Retro interiér aneb jak dostat minulost do moderní podoby

Retro interiér aneb jak dostat minulost do moderní podoby

Redakce | Úterý, 22. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Retro je něco, co se vrací. Musím se přiznat, že osobně slovo „retro“ nemám moc rád, protože sice vím, co si pod ním mohu představit nyní, ale co budeme shledávat jako retro za deset nebo dvacet let? Věci, které dnes vnímáme jako retro, budou zanedlouho chápány jako starožitnosti. V každé dekádě je zkrátka něco retro, z mého pohledu jsou to dnes věci staré kolem třiceti čtyřiceti let. Retro proto podle mě neoznačuje z dlouhodobé perspektivy nic konkrétního.


Staré věci nepatří vždy do koše

"Věci, které prodáváme v našem obchodě, a které jsou podle dnešních měřítek označovány jako retro, jsou především věci, ke kterým máme vztah a jsou pro nás jedinečné. Mají historii, je za nimi schován jejich příběh, který chceme odkrýt, a hlavně jsou výborně zpracované z kvalitních materiálů." uvádí Jiří Mrázek, který se spolu se svými kolegy soustředí na design z bývalého Československa a nabízí i originální předměty ze zahraničí.

Často se s našimi zákazníky shodneme na tom, že pokud věc již 30 let sloužila svému účelu, dalších 20 let může sloužit dál. Jsou to věci, které má smysl restaurovat, což nelze říci o většině spotřebního zboží dnes. Za našimi hranicemi, zejména směrem na západ, už lidé vědí, že se vyplatí kupovat kvalitní věci, za které si člověk často musí připlatit. To že jsou zrovna tyhle kousky starší, je jejich přidaná hodnota právě proto, že mají neopakovatelnou patinu.

retro-interier-dreamstime-2

Foto: Dreamstime


Interiér, který má duši

Mám rád staré věci, ale starožitnosti mi nic neříkají. Mám rád hlavně funkčnost a jednoduché tvary, i když v tomto směru nesouhlasím s radikálním Adolfem Loosem a netvrdím, že „ornament je zločin". Přesto ze srdce zbožňuji funkcionalismus a onu éru 50. až 80. let, která z něj částečně vychází. Na těchto většinou tvarově jednoduchých věcech obdivuji, jak lehce je lze kombinovat s ostatním moderním nábytkem a bytovými doplňky. Vdechnou pak interiéru duši, dokážou ze sterilního prostředí vytvořit útulný domov, místo, kam se rád vracím a kde se cítím dobře.

Podstata našeho obchodu tkví v tom sbírat věci, které se nám líbí, a nabídnout je našim zákazníkům. Chceme, aby se u nás na prodávané věci pokusili podívat nezaujatýma očima, aby ve věcech dokázali objevit eleganci a krásu. Proto naše prezentace není „retro", nemáme ani retro web, ani retro vizitky. Snažíme se věci vytrhnout z jejich dobového kontextu a dát jim novou perspektivu. Je zajímavé, jaký úspěch mají v zahraničí komody z Interiéru Praha, které má v bývalém Československu spojena většina čtyřicátníků s obývacím nebo dětským pokojem svého mládí.

retro-interier-dreamstime-1

Foto: Dreamstime


Není retro jako retro

Naštěstí je stále více lidí, kteří mají na věc podobný názor jako my a velmi často se stává, že se s našimi zákazníky setkáváme opakovaně. Nejsme jen místem, kde si člověk koupí křeslo nebo lampičku, ale nabízíme zároveň i pomoc pří renovaci nábytku, baví nás totiž spojovat lidi s podobnými zájmy. Často se nám stává, že zákazníci doporučí nějakého jimi ověřeného řemeslníka, a i my se pak snažíme podělit se o své zkušenosti dál. Případně jsme schopni je spojit s architektem, který pomůže dát nápadům zákazníků konkrétní obrysy.

V poslední době všude slýchám, že retro je nyní v kurzu. Jak jsem ale již zmínil, není retro jako retro. Koupit věc, která je zároveň nová a stará jen svým designem, umí každý, obzvláště pokud se na nás podobné paskvily valí dennodenně z reklam. Retro v našem pojetí jsou věci, které jsou kvalitní amnohdy unikátní, které zrají a čas jim neškodí, kterým stáří naopak sluší.

Jiri-Mrazek
Jiří Mrázek
nanovo.cz

1. RETRO podle redaktorky Lucie - Základní rysy retro interiéru

Retro nás vrací do minulosti, znovuoživuje a adoruje prvky a principy doby dávno uplynulé. Zasazeny do nového kontextu a s odstupem času získávají novou hodnotu, jsou originální a mají šťávu. V retro interiérech nejčastěji vídáme prvky padesátých a šedesátých let minulého století, bohatým zdrojem je především Amerika, kde začínal rozkvétat pop-art, styl bohatý na barvy a stylizaci využívanou především na reklamních plakátech.

V České republice se stále větší oblibě těší produkty z doby socialismu, ke kterým po potřebném časovém odstupu nalézáme nový vztah. Z materiálů je typický například chrom, vinyl a umakart, plasty, ale také předměty s metalickým povrchem nebo ve stříbrné barvě. Svoje místo zde má pochopitelně i dřevo v mnoha povrchových úpravách.

Máme-li pojmenovat základní rysy retro interiéru, pak to bude jednoznačně odvážná barevnost, použití výrazných vzorů a přítomnost dominantních nebo ikonických kusů nábytku. Na výběr již v dnešní době máme nepřeberné množství prvků od tapet, přes koberce, dekorace, spotřebiče, hračky až po repliky legendárního nábytku.

Zajímavé kousky můžeme při troše štěstí nalézt také v bazarech. Příjemného kontrastu dosáhneme kombinací těchto retro kousků s moderním interiérem, kde v sousedství neutrálních barev a jednoduchých linií o to víc vyniknou. Při zařizování bychom však měli mít stále na paměti, že méně je více a vyhnout se překombinování.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

retro-Lucka-obyvaci-pokoj

Foto: Novoretro, Decobizz.com

retro-Lucka-loznice

Foto: Novoretro, Decobizz.com

retro-Lucka-kuchyn

Foto: Novoretro, Decobizz.com

retro-Lucka-interier

Foto: Novoretro, Decobizz.com

2. RETRO podle redaktorky Dagmar - Historie v kontextu současných směrů

Retro – divoké vzory, syntetické materiály, výrazné oblé tvary, vinyly, pop art, černobílá dlažba na podlaze, Pomáda a Rebelové. Takové věci si pod tímto pojmem představím já. Styl retro je ale proměnlivý jako sama doba, a proto se nedá škatulkovat. Jeho chuť a vůni budeme jen těžko hledat v architektuře jako takové, o to výrazněji se s ním setkáme při zařizování interiérů. Ať už pro nás retro znamená cokoliv, chce takový přístup k designu velkou míru citlivosti.

A protože retro je vždy něco z doby minulé, bude nás ladění tohoto stylu stát nemalé úsilí. Jeho skutečná podstata totiž neleží ve věcech kopírujících něco původního, vyrobených v současnosti. Jeho krása tkví právě v oživování starých kousků, v minimální možné míře doplněných replikami. Retro nemusí být o přesné imitaci, jeho výsledkem nemusí být interiér, ve kterém budeme cestovat časem.

Naopak, využitím retro prvků v kontextu současných směrů, jejich citlivou integrací do moderního interiéru, docílíme skutečného originálu, který jen těžko někdo dokáže napodobit. Retro je dnes „v módě" a to nám hraje do karet. Specializovaných obchodů a ateliérů přibývá, restaurováním a repasováním starších kousků nábytku a dekorací se zabývá čím dál tím širší základna designérů. Do jednoduššího oživení se ostatně můžete pustit i svépomocí.

Proto pokud máte na půdě nějaký ten „skvost" z dob minulého režimu, neváhejte ho pořádně oprášit a udělat pro něj v obývacím pokoji místo. Snadno se stane třešničkou na dortu pečlivě vyladěného interiéru.

retro-Dagmar-police

Foto: Nanovo.cz, Msx Architettura

retro-Dagmar-pracovna

Foto: Nanovo.cz, Msx Architettura

retro-Dagmar-schodiste

Foto: Nanovo.cz, Msx Architettura

yellow-retro-bedroom-interior-design-yellow-bedroom-design-900x746

Foto: Nanovo.cz, Msx Architettura

3. RETRO podle redaktorky Heleny - Ve stylu amerického Západu

Retro je obecné označení pro něco minulého a zaniklého, co se svými charakteristickými znaky může po čase znovu objevit jako módní styl. Ve stavebnictví tak můžeme vnímat i návrat ke dřevu, k dostupnému přírodnímu materiálu prověřenému generacemi našich předků. Z tohoto pohledu je „retro" každá roubenka, ať už postavená v tradičním rázu nebo v duchu moderní architektury, ale také každý srub, i když okoukaný a importovaný většinou ze severských zemí, USA a Kanady.

Pro vytvoření té správné zálesácké atmosféry ve srubu můžeme hledat inspiraci třeba ve starých westernech. Houpací křeslo na verandě amerického osadníka nebo židle u krbu lovce kožešin budou vyrobeny z hrubě opracovaných tenkých kmenů, spojovaných na kulatý čep a dlab. Ručně vyráběným roubeným nábytkem si přistěhovalci tradičně zařizovali své domovy, protože měli k dispozici jen jednoduché nástroje a v okolí rostoucí kmeny stromů. Dnes je roubený nábytek v Severní Americe stále velice populární, jeho výrobou se v USA a Kanadě zabývá řada firem. Tradičním materiálem byly kmeny ořechovce, v současnosti se používá spíše borovice, osika a bílý nebo červený cedr. Každá z uvedených dřevin dává svou barvou, strukturou a tvarem výrobku jedinečný charakter. Skalní příznivci milují nábytek vyrobený jen z hrubých kmenů, ručně opracovaných pořízem a sekerou.

Výrobci však nabízejí i množství různých jiných povrchových úprav (např. hoblováním, broušením, pískováním), vhodných i do méně „drsných" interiérů. Pokud vám právě takový nábytek ve vaší dřevostavbě chybí, můžete se do jeho výroby pustit vlastními silami, nebo se porozhlédnout i po českých výrobcích. Například rodinná dílna, která sídlí v Jizerských horách, tímto způsobem zpracovává javor, jasan a osiku, náletové dřeviny, postupně zarůstající neudržované louky a pastviny. Celá výroba od těžby vybraného materiálu až po finální úpravu hotového nábytku probíhá ručně a při přípravě materiálu vydatně pomáhá i stádo koz, které na pastvině pilně vyrábí na stojato oloupané soušky.

retro-Helena-ranc-interier

Foto: Jiří Zajíček

retro-Helena-ranc

Foto: Jiří Zajíček


Kam dál?

Správně navržená dispozice domu je základem funkčního interiéru. Podceňovat ji se nevyplácí
DaS 3-2014
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop