Jak si svépomocí vyrobit kuchyňský nábytek z dřevěných palet

Jak si svépomocí vyrobit kuchyňský nábytek z dřevěných palet

Redakce | Aktualizováno Čtvrtek, 30. prosinec 2021

Přidat na Seznam.cz

Hromadí se vám dřevěné palety? Vyrobte z nich přírodní a stylovou kuchyňskou linku! Zde jsou čtyři kroky, jak na to. O svůj projekt výroby krásné kuchyňské linky z palet se s námi podělil mladý Chorvat Edis Sejdinovic, který se výrobou paletového nábytku jedinečného designu zabývá.

Ještě předtím, než se pustíte do samotné výroby kuchyňského či jiného nábytku z dřevěných palet, tak byste si měli dopředu celý návrh dobře promyslet a při troše šikovnosti svůj nápad i nakreslit. Ve chvíli, kdy víte, co chcete, tak byste si měli sehnat i potřebné nářadí, bez kterého se při výrobě rozhodně neobejdete. Připravte si brusný papír (případně brusku), impregnaci na ochranu před vnějšími vlivy, lazuru popřípadě lak nebo barvu a samozřejmě ruční pilku. Určitě se vám bude hodit když budete mít po ruce i pracovní rukavice, kladivo, hřebíky, metr, kleště, tužku a samozřejmě dřevěné palety, bez kterých nábytek nevyrobíte.

Krok 1. - Rozebrat palety

Je nutné rozebrat palety na jednotlivá prkna a vytahat z nich hřebíky. Je možné si k tomu pořídit i speciální páčidlo Deck Wrecker, páčidlo, kterým jde práce rychle od ruky. V případě, že příliš manuálně zruční nejste, ale líbí se vám dřevěné či retro kuchyně, prohlédněte si rustikální kuchyně od Gorenje a nechte si v některém z jejich kuchyňských studií udělat 3D návrh dle dispozic vaší kuchyně. Tuto službu nabízí zdarma.

nabytek-z-drevenych-palet-odstraneni-hrebiku

Foto: Dreamstime

Krok 2. - Zaříznutí prken na míru

Jednotlivá prkna se zaříznou na míru a vyrobí se z nich panely pro dvířka a čela zásuvek – každé je v podstatě originál, záleží na konkrétním rozměru a typu otevírání. Dveře myčky tvoří jednotlivá prkna pouze lepená jako spárovka, u ostatních dvířek jsou jednolitá prkna kromě lepení spojena i na pero-drážku. Kuchyně nemá úchytky – otevírání dvířek umožňuje kulatý otvor na prst.

nabytek-z-drevenych-palet-rezani

Foto: Dreamstime

Krok 3. - Broušení panelů

Hotové panely se musí obrousit, nejdříve hrubším smirkovým papírem se zrnitostí 120, potom jemnějším, klidně i se zrnitostí 240–300, a docílit tak velmi jemného povrchu. Pozor ale, aby nedošlo k přebroušení! Paletové dřevo používáme pro jeho charakteristický a unikátní vzhled, který se nedá zaměnit s klasicky prodávaným hoblovaným řezivem. Samozřejmě si ale v kuchyni nechceme zadřít třísku. Proto je nutné dřevo obrousit tak, aby byl povrch na dotek jemný a přitom zůstal zachován jeho unikátní charakter.

nabytek-z-drevenych-palet-brouseni

Foto: Dreamstime

Krok 4. - Ošetření dřeva

Pak přichází na řadu ošetření dřeva. Pokud chceme barvu sjednotit, použijeme mořidlo na bázi vody, pak lehce přebrousíme jemným brusným papírem, protože nátěr vytáhne ze dřeva vlákna a pak voskujeme. Já používám přírodní vosk, vyrobený ze včelího vosku minimálně ve dvou až třech vrstvách. Ten pomůže, aby bylo dřevo dostatečně voděodolné a lépe se udržovalo.

kuchyne-z-palet-interier-design-drevo-detail-dvirek

obr.: Včelí vosk je úžasný přírodní konzervační prostředek. Foto: LEVEL 52

Malá inspirace kuchyně z dřevěných palet

Pokud jste se drželi výše zmíněných kroků, tak už teď třeba vaše kuchyně z dřevěných palet vypadá jako na našich inspirativních obrázcích níže. U nábytku z palet je skvělé to, že je nenáročný na údržbu. Vlhkým hadříkem z něj stačí setřít drobné nánosy prachu jinak žádnou speciální péči nevyžaduje. Jsou tu ale i další výhody. Nábytek si můžete třeba sami snadno opravit a nebo změnit jeho vzhled. Ať už ho přebarvíte, či proměníte v jiný kus nábytku je skvělé, že je to čistě na vaší představě a šikovnosti.

kuchyne-z-palet-interier-design-drevo-jidelni-stul

Foto: LEVEL 52

IMG 9078_kuchyně_z_palet_800

obr.: Hledejte jednoduchá a kreativní řešení. Foto: LEVEL 52

kuchyne-z-palet-interier-kuchynske-skrinky-supliky

obr.: V této kuchyni je tolik skvělých designových detailů, jako jsou třeba jednoduché, ale funkční police a myčka pobitá opracovanými dřevěnými paletami! Foto: LEVEL 52


Mohlo by vás zajímat...

Paletový dům
DaS 1-2018

 

 

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop