Po 9 letech: <small>Dřevostavba stárnout umí</small>

Po 9 letech: Dřevostavba stárnout umí

Lucie Němcová | Čtvrtek, 29. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavbu v Litoměřicích jsme poprvé navštívili v roce 2009, je tedy vlastně stejně stará jako náš časopis. Dům během prvního desetiletí své životnosti ukázal, s jakou grácií umí stárnout a že je na něj spolehnutí. kvalitní stavba však neznamená pouze kvalitní nosnou konstrukci. Život v domě ovlivňují mnohé faktory, které jsou platné bez ohledu na materiál našich stěn, jak marcel vysvětluje ve svém vyprávění.

Příští rok oslavíme kulaté desáté výročí v tomto domě a neměnili bychom. Nevnímáme, že jde o dřevostavbu, i když to v některých detailech znát je: stavba je rychle vyhřátá, když zatopíme v krbu, do dvou hodin se z patnácti stupňů teplota rychle zvedne. Povrchy tady nejsou na dotek chladné a klima je příjemnější a sušší. Hlavní kvalitu domu ovšem vnímáme v dispozici. Dodnes jsme vděčni za skvělý návrh počínaje pootočením celého domu na pozemku a konče pestrou škálou úložných prostor.

Údržba dřevostavby je minimální

Od začátku bylo naším záměrem postavit dům, kolem kterého nebude třeba běhat a oprašovat ho. A tak to v praxi je. Podlaha je z průmyslové mozaiky, z ořechového dřeva, na začátku byla opatřena lakem a od doby realizace jsme ji ničím nenatírali. Stejně tak fasádu z tepelně ošetřeného dřeva thermowood. Překvapuje nás, že nestárne do světle šedé, jak jsme očekávali, její pestré barevné změny nám ovšem zatím nijak nevadí. Barevnost se liší podle toho, jak dalece je fasáda vystavena větru, slunci a vodě. Tam, kde je více namáhaná deštěm, černá. Terasa z exotické dřeviny je oproti tomu krásně stříbrná, což se nám líbí. Také ji ničím neošetřujeme, i když je možné ji přetřít olejem a zvýraznit její přirozenou dřevěnou kresbu.

dřevostavba po letech užívání

Obr.: Dřevo nezůstává stejné, což k němu prostě patří. Dřevěná fasáda s teplem ošetřeného dřeva je zvláště odolná. Prozatím tmavne, ale kdo ví, jak bude vypadat ještě za pár let.

Větrací jednotka – nenápadný a dobrý sluha

Další údržba spočívá snad jen v občasné výměně filtrů ve vzduchotechnické jednotce, což většinou obstará technik, který ji jednou za tři roky přijde zkontrolovat. Pochopitelně pravidelně vysáváme dostupnou část vyústků v podlaze, filtr občas pohledově zkontroluji a třeba vyčistím, jinak to ale neřešíme. Se vzduchem doma jsme velmi spokojeni, kromě řízeného větrání využíváme i teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla. chvilku to trvalo, než se nám zpočátku podařilo správně nastavit míru otevření klapek vzduchotechniky a přívod teplého vzduchu do jednotlivých místností, které mají odlišné ztráty a zisky energie (různé světové strany znamenají odlišné podmínky).

dřevostavba po devíti letech užívání

Obr.: Majitelé radí - Zajímejte se o detaily. V tlustém výkazu prvků stavby je tolik podrobností, že snadno přehlédnete některé podstatné. Nám například u dřevěných oken chyběly okapničky, které okno chrání před klimatickými vlivy. Doplňovali jsme je po pěti letech, kdy jsme okna natírali. V některých částech byl rám kvůli jejich absenci hodně opotřebován.

První rok jsme tedy systém ladili, od té doby však pouze slouží. O výměně vzduchu nevíme, ani v noci, není vůbec nic slyšet. Proudění pocítíte, jen když přiložíte ruku přímo nad vyústku. vzduchotechniku na léto vypínáme a větráme pouze okny. Jen když potřebujeme udržet v domě chlad, využíváme i možnosti chlazení (díky zemnímu registru) a nepouštíme dovnitř tolik teplý vzduch. První roky, když jsme měli malé děti a byly nemocné, trápil nás sušší vzduch. Zvlhčovač byl v té době velkým pomocníkem, jelikož se míra vlhkosti pohybovala kolem 25 procent. Od té doby už nás to naštěstí tolik netrápí, i když samozřejmě v zimě vzduch sušší je.

Bazénu rozhodně nelitujeme

Docela dost péče nás stojí snad jen bazén, který slouží kromě letního koupaní také pro zchlazení po sauně. Údržba je náročnější hlavně proto, že na něm nechceme mít kryt a kazit si výhled. Je funkční většinu část roku, když nemrzne. Jinak si jen libujeme, že jej zde máme. co bych z praktického hlediska řešil jinak, je umístění čerpadla k bazénu – je vedle něj, pod úrovní hladiny, takže je k němu špatný přístup. Dnes bych jej postavil tak, abych k němu lépe mohl.

interiér dřevostavby zkušenosti z dřevostavby po 9 letech

Obr.: Jestli něco skutečně nezestárne, pak je to opravdu dobré a promyšlené řešení domu z hlediska dispozice a dalších funkčních detailů. V této dřevostavbě bylo hned mezi dveřmi cítit, že tento úkol plní skvěle.

Závěrem můžeme s klidem říct, že dřevostavbu bychom stavěli znovu. realizace jde jako po másle a během užívání slouží skvěle. Nenapadá nás nic, co by změnilo náš názor.


Technické parametry stavby

Pozemek: 1000 m2
Zastavěná plocha: 260 m2
Podlahová plocha: 151 m2, vytápěná 146 m2
Spodní stavba: základová deska betonová
Stavební systém: sendvičová dřevostavba
Tepelná izolace: minerální – strop 40 cm, minerální – podlaha 20 cm
Fasáda: štuk + obklad thermowood
Krov: dřevěný
Střešní krytina: měď + polykarbonát
Okna: dřevěná, izolační trojsklo
Podlahy: průmyslová mozaika barmský ořech a teak
Vytápění: teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla a řízeným větráním, solární panely, krb
Skladba stěny (směrem z venku): vrchní omítka, fasádní polystyren, dřevotřísková deska, dřevěná vysušená hoblovaná konstrukce, 160 mm minerální vlna, parozábrana, dřevotřísková deska, sádrokartonová deska
Celková tloušťka stěny: 26,5 cm
Hodnota U: 0,19 W/m2K


Foto: Martin Zeman, autorka

DaS 5-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop