Kuchyně jako součást obytného prostoru? Zeptali jsme se odborníků

Kuchyně jako součást obytného prostoru? Zeptali jsme se odborníků

Dana Jakoubková | Úterý, 09. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dobře navržená kuchyně s otevřeným konceptem, tedy propojená do jednoho prostoru s jídelnou a obývákem, může mít skutečně ohromující přitažlivost. Dosáhnout uživatelské rovnováhy i soudržného designu ale není snadné. Často končí tato snaha na křižovatce cesty mezi tělocvičnou a útulným domovem. Jde nejen o vizuální nezvládnutí problematiky, ale i o velký úkol technického charakteru. Oslovili jsme proto několik odborníků s dotazem, jaká asociace jim naskočí, když se řekne kuchyně jako součást obytného prostoru.

Komentář odborníka


Otevřený koncept je třeba řešit z mnoha pohledů. Když pominu stavební, konstrukční a technické záležitosti, je třeba z pohledu interiérového designu vyřešit ergonomii a plynulý chod při každodenním provozu. To znamená, že do daného prostoru se musí vejít nejen dostatečně velká kuchyňská linka s dostatkem úložného prostoru a případně snadno dostupnou spíží, ale také adekvátně velký jídelní stůl, ke kterému se židle nejen vejdou, ale také je lze pohodlně odsunout.

Zůstat by měla i potřebná průchozí zóna, jež je častým úskalím. Interiéry jsou pak zahlceny nábytkem, kolem kterého se nedá pohodlně projít. V těchto typech prostorů bývá problematické i použití vysněného kuchyňského ostrůvku. Zvláště v menších interiérech jej nelze racionálně umístit, respektive po jeho umístění zbývá málo místa na jídelní stůl, který je pak nevyhovující.

Osobně považuji jídelní stůl za přednější. U něj se rodina buď každodenně nebo alespoň ve svátek schází a měl by tedy mít vyhovující parametry. Kromě ergonomie je třeba zmínit i materiálové a barevné propojení. Doporučuji tvořit celý prostor jako celek a nevytrhávat například kuchyňskou linku z konceptu, což se často stává.

Vhodné je prostor propojit jak kvalitní odolnou dřevěnou nebo například vinylovou podlahovou krytinou (keramiku osobně nemám na podlahu ráda) bez přechodových lišt a podobně, tak i použitými materiály na nábytku či stěnách. To funguje skvěle a interiér je krásně kompaktní.

Nezapomeňte také na různé možnosti osvětlení, které dodá celému prostoru atmosféru a pomůže propojit jednotlivé funkční části interiéru.

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

navrh-interieru-LUCERN

obr.: Barvami roku 2021 podle amerického Pantone Color Institute jsou šedá a žlutá. Párování těchto barev zdůrazňuje naši vrozenou potřebu být vidět a být poznán. Vazba na vhled, inovace, intuici, úctu k moudrosti, zkušenosti a inteligenci inspiruje k regeneraci, přináší optimismus a v této těžké době nás směruje kupředu, k novému způsobu myšlení i přístupu k práci a životu. Foto: Tomáš Mach / Návrh domu: LUCERN Dřevostavby

kuchyne-GORENJE

obr.: Kuchyně, do které každý vidí, si žádá také vizuálně atraktivní spotřebiče, zvláště ty volně stojící. Souhrou barev, materiálů nebo provedením můžete docílit mnohého. Foto: Gorenje

Komentář odborníka


V moderních vzduchotěsných domech přemýšlím nejčastěji o tom, jak řešit odtah z kuchyně, pokud je v domě instalováno řízené větrání. Lze volit jednu ze dvou variant:

1. Napojit odtah digestoře bez ventilátoru přímo do vzduchotechniky

Za kuchyňskou digestoří je osazen filtrační člen pro zachycení mastnoty. V tomto případě musí být filtrační člen digestoře pro zachycení mastnoty co nejblíže a filtr musí být trvale přístupný pro pravidelné čištění. Pro přednostní odsávání z kuchyně je dále možné osadit klapku EXT, která oddělí vzduch odsávaný z kuchyně od ostatního v domě.

Při otevření klapky je vzduch odváděn z celého domu, naopak při zavření je většina vzduchu odváděna přes kuchyni. Klapka se uzavře při aktivaci vypínače nebo tlačítka externího signálu pro kuchyni. Tímto způsobem je minimalizováno šíření pachové zátěže z kuchyně do ostatních částí domu.

2. Osadit cirkulační digestoř a v blízkosti výdechů digestoře umístit odtah do vzduchotechniky

Sání odpadního vzduchu je provedeno v blízkosti výdechů cirkulační digestoře s filtry pro mastnotu a pachy. Filtr tukových částic už v případě tohoto typu odtahu není potřeba. Jako v předchozím případě i zde je možné použít klapku EXT pro přednostní odsávání kuchyně.

Ludek-Spidla-ATREA
Ing. Luděk Špidla
ATREA s.r.o.

cirkulacni-digestor-zvysene-provetravani

obr.: Cirkulační digestoř v kuchyni s možností zvýšeného provětrávání. Ilustrace: ATREA

prime-napojeni-digestore

obr.: Přímé napojení digestoře do vzduchotechniky. Ilustrace: ATREA

Komentář odborníka


Máme samozřejmě v nabídce katalogových domů i takové, které mají samostatnou kuchyni. Jejich podíl je ale velmi malý. Zákazníci žádají oddělenou kuchyni a to zhruba u jedné z deseti zakázek. V takovém případě nabízíme možnost příležitostného propojení s jídelnou ve formě posuvných dveří nebo posuvné stěny.

Častým požadavkem klientů jsou jasně prostorově definované funkce kuchyně, jídelny a obýváku a alespoň pohledové odstínění kuchyně od odpočinkové části, tedy „obývacího pokoje". Důvodem tohoto řeše ní je malá výměra poptávaných domů, kdy propojení funkčních zón zajistí velkorysejší dojem ze společného prostoru, pružněji reaguje na měnící se potřeby rodin v čase a nabízí lepší možnost variabilního řešení společenské části domu.

Jana-Hromcikova-ATRIUM
Ing. Jana Hromčíková
ATRIUM s.r.o.

realizace-Martin-Zeman

Foto: Martin Zeman

Komentář odborníka


Z mého pohledu závisí koncept řešení kuchyně hlavně na individuálních potřebách obyvatel. Zejména jak často a co vaří a jak obecně tráví volný čas ve svém domě – vyžadují spíše klid, nebo jim vyhovuje hlasitá hudba a pulzující atmosféra?

Pokud v domě bydlí opravdu vášniví kuchaři, tíhnou spíše k oddělitelné – uzavíratelné kuchyni. Ta se pak stává tajnou laboratoří, ve které zůstávají bezpečně ukryté pachy z vaření a hluky z mixerů, digestoře a všech možných pomocníků.

Paradoxně v mojí praxi s tímto požadavkem přicházeli téměř vždy muži. I v takovém případě umíme kuchyni funkčně vizuálně propojit s obytným prostorem, například velkými posuvnými dveřmi, a navázat na terasu, aby se kouzelník v kuchyni necítil odstrčený od zbytku rodiny či návštěvy.

Ve většině návrhů však vyhrává řešení, kdy je kuchyně součástí obytného prostoru. Je to dáno tím, že rodiny mají potřebu trávit co nejvíce času pohromadě, všichni se chtějí zapojit do vaření a jsou ochotni připustit si, že provoz kuchyně bude lehce omezovat provoz obytného prostoru (hluk, pach).

Dispozici zpravidla koncipuji tak, že je kuchyně ukrytá „za rohem" nebo oddělená ostrůvkem, aby provozní „nepořádek" vizuálně nezatěžoval prostor. Docela příjemným kompromisem je spojení kuchyně s jídelnou (a pobytovou terasou) a oddělení obývacího pokoje – ideálně velkými posuvnými dveřmi. Takové řešení oceňují klienti, kteří relaxují při poslechu hudby nebo při četbě knihy.

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Ing. arch. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier, s.r.o.

kuchyn-DORSIS

Realizace a foto: DORSIS

Komentář odborníka


Často se setkávám s dotazem, jak výkonnou digestoř pro otevřenou kuchyni zvolit do domu bez řízeného větrání. Pro kuchyni, která je součástí dalších obytných prostor, doporučuji digestoř s vnějším odtahem. Nemusíte brát striktně poučku, že digestoř by měla mít takový výkon, který dokáže vyměnit vzduch v místnosti desetkrát za hodinu.

Přesněji, jako základ pro výpočet nelze brát objem všech spojených místností. Výsledkem by mohl být výkon, který žádná digestoř na trhu nenabízí, a je také třeba si uvědomit, že vyměnit vzduch v daném prostoru desetkrát za hodinu znamená i to, že v zimě vyměníte každých šest minut teplý vzduch z místnosti za studený z venku.

Z praxe naštěstí víme, že i v případě otevřené kuchyně zvládá svoji práci s rezervou digestoř s výkonem kolem 600 m3 za hodinu, pro běžné vaření postačí výkon 300–350 m3 za hodinu. Platí to i pro digestoře se šikmou nebo svislou sací zónou nebo pro digestoře zabudované ve stropním podhledu.

Jen nezapomeňte, že pro dobrou ventilaci je třeba zajistit nejen dostatečný odvod vzduchu, ale i jeho přísun, třeba pootevřením ventilačky. Pokud uvažujete o recirkulační (filtrační) digestoři, je dobré vědět, že u té, která může pracovat variabilně jako recirkulační nebo s vnějším odtahem, je uváděn výkon odpovídající provozu s odtahem.

Při recirkulačním (filtračním) provozu může být dosahovaný výkon nižší až o třicet procent. V zimě v tomto případě nedochází k tepelným ztrátám, což je velká výhoda. Nejedná se ale o ventilaci, pouze o částečné vyčištění kontaminovaného vzduchu. Filtrace zachytí tukové částice a pachy, ale neumí zlikvidovat vodní páru z vaření. Ta se ve zředěném stavu vrací zpět do kuchyně.

miroslav-vrba-digestore-faber-promtinvest
Miroslav Vrba
FABER / PROMTINVEST spol. s.r.o.

digestor-FABER

obr.: Digestoř pro otevřenou kuchyň. Foto: FABER

Komentář odborníka


Kuchyně jako součást obytného prostoru by měla být i reprezentativní. Pokud za ni nechcete utratit majlant, zkuste ji jen přiklášlit. Atmosféru interiéru změníte snadno třeba jen dekorativním digitálním potiskem T.overface, který umožňuje potisknout různé deskové materiály, a to až do rozměru 3,2 × 1,6 metru.

Jde o naprosto individuální přístup k tvorbě interiérů, který dovede přenést na nábytkové plochy jakoukoliv grafiku podle vašeho výběru. Dvířka skříněk nebo obklad za kuchyňskou linkou můžete nechat ozdobit realistickými i zcela stylizovanými motivy a proměnit tak každou plochu v originál.

digitalni-potisk-TRACHEA

Foto: TRACHEA

Možnosti jsou nekonečné, lze použít i vaše obrázky či fotografie. Parciální lak zase umí vtisknout punc luxusu a elegance každému matnému povrchu. Různé, i velmi jemné motivy nenápadně vystupující do prostoru povýší zdobenou nábytkovou plochu na působivý designový doplněk.

Použité technologické postupy zaručují stálost barev i vysokou odolnost vůči oděru, takže se vůbec nemusíte obávat toho, že by motivy časem ztratily něco ze své živosti a svěžesti. Dobře zvolený grafický motiv změní interiér k nepoznání v krátkém čase a levněji, než byste čekali.

martin-dusik-TRACHEA
Martin Dusík
Trachea, a.s.

kuchynska-linka-TRACHEA

Foto: TRACHEA

Zkušenosti majitelů dřevostaveb


Radek – majitel pasivní dřevostavby

Když máte pasivní, hermeticky uzavřený dům a otevřenou dispozici, neumím si představit klima bez automatického větrání. Navíc je to pohodlné, kromě standardně nastavené úrovně větrání, která běží automaticky, můžete nárazově spustit výkonnější druhou úroveň, třeba když něco připálíte na plotně.

redakcni-navsteva-GOOPAN

Foto: Martin Zeman


Více fotografií interiéru a celého domu

jednoduchá variace venkovského domu
 

Martina – majitelka moderní dřevostavby

Tento model si nemohu vynachválit. Z kuchyňského koutu mám přehled nejen po celé společenské části domu, ale přes štíhlé okno vidím i ven na příjezdovou cestu, situovanou k východu, a na opačnou stranu přes otevřené dveře hostinského pokoje na děti v zahradě.

redakcni-navsteva-LUCERN

Foto: Petra Žebráková


Více fotografií interiéru a celého domu

Dřevostavba podle typového projektu
 

Jan – majitel nízkoenergetické dřevostavby

Otevřená dispozice propojeného obýváku s kuchyní a jídelnou nám naprosto vyhovuje společensky. Jen jsem doufal, že pachy z kuchyně dokáže eliminovat cirkulační digestoř, která odsátý vzduch vede přes pachový filtr a vrací jej zpět do místnosti. Ale ne stačí to. Takže budeme muset dodatečně budovat přímý odtah digestoře přes spíž mimo dům, i za cenu nějaké ztráty tepla. S tím jsem ale od počátku počítal a požádal architekta, aby nechal volné stěny ve spíži, kudy by šel odtah protáhnout.

redakcni-navsteva-PALIS

Foto: Martin Zeman


Více fotografií interiéru a celého domu

Neobyčejně chytrý dům
 
DaS 1-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop