Tisk

Kuchyně: srdce každé dřevostavby

Ondřej Zaorálek | Pondělí, 20. červen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

02_kirsche_zeile_culinalignea.deNa první pohled se může zdát, že každá kuchyně, přesněji řečeno kuchyňská linka, je vyrobena ze dřeva. Díky své tvárnosti a různorodosti zpracování může mít tento materiál řadu podob: od masivních desek přes dýhy až po prvky z aglomerovaného dřeva.

Ve skutečnosti se totiž skutečně masivní dřevo používá pro výrobu kuchyní poměrně zřídka.

Vysušené lepené dřevo

03_kirsche_granit_culinalignea.deMasivní dřevo je po staletí synonymem pro bydlení v souladu s přírodou a současně tradiční zpracování. Surové dřevo obsahuje kolem 60 procent vody. Aby se mohlo použít pro výrobu nábytku, je třeba tento podíl snížit zhruba na desetinu, většinou sušením v přirozených podmínkách, tedy pod širým nebem. Z vysušených hranolů se pak většinou lepením nebo klížením vyrábějí desky, které se používají v truhlářském průmyslu. Povrchová úprava pomocí přírodních látek pak zaručuje, že si přírodní materiál zachová své původní vlastnosti a časem získá vítanou patinu.

Jen kvalitní materiál

04_besteckeinsaetze_erle_culinalignea.deProtože nábytek z masivního dřeva se neopatřuje lakem ani dýhou, uchovává si hotový výrobek stejný vzhled jako výchozí surovina, proto je nutné používat pouze kvalitní dřevo bez kazů a vad. Výrazná textura masivních kuchyní zvýrazňuje jejich přirozený charakter, ať už je dřevo použito na pracovní desku, římsové lišty, čela nebo dokonce celý korpus. Barevné změny nebo rozdíly ve struktuře, které by perfekcionista mohl označit za vadu, jsou skutečným důkazem původu materiálu a skutečný fajnšmekr je dokáže ocenit.

Více si přečtěte v časopise Dřevo&stavby 2/2009.


Líbil se Vám článek?