Podle čeho vybrat koberec, aby vám v kombinaci s podlahou sjednotil interiér a zútulnil celé bydlení

Podle čeho vybrat koberec, aby vám v kombinaci s podlahou sjednotil interiér a zútulnil celé bydlení

Lucie Němcová | Úterý, 17. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Další kousek interiéru, který to se svou pověstí nemá jednoduché. Není tomu tak dávno, co tvořil neodmyslitelnou součást českých domovů, ale vryl se do paměti jako lapač prachu nebo nevzhledná nutnost. Podlahu dávno zakrývat nemusíme, je krásná sama o sobě. Přesto nebo možná právě proto mají koberce v dnešní době hodně co nabídnout. Za těch pár desítek let totiž ušly pěkný kus cesty.

Zatímco dříve jsme koberec našli téměř v každé místnosti kromě koupelny a toalety, dnes je tomu právě naopak. S radostí jsme se vrhli do „čistých" moderních interiérů nechajíc za sebou vše, co by snad mohlo držet prach nebo vyžadovat údržbu. Bohužel se však z mnohých domovů spolu s tímto trendem vytratila útulnost. Precizně hladké stěny sádrokartonů, vinyly a lamináty, nebo v lepším případě dřevěné podlahy...

Nic z toho však nenahradí strukturu a měkkost látky nebo textilu v jakékoli formě. Přitom našlapovat bosýma nohama po jemném koberci a mít doma příjemnou „měkkou" akustiku je komfort, který vám každodenní žití významně ovlivňuje. A kde jinde si dát záležet s těmito drobnými detaily, než právě doma?


Koberec jen tam, kde je užitečný

Vracet se ke starým trendům není žádným řešením. Lepší je hledat nové cesty, které staví na předchozích zkušenostech a ponechávají si z nich to funkční. V tomto případě to může znamenat odhalené podlahy všude tam, kde v této podobě lépe slouží, snadněji se udržují a zkrátka jim to tak sluší a položit koberec v místech, kde nám navýší pohodlí a podtrhne vizuální stránku interiéru.

Kontrast mezi těmito místy může být dalším benefitem takových řešení. Místem, kde může být koberec více než žádoucí, je například dětský pokoj, kde dítě tráví na zemi spoustu času a tak chceme, aby byla příjemná a hřejivá na dotek. Fakt, že koberec ztlumí občasný neohrabaný pád je, dalším bonusem.

serial-textilii-koberec-

obr.: Koberec skvěle oživí váš interiér, zútulní ho a promění k nepoznání. Foto: Dutchbone

serial-textilii-koberec-foto-dreamstime

obr.: Světlé jemné pastelové barvy dodají interiéru eleganci, pocit čistoty a luxusu. V neposlední řadě je světlejší koberec i praktičtější. Zvlášť pokud je jeho vzor bohatší, schová vše. Foto: Dreamstime


Kusový koberec je ve světě designu král

Vedle funkční stránky koberců je tady pochopitelně také samostatná kapitola spojená s interiérovým designem, kde se můžeme s kobercem doslova vyřádit. Na tomto poli jednoznačně vládne kusový koberec, který v kombinaci s krásnou podlahou a dobře sladěným interiérem může být tou pomyslnou třešničkou na dortu. A jak vybrat v bezbřehé kobercové nabídce? Nejdůležitější je co nejpřesněji vědět, co vlastně chceme.

serial-textilii-koberec-dreamstime

obr.: Obecně platí, že třetinu podlahy pokoje zakrývá nábytek, třetinu koberec a třetina zůstává volná, aby byl poměr komponentů vyrovnán. Foto: Dreamstime

serial-textilii-koberec-CAUCA

obr.: Kusový koberec je takovým uměleckým dílem. Je lépe obměnitelný, snáze manipulovatelný a tak v dnešních domovech výrazně vede. Foto: Brabbu Design Forces

serial-textilii-koberec-ELEMENTS Sofasystem  FUNKY KELIM Teppich

obr.: Použití tmavších a sytějších barev v koberci interiér opticky zmenšuje. Světlými barvami jej zase vizuálně zvětšíme a prosvětlíme. Výrazné barvy koberce poutají pozornost a další solitery interiéru jim musíme přizpůsobit. Foto: TOM TAILOR


Materiály pro výrobu koberců

Koberec z umělých vláken

  • Koberec z polyamidu
  • Polyesterové vlákno
  • Akrylová příze

Koberec z polyamidu (nylonu) je díky odolnému vláknu s paměťovou schopností pružný a trvanlivý. Další zajímavé vlastnosti může získat napuštěným nejrůznějšími látkami. Je vyroben z ropy a je o něco odolnější a dražší než koberec z polypropylenu. Vlákna polypropylenu vznikají z odpadu při výrobě ostatních umělohmotných materiálů. Vyznačují se nižší cenou, dobrým odvodem vlhkosti a barevnou stálostíOvšem rychleji se špiní a špatně se čistí.

Dalším ropným výrobkem je houževnaté a trvanlivé polyesterové vlákno. Koberec z polyesteru je odolný proti skvrnám, měkký a bez tendence se kroutit. Odolá také vyblednutí slunečním světlem a neabsorbuje vlhkost.

Přehled koberců z umělých vláken doplňuje akrylová příze, z níž jsou koberce jemné, měkké, podobné vlně s dobrými tepelně izolačními vlastnostmiJsou odolné vůči slunečnímu záření, snadno se udržují a čistí. Nechutnají molům, plísním ani bakteriím, takže jsou vhodné pro alergiky. Nižší cena koberců z umělých materiálů reflektuje nižší náklady na výrobu. Mají nepřeberné množství barevných možností, jsou antistatické a snadno se s nimi manipuluje.

I přes mnoho pozitivních vlastností však mají v porovnání s přírodními materiály nižší životnost. Při velké zátěži dochází k poškození vláken (například od těžkého nábytku). Velkou otázkou je také vliv na mikroklima interiéru a uvolňování nežádoucích látek do interiéru.

serial-textilii-koberec-Christie Rug

obr.: Koberce z umělých vláken mají spoustu výhod a v interiéeru vypadají krásně. Foto: Christie Rug

Koberec z přírodních materiálů

Přírodní koberce jsou ideální jako kusovékrásně se doplňují například s dřevěnou podlahou. Jsou příjemné na dotek, v zimě hezky hřejí a v létě zase více chladí, protože mají schopnost „dýchat". V určité míře tak ovlivňují mikroklima v interiéru.

Jsou tvarově stálé – přírodní vlákno se dokáže vzpamatovat a vrátit do původního stavu. Hodí se do méně namáhaných prostor, kde rádi chodíme bosi. Přírodní koberce je možno ekologicky likvidovat a šetřit tak životní prostředí. V porovnání s umělým vláknem si zde však připlatíme, navíc mohou vylínávat a jsou náročnější na údržbu.

Mezi přírodní materiály řadíme:

  • vlnu,
  • hedvábí,
  • bavlnu,
  • sisal,
  • kokos,
  • mořskou trávu.

serial-textilii-koberec-CUSHION BOX XL Boxspring Bett - hellblauer Webstoff

obr.: Kusovvých koberců lze mít v místnosti více a vůbec to nenaruší atmosféru v interiéru. Foto: CUSHION BOX

serial-textilii-koberec-TOM TAILOR Vintage

obr.: Kvalitní ručně tkané koberce z přírodních materiálů mohou být cenností a věrným společníkem po mnoho let. Foto: TOM TAILOR

serial-textilii-koberec-Ethno-koupelna

Foto: Kusový koberec je hodně praktický v koupelně, kde může být u místěn u vany či sprchového koutu nebo u zrcadla. Foto: Ethno

Kobercová volenka

Ujasněte si v jaké místnosti a jaké funkci bude koberec sloužit. Jakou by měla mít atmosféru a jaká bude celkový koncept interiéru. Jakému zatížení bude vystaven? Je to místo vysoce frekventované? Bude na něm stát těžký nábytek? Nebo je to spíš méně vytížený kout bytu sloužící k odpočinku? Záleží nám na tom, aby byl koberec příjemný na dotek? Budeme po něm chodit bosi? Nebo bude dokonce sloužit i k hraní a ležení? Bude položen na vytápěné podlaze?

Koberec v dětském pokoji bude zřejmě více exponovaný znečištění, tudíž bude praktičtější koberec snadný na údržbu. Je důležité zvolit pro nás správný materiál a druh vlasu. Oba faktory významně určují vlastnosti koberce, které se během užívání velmi rychle ukážou. Delší vlas s sebou nese větší komfort, ale také náročnější údržbu. Pro funkčnost koberce je zásadní i podklad nebo podlepení, aby nepodkluzoval nebo se neshrnoval.

Je mnoho možností, které se liší materiálem, cenou i vlastnostmi. Vhodný podklad je ideální konzultovat přímo při koupi se specialistou, který doporučí adekvátní variantu k vybranému koberci. Na podlepení je třeba myslet zvláště při větším zatížení, ať už pochozením nebo například kolečkovou židlí. Ve finálním výběru nám kromě odborníků pomáhají podrobné symboly značící jejich vlastnosti:

  • nehořlavost,
  • odolnost vůči vodě,
  • promáčknutí a nárazu,
  • třepení,
  • pojezdu kolečkové židle
  • nebo vůči chemikáliím.

serial-textilii-koberec-Dutchbone-pokoj

Foto: Dutchbone


"Rada na závěr. Na rubové straně koberce hledejte piktogramy, které vám pomohou zorientovat se v jeho vlastnostech."


serial-textilii-koberec-Dutchbone-pracovna

Foto: Dutchbone

Typy kobercového vlasu

  • Střižený vlas je příjemný na dotek. Liší se svou délkou – čím delší, tím dotykově příjemnější, ale také náročnější na údržbu.
  • Následuje kobercová smyčka, která se na rozdíl od střiženého vlasu lépe udržuje a je velmi odolná vůči ušlapání. Je tak vhodná i do více zatěžovaných prostor, například do dětského pokoje.
  • Další z možností je strukturovaná smyčka, kde vlákno zůstává nesestřiženo ve smyčkách různě vysokých, čímž vytváří zajímavé plastické obrazce.

serial-textilii-koberec-MYK Pompon

Foto: MYK Pompon


Další užitečné tipy pro váš interiér

Podle čeho a jak vybírat čalouněný nábytek
 
S textilní tapetou stěny vám rozkvetou
 
Jak vybrat správné textilie do interiéru
 
DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop