Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

Lucie Němcová | Úterý, 21. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jste spíš fandou železných zásob, nebo volnomyšlenkář, který plně využívá současné dostupnosti potravin a v útrobách kuchyně má jen to nejnutnější? Právě váš profil rozhodne o konkrétní velikosti i podobě úložných prostor pro potraviny. Chladná spíž je dnes raritou, přesto lze najít důmyslná řešení s minimem kompromisů.

Chytré zóny jsou základ


Umístění spíže či spížní skříně v rámci kuchyně by mělo respektovat pracovní návaznosti: "přinesu-uložím-připravím-omyji-zpracuji-uvařím-naservíruji". Z tohoto pohledu by mělo být ukládání potravin obecně umístěno v blízkosti vstupu do kuchyně, v návaznosti na lednici a tvořit společně "potravinovou základnu". Celkově se pro umístění spíže v rámci dispozice domu hodí stinné místo (osluněná pozice skříně by mohla způsobit rychlejší kazivost zásob) a současně místo vzdálenější od zdroje tepla, tedy zejména varné zóny.

Dalším místem, kde se hodí mít alespoň menší úložný prostor, je v okolí varné desky. Zde mohou být umístěny různé oleje, koření a dochucovadla, která chceme mít po ruce a nevzdalovat se tak od vaření. Využít se dají jak (úzké) výsuvy pod pracovní deskou, tak například nástěnné police pod horními skříňkami (přehledně uspořádané kořenky).

„Pokud v kuchyni dodržíme základní pracovní trojúhelník lednice-dřez-varná plocha s optimálními vzdálenostmi, pak budou dobře fungovat i vazby na ukládání potravin," doporučuje Karolína Začalová. Obecně ale platí, že nejčastěji používané produkty by měly být nejsnáze dostupné nejen na vzdálenost, ale i z hlediska výšky. Do horních pozic, nad úrovní očí, je vhodné umisťovat potraviny, které nepoužíváte na denní bázi. Mohou to být například dlouhodobě skladované produkty (zavařeniny, marmelády, nakládané okurky a další).

TIP NA ČLÁNEK: Jak na chytré ukládání v kuchyni

DrevoaStavby.cz  | Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

Foto se souhlasem: Sub Zero, Hotpoint

Ukládejte potraviny prakticky


Ponechání určité variability vnitřního řešení skříní je výhodné. „Police doporučuji řešit s možností nastavitelné výšky podle potřeby a podle aktuálně ukládaných věcí. Výšky výsuvných šuplíků je praktické ponechat v rozdílných výškách, a podle obvyklých rozměrů skladovaných věcí. Vyšší šuplíky pro oleje, octy a lahve obecně, nižší pro dózy se sypkými potravinami a nejnižší šuplíky například pro boxy s kořením, čajem a podobně," radí Karolína Začalová. „Plýtvání místem se chceme vyhnout, a proto je ideální mít předem rozvržený systém ukládání a předejít situaci, kdy se nám do šuplíku o jeden centimetr na výšku nevejde dóza, kterou chceme použít, anebo máme zbytečně vysoký šuplík na nízké potraviny."

DrevoaStavby.cz  | Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

obr.: Dalším zajímavým doplňkem moderní kuchyně mohou být chladicí potravinové zásuvky – rozšíření funkce lednice i praktické místo uložení pro potraviny s trošku jinými potřebami ukládání (třeba o něco vyšší teplotou). Foto se souhlasem: Sub Zero, Hotpoint

Komentář odborníka


Správné ukládání potravin je nedílnou součástí funkčního kuchyňského provozu. Základní a rozhodující úvaha je, kolik čeho potřebujeme ukládat. Každý má jiné zvyklosti ve stravování a tedy i v nakupování a velikosti zásob. Z hlediska správného ukládání je zásadní vědět, které potraviny lze skladovat společně ve stejném prostředí, tedy při stejné teplotě a vlhkosti, aby déle vydržely, nekazily se anebo neabsorbovaly nežádoucí pachy. Základní rozdělení je na produkty, které patří do lednice, do mrazáku, do spíže (tedy trvanlivé) a ty denní, rychlé spotřeby (pečivo a podobně). „Dalo by se očekávat, že najít v rámci dispozice bytu nebo domu místnost v podobě spíže, bude pro kuchyň a uživatele výhra, ale není to tak vždy. Nejde jen o samotný prostor, ale hlavně o jeho vlastnosti," upozorňuje interiérová designérka Karolína Začalová.

Ing. Karolína Začalová ateliér pátý rozměr
Ing. Karolína Začalová
Foto: ateliér pátý rozměr

Spíž nemusí být jediné řešení

V dřívějších dobách byla spíž dobře a trvale větraný,chladný, tmavý prostor. Cirkulační větrání bylo zajišťováno mřížkou s otvory do exteriéru (bylo tedy nutné spíž umístit k vnější stěně). Provést „neřízené" otvory do fasády je v dnešní době nízkoenergetických a pasivních domů jen těžko dosažitelný požadavek. Pokud navíc vezmeme v úvahu, že by spíž měla být přímo dispozičně navázána na kuchyni – tedy na vytápěný prostor, pak se z hlediska tepelně-technických parametrů dostáváme do konfliktu. Chladná spíž by totiž měla být od standardně vytápěných obytných místností tepelně odizolována.


Z hlediska efektivního využití dispozice stavby není spíž vždy výhrou. Zkoumejte možnost návazností na kuchyni i další praktické varianty jako spížní skříň a zásuvkové systémy v rámci kuchyňské linky. Pak teprve vyberte nejlepší řešení.


DrevoaStavby.cz  | Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

obr.: Pohodlná návaznost spíže na kuchyni a dobrý manévrovací prostor uvnitř je důležitý základ. Foto: Martin Zeman

6 vlastností funkční špíze


  • Navazuje přímo na kuchyni a je ve funkční zóně ukládání potravin.
  • Nemusí být velká, ale je precizně ergonomicky uspořádaná.
  • Police jsou méně hluboké pro lepší přehlednost a snadnou manipulaci.
  • Úložné boxy slouží praktickému uložení potravin stejné kategorie.
  • Zahrnuje dostatečný manipulační prostor (pro sehnutí do spodních polic, vysunutí větších boxů, rozložení domácích schůdků a podobně).
  • Zohledňuje individuální potřeby uživatelů a možnosti daného prostoru vlastností funkční spíže.

Přizpůsobte návrh svému uživatelskému komfortu


V současné době se od spížních místností často upouští, nejen z hlediska nedostatku prostoru, eliminace dalších dveří v provozu – tedy v podstatě "překážky" mezi kuchyní a spíží, ale také z hlediska mnohem větší dostupnosti čerstvých potravin v obchodech. Už si nemusíme dělat takové zásoby jako naši (pra)prarodiče. Můžeme si samozřejmě klást otázku, jak dlouho období dostatku ještě potrvá.

Trend zvětšování kuchyní a jejich zapojování do obytného prostoru řeší ukládání potravin formou spížních skříní umístěných přímo v kuchyni, jako součást kuchyňské linky. Rychlá dostupnost často používaných potravin je zde hlavním benefitem. Tyto skříně jsou nejčastěji vybaveny výsuvnými systémy, které nabízejí uživatelský komfort, snadnou přístupnost a přehledné uspořádání potravin.

Výsuvy se používají nejčastěji do výšky očí, ve vyšších polohách pak mohou být nahrazeny policemi. Při hloubce skříně 60 centimetrů jsou nicméně výsuvy praktičtější vždy. Ideální je použití průhledných dóz a boxů pro získání přehledu o obsahu. Do vyšších pozic pak ukládat objemnější, ale lehčí věci (například cereálie) nebo ne tak často používané potraviny. A naopak do spodních pozic potraviny těžké. Nejdosažitelnější, ve výšce okolo pasu, by pak měly být potraviny nejčastěji používané nebo rychlejší spotřeby.

„Téma ukládání potravin a spíže je, stejně jako jakékoliv téma ohledně bydlení, velmi individuální. Vždy závisí na potřebách a požadavcích konkrétního uživatele, na jeho fyzických parametrech a proto všeobecné rady fungují jen do určité míry," doplňuje Karolína Začalová.


Ujasněte si, jak velké zásoby chcete mít k dispozici a podle toho kolik prostoru budete potřebovat.


DrevoaStavby.cz  | Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

Foto se souhlasem: Sub Zero, Hotpoint

Vhodné podmínky pro konkrétní potraviny


Jiné podmínky jsou vhodné například pro zeleninu a brambory (teplota přibližně 13 až 15 °C a vlhkostí vzduchu v rozmezí 75 až 95 %), pro zavařeniny, konzervy (teplota přibližně 10 až 13°C) a jiné pro suché potraviny typu mouka, cukr, koření a jim podobné (zde je potřeba co nejnižší vlhkost). Kompromisem pak může být teplota zhruba 10°C s tím, že různé druhy potravin jsou oddělené, skladované například v uzavřených boxech.

DrevoaStavby.cz  | Jak na chytré ukládání potravin v domácnosti

Foto: Jack Schulz, Zdroj: Dreamstime

DaS 3-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop