Koupelna v dřevostavbě kritickým okem odborníka

Koupelna v dřevostavbě kritickým okem odborníka

Redakce | Úterý, 23. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud nasloucháme pouze pochlebovačům a nejsme schopni přijmout konstruktivní kritiku, degenerujeme. Když přijde do nového domu návštěva, většinou srší superlativy, jinak ale vidí dům designér-profesionál. Na jeho rady je po dokončení domu už pozdě, a tak může jen přispět drobným komentářem, co by se bývalo mohlo udělat lépe... Z redakčních návštěv z minulých let jsme namátkou vybrali několik koupelen, které si kritickým okem prohlédla designérka Iva Bastlová.

Iva-Bastlova-foto-detail

Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

  • lektorka a vydavatelka odborného magazínu Interiéry a autorka nekolika knih o designu interiéru
  • absolvovala VOŠ ve Volyni, obor Tvorba navrhování interiérů a nábytku, a na Technické univerzitě ve Zvolenu obor Konstrukce dřevěných staveb a nábytku a Nábytek a výrobky ze dřeva
  • jako bytový designér působila v Brik interiér studiu a ve společnosti Architrade
  • vydává jediný odborný magazín pro interiérové designéry a architekty INTERIÉRY v ČR
  • organizuje odborné konference a doprovodné programy pro veletrhy, spolupracuje s on-line školou bytového designu Jany Pěkné a pořádá odborné přednášky a firemní školení
  • je členkou Klastru českých nábytkářů, České ergonomické společnosti a intenzivně spolupracuje s Asociací českých nábytkářů
 

1. Čisté linie

Jednoduchá materiálová kombinace, která nechává vyniknout krásu dřevěné stěny. Působí čistě, moderně až nadčasově. Změnila bych však dekor dřeva na skříňce pod umyvadlem – ke stěně ani k oknu se odstínem nehodí a pravděpodobně to nebude pravé dřevo ani dýha.

1-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

2. S láskou ke dřevu

V jednoduchosti je krása, a to je i tento případ. Ideální varianta pro milovníky pravého dřeva v nadčasovém pojetí. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je údržba. Vůči vlhkosti a odstřikující vodě není dřevo tak odolné jako keramika nebo sklo.

2-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

3. Typická koupelna v chalupě

Stylové vybavení ve světlých odstínech krásně vystupuje před dřevěnou stěnou. Dobře působí rámová dvířka doplněná o černé úchytky i výběr svítidla a vodovodní baterie. Perfektně je vybrána i dlažba. Tato kombinace je pro venkovskou chalupu skvělou volbou.

3-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

4. Strohost a nuda

Tato koupelna je velmi strohá a na můj osobní vkus až nudná, poplatná heslu neurazí – nenadchne. Použití velmi tmavé hnědé s krémovou tvoří příliš velký kontrast, který na zvolených plochách působí disharmonicky. Světlá nikaza vanou evokuje pocit, že tam něco chybí.

4-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

5. Jeden výrazný prvek

Volně stojící vana v tyrkysové barvě perfektně ladí s dřevěnou stěnou a terakotovou dlažbou. Toto řešení má styl a krásně demonstruje, že barvy do interiéru patří a „okoukání" se bát určitě nemusíte.

5-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

5-vana-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

6. Příliš mnoho dekorů

Počítejte se mnou, kolik dekorů dřeva je zde použito: nábytek, okno, rám kolem okna, strop... a to nevíme, jak vypadají dveře. Když k tomu ještě přičteme oranžovou keramiku a oranžovou borduru, už je toho více, než kolik jedna koupelna (i když není malá) unese. Laďte dekory dřeva a moření k sobě! A když už je v interiéru dřeva hodně druhů, dejte na nábytek raději uni barvu.

6-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

7. Srubová stěna, která zaniká

Barevně decentní a jemné, ale... Rozdělení ploch pomocí horizontálních a vertikálních pruhů a přidání bordury zbytečně ubírá na přitažlivosti srubové stěny. Ta by měla vyniknout a koupelna by neměla být závodem o množství různých „políček". Přidala bych také odkládací – úložný prostor k umyvadlu, kterého se tam nedostává.

7-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

8. Originalita a nápad

Tohle je boží, i když ještě není instalováno svítidlo nad umyvadlem! Má to vtip a nápad, je to originální, přesto jemné a rozhodně to nezevšední. Jedná se o typickou ukázku toho, že odchýlit se od typizovaných sestav z koupelnových studií se vyplatí.

8-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

8-detail-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

9. Vhodně zvolená kombinace

Jednoduché, nadčasové a funkční. Krásná ukázka toho, že dekorativní bordury nejsou v místech s pohledovým dřevěným stropem nebo stěnou třeba. Vhodně je zvolena i dlažba v dekoru dřeva.

9-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

9-sprchac-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

10. Modrá je dobrá

Modrá barva se ke dřevu krásně hodí. Tvoří příjemný kontrast a dovolí vyniknout struktuře. V tomto případě bych však omezila střídání barevných ploch bílá a modrá, které působí lehce disharmonicky ve spojení s přiznanými trámy, otopným žebříkem a dalším zařízením.

10-interier-koupelny-v-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

Článek připravila: Ing. Iva Bastlová, DiS.


Kam dál?

Koupelna okem designéra
 
Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop