Dřevěný domek na kolech, jehož prostor měří pouhých 9 metrů čtverečních poskytuje jednoduchý a pomalejší životní styl

Dřevěný domek na kolech, jehož prostor měří pouhých 9 metrů čtverečních poskytuje jednoduchý a pomalejší životní styl

Michal Babor | Neděle, 16. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Komu vstávají vlasy na hlavě hrůzou při představě, že hypotéku na svém domě bude splácet ještě v době, kdy jeho bydlení morálně už dávno zastará, pro toho má Jay Shaffer originální řešení – pořiďte si takovou dřevostavbu, jakou skutečně potřebujete! Nebo spíše dřevostavbičku...

V době, kdy vznikala první podoba tohoto článku, dlužil ve Spojených státech Amerických jeden z pěti vlastníků rodinných domů bance více peněz, než za kolik by svůj dům momentálně prodal.

Chvíli poté propadly americkým bankám kvůli neschopnosti majitelů splácet úvěr či hypotéku více než tři miliony domů! A to jen proto, že vlivem reklamních kampaní bank propadla společnost představě, že musí mít větší dům, než jaký ve skutečnosti potřebuje.


Dřevostavba v americkém průměru = 180 m2

Také Jay Shaffer původně uvažoval o stavbě rodinného domu o podlahové ploše kolem 180 m2, které představují americký průměr. Dnes bydlí v domku, jehož prostor je srovnatelný s toaletou většího domu – měří pouhých 9 čtverečných metrů.

A je v něm zcela spokojený! „Rozhodnutí obývat pouhých 89 čtverečních stop vyplynulo z mého zjištění, jaký dopad má velký dům na životní prostředí," vysvětluje Jay, „a také z přesvědčení, že člověk vůbec nepotřebuje obývat a udržovat nepoužívaný a nevyužitelný prostor."

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-pohled-do-kuchyne

Foto: Jay Shaffer

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-kuchynska-linka

Foto: Jay Shaffer


"Tento domek, jehož prostor je srovnatelný s toaletou většího domu – měří pouhých 9 čtverečných metrů a jeho majitelé jsou s ním spokojení."


mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-sezeni

Foto: Jay Shaffer

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-ulozny-prostor

Foto: Jay Shaffer


Dřevostavba do 13 metrů také může poskytnout luxus

Okruh lidí, které Jay pro svou myšlenku nadchl, se velmi rychle rozšiřoval a logicky vyústil k založení společnosti Tiny House Company, která se zabývá stavbami malých domků s užitnou plochou do 13 metrů čtverečních.

„Naše domky splňují veškeré požadavky na domácnost a za to od svých obyvatel nepožadují moc. Jednoduchý, pomalejší životní styl, které naše domy poskytují, to je luxus, za který jsem neskonale a neustále vděčen," dodává Jay.

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-kuchyne

Foto: Jay Shaffer

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-podkrovi

Foto: Jay Shaffer


Dřevostavba na cesty

V jednom ze svých malých domů procestoval Jay 7 000 mil po Spojených státech. Dnes je čestným univerzitním profesorem a přednáší funkční design a projektování malých domů. Jeho domy jsou na kolech, je možné je snadno zapojit za osobní vůz. Díky tomu jsou považovány za cestovní přívěsy a nevyžadují stavební povolení.

mini-domek-malá-dřevostavba-na-kolech-majitele

Foto: Jay Shaffer


A jak vypadá zbytek mini dřevostavby?

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop