Laminátové podlahy v centrále firmy se díky své precizní povrchové struktuře neuvěřitelně podobají klasickým dřevěným podlahám. Jsou však navíc odolné vůči poškrábání a opotřebení. Díky technologii aqua+ se laminátové podlahy vyznačují vysokou odolností proti vlhkosti a snadno se čistí. Tyto vlastnosti jsou důležité a nejlépe využitelné zejména v restauraci pro zaměstnance, kde je velká frekvence pohybu návštěvníků.

 

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_U321_02aModerní dřevostavby vynikají svou bezpečností

Kromě funkčnosti a estetiky hraje v centrále společnosti důležitou roli také bezpečnost. Suterén je postaven z vyztuženého betonu a koncipován jako samostatný požární úsek. Přízemí a atrium představují další požární úsek, kde je navíc samostatným podúsekem kuchyně.. Další tři podlaží tvoří pak společně další požární úsek. Kromě centrálního schodiště a výtahu v atriu z OSB desek se zde nacházejí dvě venkovní schodištní věže s ocelovou konstrukcí. Ty jsou od atria odděleny protipožárním zasklením a představují proto bezpečné a krátké únikové cesty v nouzových situacích. Ochranu proti přeskoku ohně z přízemí do prvního patra zajišťuje převislý balkon. Šíření ohně z jedné sekce budov do druhé mají také zabránit sprinklery umístěné na obou interiérových fasádách. Balkony na ostatních podlažích jsou i stylistickým prvkem a kromě toho usnadňují i čištění a údržbu budovy.

02PI AP_REF_administrative_building_sjo_15aDřevostavba – jak jinak než ekologicky

V nové budově byly použity ekologicky šetrné technologie s cílem zajistit udržitelnost. Díky komponentům používaným u pasivních domů s vysokými hodnotami izolace splňuje budova standardy nízkoenergetických domů. Je vytápěna lokálním teplem ze závodu v St. Johannu a chlazena podzemní vodou. Materiály použité pro stavbu jsou 100% recyklovatelné a samy jsou rovněž z recyklovatelných materiálů.

 

Centrála firmy EGGER, St. Johann, Rakousko
Investor: FRITZ EGGER GmbH & Co. OG, Rakousko,
Architekti: architektur WERKSTATT Bruno Moser, Breitenbach
Interiéroví designéři: SCHWEBIUS GESTALTUNG Michael Schwebius, Prien am Chiemsee;
Johanna Egger Innenarchitektur, Mnichov (DE)

VÝROBA:
Dřevěná konstrukce: Holzbau Saurer, Höfen
Atrium a kanceláře managementu: Barth Innenausbau, Brixen
Restaurace a společenské prostory: Tischlerei und Möbelhandel Sepp Hofer, Oberndorf
Nábytek a kanceláře: Schreinerei Daxenberger, Seeon
Kompaktní desky: Möbelmanufaktur Margreiter, Breitenbach
Termín realizace: březen 2014 až březen 2015
Fotografie: Christian Vorhofer, Thomas Plattner


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop