Po stopách zaobleného bydlení

Po stopách zaobleného bydlení

Lucie Němcová | Sobota, 25. únor 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Podmanivá realizace s oblými rohy je nejen lahůdkou pro oči, ale také oceňovaným domovem jeho spokojených majitelů. Zajímalo nás, jak vznikal krok za krokem tento kvalitní interiér, domov i neotřelý design. Proto jsme spolu s autorkou projektu nahlíželi do zákulisí návrhu i samotného zhmotnění.

Pozadí této realizace zcela jistě velmi ovlivnil soulad mezi investory a architektonickým týmem. Mladý pár s malým dítětem byl od začátku spolupráce nadšený. Těšili se na společnou tvorbu, což je skvělý a důležitý základ úspěchu. Z výsledku mají velkou radost, což je důsledek i velké míry jejich zapojení do celého procesu.

Zároveň se ze společné cesty za novým bydlením nevytratila lehkost, protože zaštítění všech potřebných náležitostí zůstávalo na architektonickém ateliéru a majitelé měli jistotu dohledu. Odpadla tak spousta stresu, vydané energie a času. To vše zároveň v celistvosti a s nápady, kterých by laik bez zkušeností dosahoval těžko nebo za cenu velkého vyčerpání.

Dispozice jako pevný a důležitý základ

Dispozice je pro podobu interiéru určující. Když kupujeme byt nebo typový projekt, je ideální jej ihned konzultovat s architektem či interiérovým designérem, aby mohly být případně provedeny smysluplné úpravy. Potenciál dispozice a její kvalitu pozná odborník na první pohled.

„Když jsou v projektu obdélníkové nebo čtvercové tvary pro hlavní obytnou místnost s jídelnou a kuchyní, je to pro nás výzva, protože dispozice nenabízí zákoutí. V tomto případě se pracovalo s rozložením jednotlivých zón velmi dobře a povedlo se vytvořit pomyslně oddělenou a prostornou kuchyň,“ vysvětluje architektka a autorka projektu interiéru s oblými tvary, Kornélia Faklová.

DřevoaStavby.cz -Zaoblená kuchyně

obr. Majitelé si přáli mít kuchyni bez ostrůvku, s místem na přípravu kvalitní kávy a dostatkem úložných prostor. Oblé tvary jí dodaly jedinečný vzhled a eleganci, která souzní s obytným prostorem a je charakteristickým prvkem celé realizace; Foto: Dalibor Hoffmeister

Jak probíhá spolupráce s architektem na tvorbě interiéru?

1. Oslovení architektů na základě reference nebo článku na internetu.

2. Telefonní hovor a ujasnění postupu spolupráce. Ujištění, že architekt i klient jsou na stejné vlně. Sdílení představ zadavatele a ověření, zda architekt může nabídnout, co očekává. Ujasnění stylu, kterým se budou ubírat.

3. Zjištění podkladů a stanovení časového rámce.

4. Případnou dohodu o spolupráci následuje hodně otázek směrujících na stranu klienta. Je to nesmírně důležitá část, protože obytný prostor je tvořen pro něj na míru. Pokud si je architekt jist, že má dostatek informací a dostatečně zná myšlenky klientů, přichází s mezikrokem návrhu dispozice anebo přímo s podrobným portfoliem, aby mohl klient interiér vidět v plném provedení a reagovat na něj.

„Ve velké většině případů se s týmem trefíme hned napoprvé na 90 procent a řešíme s klientem jen detaily,“ sdílí zkušenost Kornélia. „Následují taková konzultační kolečka, kdy upravujeme projekt podle připomínek klienta.“

5. Může začít realizace – příprava technických odborných výkresů pro dodavatele. „Chystáme vše, co potřebují, včetně technických podkladů pro elektroinstalace, truhlářské práce, podrobného řešení svítidel a podobně.“

6. Od začátku do konce architekti plní roli dozoru, že vše spěje přesně do podoby odsouhlasené na začátku.

DrevoaStavby.cz- Knihovna na míru

obr. Sezení obývacího pokoje je orientováno s hlavním pohledem ven, jelikož obyvatelé bytu si nepřáli mít televizi; Foto: Dalibor Hoffmesiter

Důležité aspekty tvorby domova

Je zásadní, aby se lidé ve svém domově cítili dobře a rádi se sem vraceli. „Na začátku naciťujeme, jaké mají budoucí obyvatelé povahy,“ popisuje důležitý začátek projektu Kornélia. „Jakých materiálů se rádi dotýkají, jaké jsou jejich základní požadavky na funkce v interiéru a další. Netvoříme prostory, které nikdy nevyužijí.


Ptáme se: Máte děti? Zvířata? Bojíte se, že nábytek zařízení zničí? Zkoumáme podrobně jejich životní styl a potřeby, které v rámci bydlení mají. Také dbáme na to, aby byly naplněny potřeby obou partnerů. Někdy potřebuje každý něco trošku jiného, proto se snažíme vyslechnout všechny pohledy na domov a najít tak kompromisy.“

DrevoaStavby.cz-Úložne misto se zaoblením

obr. Úložné prostory v předsíni a zaoblený roh lavice, která je funkčně přívětivější nejen pro malé batole, ale i pro dospěláky; Foto: Dalibor Hoffmeister

Denní i umělé světlo – silný partner i kouzelník

Světlo je velké téma s obrovským vlivem na kvalitu prostředí. V každém obytném prostoru je velmi vítaná určitá míra „chytrosti“ osvětlení, kdy se světlo umí svou intenzitou i teplotou přizpůsobit aktuální fázi dne.

„Dbáme, aby ovládání takových systémů fungovalo také přes vypínače, a nejen přes aplikace,“ vysvětluje Kornélia. „To byla v minulosti slepá ulička.“ Návrh osvětlení zohledňuje mnoho faktorů včetně materiálů, jejich struktury a vzhledu v rozdílných světelných podmínkách. Interiér se může v průběhu dne hravě vizuálně i atmosféricky proměňovat.

„Doporučuji v interiéru zdroje světla rozvrstvit. Kombinujeme stropní, nástěnná, stojící, stolní a třeba v chodbách v úrovni nohou. Je třeba počítat s mnoha typy našeho rozpoložení i únavy a reagovat na ně rozdílnými typy podmínek pro odpočinek, včetně osvětlení.“ Důležité je, aby světlo v interiéru bylo také difuzní (rozptýlené). Tedy neoslňovalo a netvořilo v místnosti ostré kontrasty (přesvětlená místa a tmavé stíny).

DrevoaStavby.cz-Přírodně prosvětlená jídelna

obr. Materiál podlahy byl na začátku spolupráce s architekty již daný. Vzhled podlahy je pro celý interiér určující, další vizuální prvky se proto odvíjely od něj; Foto: Dalibor Hoffmeister

Jak kombinovat různé druhy dřeva a dřevodekoru?

„Před dvěma lety bych vám řekla, že bych vždy volila pouze jeden druh dřeva – dřevodekoru,“ popisuje změnu svého postoje architektka Kornélia. „Dnes už nejsem tak striktní. Pokud dekor barevně pochází z jedné rodiny, pak funguje.

Vždy je ale třeba opatrnost. Musíme počítat s tím, že jsou prvky interiéru, které snadno nevyměníme. Například okna, podlaha nebo dveře. Tam je důležité volit opravdu obezřetně, aby jejich kombinovatelnost s dalším zařízením byla dobrá a dlouhodobě udržitelná i v případě změn v interiéru.“

DrevoaStavby.cz-Po stopách jedinečného bydlení

Foto: Dalibor Hoffmeister

Oblé rohy jako pohlazení

Oblé rohy jsou atypickým a líbivým prvkem, který prostor jednoznačně ozvláštní. Přinášejí měkkost a vlídnost do každodenního používání prostoru. Je třeba mít na paměti, že jejich výrobu nezvládne každý truhlář. Pro realizaci zaoblených tvarů potřebuje adekvátní stroje a dovednosti.

Pro tuto konkrétní realizaci jsou zvoleny i kvůli nejmladšímu rok a půl starému obyvateli bytu, který zde bude vyrůstat, a prostředí je tak pro něj bezpečnější a přívětivější.

DrevoaStavby.cz-Po stopách jedinečného bydlení (2)

obr. Zaoblené rohy se propisují do všech pokojů. Umožňují příjemnější pohyb po prostoru a celkově vyšší uživatelský komfort. Absence ostré hrany pracovní desky stolu v ložnici je jistě vítaným prvkem při pohybu v malé místnosti; Foto: Dalibor Hoffmeister

Útulnost aneb teplo domova

To je přidaná hodnota prostoru, díky které se zde cítí jeho obyvatelé dobře. Vliv mají zvolené materiály a jejich vlastnosti nejen na pohled, ale hlavně na dotek. Struktury, teplota nebo měkkost těchto povrchů. Důležitou roli hraje také světlo a jeho proměna během dne. Celkovou atmosféru stejně jako akustiku ovlivňuje také míra použití textilií. Soubor těchto faktorů jako celek utváří pocit z domova.

DrevoaStavby.cz-Po stopách jedinečného bydlení (3)

obr. Úspora místa ve formě nenápadného šuplíku pracovního stolu; Foto: Dalibor Hoffmeister

Slovo naší odbornice

Lidé už začínají vnímat, jak je cenné zkonzultovat projekt s architektem co nejdříve. Přicházejí k nám, když je v úplném začátku, a tím pádem máme možnost výsledek ovlivnit v případě developerských a typových projektů již ve fázi klientských změn a přizpůsobit interiér jejich individuálním požadavkům.

Architekt má pro návrh i technický přesah, který je pro kvalitní realizaci zásadní. Zaštítí projekt od A do Z. Pomůže s dodavateli, zajistí autorský dozor při realizaci a dohlédne na všechny důležité návaznosti, detaily i precizní provedení tak, aby výsledek přesně odpovídal návrhu odsouhlasenému na realistických vizualizacích.

Materiály, které neoplývají příjemnými vlastnostmi na dotek, třeba jako kov nebo sklo, nemusí z interiéru zmizet úplně. Stačí je zakomponovat na místa, kterých se běžně nedotýkáme. Podnož stolku, součást knihovny nebo zavěšené svítidlo.

Ing. arch. kornelia-faklova
Ing. arch. Kornélia Faklová

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop