Tisk
Cesta k dokonalé kuchyni

Cesta k dokonalé kuchyni

Redakce | Pátek, 10. červen 2016 | | Aktualizováno Pondělí, 26. červen 2023

Přidat na Seznam.cz

Jak postupovat při návrhu kuchyně? Je při navrhování dispozičního uspořádání kuchyně opravdu tak důležitá znalost ergonomických pravidel? Jsou moderní kuchyňské sestavy funkční? Pojďme nahlédnout pod pokličku, jak „uvařit“ správnou dispozici kuchyňské linky.

Ve většině domácností se kuchyně stává středobodem domova. Je to místo pro setkávání rodiny, povídání si s přáteli. Jídelní stůl je někde i místem pro hraní deskových her, psaní domácích úkolů nebo sledování televize.

Logickým vyústěním změny v používání kuchyňského prostoru je v posledních letech integrace kuchyně do obývací části bytu či domu. Kuchyňská linka tedy plynule přechází do zařízení obýváku, případně s ním materiálově a barevně splývá.

Promyšlený návrh kuchyně se vždy zúročí


Návrh nejlepšího dispozičního uspořádání kuchyně patří k nejtěžším úkolům bytového architekta, protože každá kuchyně je svým tvarem, velikostí, použitými materiály a barevnými kombinacemi jedinečná. Společně s koupelnou a toaletou je místností, která se v rámci návrhu celého interiéru řeší jako první. Každý návrh kuchyně by měl být maximálně funkční, estetický a měl by splňovat ergonomická pravidla. Důvod je jasný – obvykle si ji nezařizujeme na dva roky, ale třeba i na několik desetiletí. Pokud si tedy člověk není jistý, určitě se vyplatí oslovit interiérového designéra či kuchyňské studio, než pak pozdě zjistit, že nové vybavení nesplňuje očekávání.

interiér moderní kuchyně

Obr.: Populární je také sestava do tvaru písmene L. Dřez v tomto konkrétním případě není záměrně umístěn podle ergonomických pravidel, protože majitelé si přáli mezi varnou deskou a dřezem co největší souvislou pracovní plochu. Foto: Čeněk Vítovský

Díky, pane Forde, za váš trojúhelník!


Jak tedy správně navrhnout kuchyňskou linku, aby na sebe jednotlivé zóny plynule navazovaly? Pojďme si udělat malý exkurz do historie. Důmyslný princip práce v pomyslném trojúhelníku vymyslel Henry Ford, když chtěl zefektivnit práci ve svých továrnách. Vozidla se ve výrobních halách kompletovala na malém prostoru, a proto bylo třeba prvky pro rychlou kompletaci umístit co nejefektivněji, aby je měli dělníci vše při ruce. Tento Fordův patent převzal později i architektonický tým univerzity v Illinois a přijal ho jako univerzální metodu pro designové řešení kuchyní.

Pomyslný kuchyňský trojúhelník označuje ideální rozmístění mezi hlavními zónami v kuchyni – mezi prostorem pro vaření, mytí a ukládání. Udává se, že celkový obvod tohoto trojúhelníku by neměl být menší než 3,7 metrů a zároveň by neměl přesáhnout osm metrů. Délka jednoho ramene by měla být v rozmezí 1,2 až 2,7 metry. Při návrhu rozmístění jednotlivých zón je žádoucí, aby mezi nimi byla dostatečná pracovní plocha. V malých kuchyních se zachování doporučených odstupů vždy nepodaří kvůli prostorovému omezení. I přesto však vaření v malé kuchyni nemusí být noční můrou.

kuchyň - ergonomický návrh

Obr.: Nejméně se člověk naběhá v kuchyni, která má tvar písmene U nebo G. Vizualizace: NOVOdesign.cz

Doporučení pro ergonomii v kuchyni


Pokud člověk neosloví designéra nebo kuchyňské studio a chce si svou kuchyni snů sestavit sám, měl by se držet alespoň následujících doporučení:

kuchyň - ergonomie a návrh

Obr.: Souběžné uspořádání kuchyně nebo kuchyň ve tvaru I s ostrůvkem je efektivní, protože k přesunutí z jedné strany na druhou většinou postačí pouhé otočení. Vizualizace: NOVOdesign.cz

Selský rozum by měl hrát prim


Ve své praxi se často setkávám s velmi malým prostorem pro umístění kuchyňské linky, která by respektovala všechna ergonomická pravidla. Proto nelze výše uvedená doporučení brát dogmaticky. Pokud člověk bydlí v bytě 1+kk, kde je velikost niky pro kuchyňský kout pouze 160 x 200 centimetrů, je logické, že některé ergonomické zásady dodržet prostě nelze. To však neznamená, že by měl malý kuchyňský kout být postrachem hospodyněk. I když je prostor limitovaný rozměry, díky důmyslným řešením a použitím vhodného nábytkového kování lze vytvořit funkční kuchyni.

Autorka: Hedvika Novotná - interiérová designérka a návrhářka

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »