Tisk
Progresivní metoda pískování nechá vyniknout fasádám srubů a roubenek

Progresivní metoda pískování nechá vyniknout fasádám srubů a roubenek

Administrator | Čtvrtek, 15. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Když dřevostavba z masivního dřeva – tedy srub nebo roubenka – stojí na místě, začne se s finální úpravou trámů. To se obvykle děje metodou broušení.

Pečlivě se sbrušuje horní vrstvička, bruska rovnoměrně ukrajuje měkčí i tvrdší částice kmenů. Broušení ale může také nahradit moderní metoda pískování, kterou používá například společnost Kanadské sruby Tábor. Pískování spočívá v tom, že v hotovém domě se pistolí s tryskou pod tlakem stříká na srubovinu abrazivo z rozemletých kukuřičných zrn.

Kukuřičné abrazivo zpracuje jen měkké části

72Detail_opskovanho_a_natenho_rohu_srubu_172Detail_opskovanho_rohu_srubuTato technologie tak trochu mate svým názvem – ve skutečnosti nemá co do činění s žádným pískem, písek se při ní nepoužívá. Povrch trámů se tady obrušuje kukuřičnými zrny, které působí jako zvláštní brusný materiál. Rozemletá kukuřičná zrna se stříkají na dřevo pistolí s tryskou pod vysokým tlakem a rychlost částic přitom dělá kýženou práci – a dá se říci, že lépe než bruska, protože pracuje výběrově. Kukuřice omílá totiž pouze měkké části kmenů (měkčí části povrchu sruboviny), kdežto tvrdé nechává být a a pouze je jemně očistí. A to je podstatou pískování a hlavním rozdílem od broušení, při kterém se sbrušují tvrdé i měkké části trámů.

Jak pískování probíhá

72Pskovn_roubenkySamotnému pískování předchází příprava spočívající v důkladném zakrytí okenních otvorů a případných předmětů v interiéru. Pak už nastupují pracovníci s pískovací pistolí, v helmě a sluchátky na uších. Průměrně velká dřevostavba se kompletně opískuje za dva až tři dny.

Kresba dřeva krásně vynikne

72teptin_destailRoubenky-2011-05-28-272teptin_sloupVýsledkem procesu pískování je mnohem plastičtější a přírodnější vzhled dřeva. To působí jakoby bylo méně opracované, zvýrazňují se suky, letokruhy (tam, kde jsou vidět na řezných plochách) a zbytky po odkornění. Kresba dřeva více vyniká, pískování mu dodává výraznější vzhled. Efekt se ještě zdůrazní po finálním natření, které po pískování následuje. Na povrchu dřeva potom zůstanou dva tři jemné přírodní odstíny, povrch trámů není jednobarevný.


Líbil se Vám článek?
gotop