Časopis DŘEVO&stavby 1/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevostavba v podobě oázy uprostřed sídliště

Dřevostavba v podobě oázy uprostřed sídliště

Lucie Němcová | Středa, 21. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Demografické studie mluví jasně – dětí přibývá a je tedy dobré včas navýšit kapacity. Ředitelka mateřské školy v Krči se tedy chopila iniciativy a s jasnou vizí „Lesní školky" ze dřeva se pustila do realizace projektu. Oslovila architektonické studio Huť architektury Martina Rajniše, aby zanedlouho uprostřed panelového sídliště vznikla jednopodlažní dřevostavba schoulená mezi stromy v zahradě.

Dřevostavba pro lesní školu stojí uvnitř areálu

Budova školky stojí uvnitř areálu Dětského integračního centra v Krči. Kromě zázemí pro malé děti zde ovšem najdeme také takzvanou tréninkovou kavárnu, kde získají pracovní místa osoby zdravotně postižené. Do funkčně monotónního sídliště tak objekt vnese velmi žádaný prvek sociálních služeb.

13 PK_skolka_krc00113 PK_skolka_krc00413 PK_skolka_krc005
Dřevostavba na nožičkách

Jelikož paní ředitelka stávající mateřské školy měla jasnou představu o budově ze dřeva na nožičkách, od začátku bylo jasné, že vznikne horizontálně koncipovaná jednopodlažní stavba ze dřeva založená na kontrastu s dvanácti patrovými domy okolo. Stavba je založena na ocelových nohách kotvených do mirkopilot, jež vynášejí vysoké lepené vazníky. Mezi ně jsou pak kladeny fošny s podbitou cementotřískovou deskou. Tepelná izolace pak vyplňuje prostor uvnitř konstrukce. Podlahy jsou dostatečně dimenzovány tak, aby unesly podlahové topení i nahodilé zatížení až 400 kg/m2 .

13 PK_skolka_krc006kavárna inter výška13 PK_skolka_krc009
Dřevostavba difuzně otevřená

Konstrukce dřevostavby je klasická sloupková s difuzně otevřeným systémem. Fasáda i střecha jsou provětrávány. Nosná dřevěná konstrukce je, tak jako ukládá požární norma, opláštěna nehořlavými deskami. Ve skladbě střechy najdeme speciální OSB desky s vrstvou hliníku, díky němuž odrážejí teplo zpět do interiéru a zabraňují sálání tepla ze střechy v letním období.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop