Adresář firem - reference

Naše dřevostavba z CLT panelů byla prakticky postavena za pár dní

Naše dřevostavba z CLT panelů byla prakticky postavena za pár dní

Dagmar Šimonová | Neděle, 16. leden 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jak se vám bydlí, a proč jste se rozhodli pro dřevostavbu z masivních dřevěných CLT panelů? Na to odpověděl sám majitel realizovaného typového domu Kompakt.

Typová dřevostavba Kompakt


  • Dřevostavba: Typový dům NOVAHOME - Kompakt
  • Realizace: 3AE s.r.o.
  • Návrh domu: Ing arch. Jakub Loučka
  • Užitná plocha: 101 m2
  • Zastavěná plocha: 68 m2
  • Energetická náročnost budovy: B

Po několika letech se dodavatel dřevostaveb 3AE rozhodl znovu nafotit svůj typový dům Kompakt dle návrhu Ing. arch. Jakuba Loučky. Fotografií tohoto velmi populárního typového domu mají sice dost, i přesto uvítali možnost nového nafocení již hotové realizace. Přesvědčila je krátká návštěva domu, prostředí a dotažení detailů, které majitelé nejen kolem domu krásně doladili. Další motivací pro firmu bylo zahájení spolupráce s novým fotografem Petrem Polákem. Fotografování je umělecký počin a každý fotograf do své práce vnáší nový pohled.

Celý dojem se podařilo také dotáhnout rozhovorem se stavebníkem a majitelem domu panem Ing. Ondřejem Stašem. Níže si tedy můžete přečíst, co vše pro něho tento dům znamená. Rozhovor se stavebníkem a majitelem domu nebyl součástí dotazů dodavatelské firmy ale ke článku o domě rozhodně patří. V odpovědích je vše, co potencionálního stavebníka před stavbou domu zajímá.

Úvod mailu navazoval na diskusi o tom, co vedlo k rozhodnutí pro dům z masivních dřevěných panelů. Pokud Vám nebude text dávat na začátku smysl, zkuste pokračovat ve čtení, výsledkem nejspíš bude více odpovědí, než očekáváte. Nechme ale promluvit majitele a stavebníka domu pana Ing. Ondřeje Staše.

Slovo majitele CLT dřevostavby...


Uvědomuji si, že jsme podvědomě dali na první dojem. Když jsme přijeli na návštěvu domu Ing. arch. Lukáše Pejsara na Den otevřených dveří, tak si přesně vzpomínám na moment, kdy jsme vystoupili z auta, podívali se na dům, pak na sebe a.... bylo prostě rozhodnuto. Prohlídka interiéru to umocnila. Řekli jsme si, že to je přesně styl, co se nám líbí!

Přestože jsme potom absolvovali další prohlídky u různých dodavatelů, stejně jsme se vždy vrátili k tomu našemu prvnímu dojmu. A pak už zbývalo pouze to obtížné rozhodnutí, jestli si nechat dům postavit na klíč, nebo jít do určitého rizika dělat třeba část svépomocí.

Na začátku bylo pro mne zklamáním rozhodnutí pro sibiřský modřín. Kompletní přešroubování problematického profilu, které firma 3AE provedla, vše vyřešilo. Stejně se to už ale dělá jinak (po zkušenostech jsme nahradili sibiřský modřín za stabilnější tepelně upravené dřevo –thermowood).

Podstatné je to, že se to všechno nakonec vyřešilo, a že to funguje, nemyslím, že má smysl se o tomhle rozepisovat, nikomu to nic nepřinese. Nutno vše ale brát jako subjektivní názor, k objektivitě chybí v mnoha ohledech relevantní data, hlavně pro porovnání mezi různými řešeními od různých dodavatelů.

Je takřka nemožné porovnat vícero různých řešení. Člověk se prostě ztratí v různých pro a proti a ve finále není schopen se rozhodnout pro jedno z navrhovaných řešení a vlastně se nakonec řídí spíš pocitově... A to se nebavím o tom, že čím širší je výběr možností, tím horší je dobrání se konce. To považuji za téměř nadlidský úkol. Nicméně níže se pokusím tedy odpovědět na Vaše dotazy:

1-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

2-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

Proč jste se rozhodli pro dřevostavbu z masivních dřevěných CLT panelů?


Pevné, rychle postavené – „krabice" co stojí za pár dní... a hlavně pohledově uvnitř dřevo. Zvenku přirozený obklad – sibiřský modřín, který se v průběhu času zvolna mění v nedbalou zašlou eleganci, která ničím neruší okolí. Obecně by se nám asi nejvíce líbila stavba typu srubu, ale cestu k takovému domu považuji za příliš komplikovanou a zdlouhavou. Nám se podařilo mít dům k nastěhování po cca 7 měsících, a to se začínalo stavět na zimu.

TIP NA ČLÁNEK: V dřevostavbě z CLT panelů je dřevo nejen vidět, ale i cítit

3-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

4-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

Jaká byla Vaše cesta k využití typového projektu?


Pokud máte standardní finanční zdroje, tak je to logická cesta. Jakékoliv atypické řešení zákonitě navyšuje cenu, touto cestou jsme nechtěli jít. Nakonec nám do užšího výběru spadli 3 typové domy u 3 různých dodavatelů. Dva z masivních dřevěných panelů a jedna sendvičová konstrukce. I díky možnosti návštěvy u Vás doma to nakonec dopadlo tak jak to dopadlo.

V neposlední řadě nám ve výběru pomohla možnost vidět totožnou stavbu v procesu realizace. Ta nás utvrdila v tom, že dům, který se jevil co do plochy na papíře „až skoro malý..." je ve skutečnosti pro naší 3 - člennou rodinu „více než dostačující". Navíc jsem díky této stavbě nanečisto viděl, jak i u nás bude stavba postupovat. To byl pro mne také důležitý poznatek.

5-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

6-realizace-CLT-drevostavby

Foto: archiv 3AE s.r.o.

Bylo složité dům modifikovat, pomohla Vám možnost si dům rozšířit o další stavby – na pozemku stojí garážové stání a skladiště?


Dům se oproti řešení, které jsme několikrát osobně viděli v procesu realizace, vůbec nezměnil. Návrh, nám plně vyhovoval a přijali jsme dům z hlediska vnitřních dispozic zcela beze změn. Díky spolupráci s architektem typového návrhu Ing. arch. Jakubem Loučkou byly další stavby navrženy ve stejném stylu, tedy garáž a stání.

Jsme rádi, že vše dohromady tvoří vyvážený celek. Snažili jsme se, aby se povedl v podobném stylu i plot. Je dobře, že jsme nešli cestou všelijakých přílepků k domu, které by nakonec hyzdili původní záměr architekta.

CLT-drevostavba-osazeni-plotu

Foto: Petr Polák

CLT-drevostavba-parkovaci-stani

Foto: Petr Polák

Co byste řešili jinak. Čím Vás dům mile překvapil?


Vyřešili jsme trochu jinak terasu. V projektu chyběl schod z terasy do zahrady, byť na původní designové vizualizaci byl. Pokud bych dnes dům znovu řešil, tak bych stál pravděpodobně o zelenou střechu, je to prvek, který se nám velmi líbí. Jsme rádi, že se podařilo do domu zakomponovat krbová kamna, užíváme si jejich teplo, když v nich zatopíme.

Oproti pasivnímu provedení domu, které mají standardně větrání s rekuperací, považuji za slabinu odvětrání koupelen. Zejména té spodní. Nemá nikde okno. Odtahový ventilátor sice funguje, ale chybí vlastně přívod vzduchu. To jsou ale marginální záležitosti.

Dům považujeme za útulný, teplý a prosvětlený. Skvělým doplňkem jsou předokenní žaluzie a markýza na terase. To oceňujeme zejména v extrémech letních měsíců posledních let. Fungují jako přirozené odstínění od vnějšího tepla. Jsem přesvědčen, že jsme se rozhodli správně jak z hlediska technologie, tak typu stavby (patrový dům).

CLT-drevostavba

Foto: Petr Polák

CLT-drevostavba-vchod-stineni

Foto: Petr Polák

Co Vás na stavbě domu překvapilo, naopak co bylo pro Vás zklamáním?


Překvapilo mě, jak rychle jsme byli pod střechou zavřeni okny a dveřmi. Od momentu, kdy přijel dům na dvou nákladních autech to trvalo cca 6 pracovních dní do momentu, kdy byla stavba uzavřena a dalo se uvnitř pokračovat bez stresu z počasí dalšími návaznými kroky. Základová deska byla samozřejmě připravena s předstihem.

CLT-drevostavba-stit-domu-s-oplocenim

Foto: Petr Polák

Jak jste spokojeni s osazením domu na pozemek, jak osazování probíhalo?


Osazením domu na pozemek jsem se zabýval už v době před projektové, kdy jsem si vykolíkoval umístění domu na pozemku. V rámci projektu, došlo k mírným posunům v rámci desítek centimetrů. Naše představy se s představou architekta v podstatě shodovali.

CLT-drevostavba-pozemek

Foto: Petr Polák

Jak jste spokojeni s energetickou bilancí domu, splnila Vaše očekávání?


Určitě ano, spokojeni. Kromě krbových kamen, které považuji spíše za zábavu, je dům vybaven ve třech pokojích v patře multisplitovou klimatizací. Používáme ji k ochlazení při extrémních letních teplotách, ale také k rychlému přitopení v rámci reverzního režimu.

Primárním vytápěním domu jsou podstropní infračervené panely – fungují naprosto skvěle. Naším poznatkem je, že nemá smysl nastavovat složité časové režimy dle obydlenosti domu a denní doby, nic se tím neušetří a v případě nečekaného použití domu vůči očekávanému režimu to jenom komplikuje situaci. Máme tedy nastavenu trvalou teplotu 21,5°C a plně nám to vyhovuje. V pokojích, kde spíme (v patře), máme topení zcela vypnuto.

Topení IČ panely je zapnuto cca od října do dubna. V našem domě je v podstatě vše závislé na elektrické energii. Veškeré provozní náklady domu jsou tedy vidět na jedné faktuře. Jedná se konkrétně o topení, vaření, praní, sušení, čerpání pitné vody a přečištění odpadních vod, a také používání veškerých ostatních elektrospotřebičů v naší domácnosti. S přehledem se vejdeme do 30 tis. za rok. V minulém roce jsme se rozhodli i pro instalaci FTV na garáži. Očekáváme snížení nákladů na provoz o cca 30 %.

CLT-drevostavba-interier-obyvaci-pokoj

Foto: Petr Polák

CLT-drevostavba-interier-jidelna

Foto: Petr Polák


Líbil se Vám článek?
gotop