Jednopodlažní dřevostavba s bohatým prosklením dovoluje nasávat krásu z okolní krajiny

Jednopodlažní dřevostavba s bohatým prosklením dovoluje nasávat krásu z okolní krajiny

Michal Babor | Čtvrtek, 10. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jednopodlažní domy jsou trendem poslední doby. Myslíme na stáří a bojíme se, že schody pro nás jednou budou představovat nepřekonatelnou bariéru, a tak se omezíme jen na jedno podlaží i za cenu, že zabereme více místa na pozemku a cena domu bude vyšší. Stejně asi uvažovali i majitelé domu na norském venkově, který s námi můžete navštívit.

Dřevostavba - bungalov do véčka

V českém prostředí mívá jednopodlažní dům či chcete-li bungalov odpovídající většinovému vkusu tvar písmene L a je usazen na navážce či jinak srovnaném terénu. Architekt Reiulf Ramstad se ale podobnému řešení vyhnul a dal prostor větší kreativitě: nejenže má dům tvar písmene V, ale navíc jedno jeho křídlo kopíruje reliéf pozemku a každá z jeho místností se tak nachází na jiné výškové úrovni.

moderní dřevostavba v horách

Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

norská dřevostavba do véčka


"Dokonale minimalistická úprava fasády se zalícovanými bezrámovými okny a dveřmi pro přímý vstup z kuchyně do venkovního prostoru."


interiér jednopodlažní dřevostavby

Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

norska-drevostavba-pozemek

Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER


Norská dřevostavba slouží jako víkendový dům

Dům je koncipován pro pětičlennou rodinu – kromě tří ložnic obsahuje klidové křídlo domu ještě hernu s plně prosklenou štítovou stěnou, obytná část ve druhém křídle je multifunkční a jednotlivé její funkce (příprava jídla, jeho konzumace, odpočinek, rodinný život) přecházejí jedna ve druhou.

Protože dům slouží jako prázdninový a víkendový, je jeho zařízení silně minimalistické a prosté tak obligatorních věcí, jakými jsou televize, hifi nebo dekorace. Sem se prostě jezdí relaxovat, sportovat a odpočívat od ruchu velkoměsta. A není třeba se ani vydávat na některou z bohaté sítě sjezdovek, běžeckých tratí nebo turistických tras – stačí se posadit ke krbu a plnými doušky nasávat výhled do okolní krajiny.

interiér dřevostavby do véčka

obr.: Soudobě pojatá „pec" jako centrum rodinného života – z jedné strany je součástí kuchyně a slouží jako varné centrum, z druhé funguje jako krb a zdroj tepla. Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

norksa-drevostavba-proskleni

Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

Komentář architekta

V poslední době se v ateliéru stále častěji věnujeme trvale udržitelnému rozvoji. Jeho podmínkou je navrhovat architektonicky kvalitní domy s promyšlenými detaily, které vzniknou na základě dlouhodobých úvah.

Reiulf Ramstad
Reiulf Ramstad
architekt

moderní dřevostavby inspirace z Norska

Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER

prosklená dřevostavba z norská

obr.: Útulná zašívárna, válenda i čtecí koutek ve výklenku obývacího pokoje. Foto: REIULF RAMSTAD ARKITEKTER


Mohlo by vás zajímat...

Dřevěná chata Norsko
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop