Jak správně zařídit dětský pokoj v průběhu přibývajících let dítěte

Jak správně zařídit dětský pokoj v průběhu přibývajících let dítěte

Lucie Němcová | Pondělí, 01. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Na málokterý prostor v rodinném domě je kladeno tolik různých požadavků jako na dětský pokoj. Má být zázemím pro klidné i živé aktivity jednoho či více dětí, sloužit řadu let a reagovat na proměnlivé potřeby. Položením správných základů této místnosti jdeme naproti spokojenosti a zdraví dětí i hladkému a hravému soužití celé rodiny.

Dětský pokoj je místem, které pravděpodobně změní svou podobu mnohokrát během své existence. Čím více přijmeme jeho proměnlivost a čím lépe se na ni připravíme, tím radostnější bude proces bydlení i přirozené změny. Je zřejmé, že základní parametry pokoje se výrazně odvíjejí od věku dítěte. Můžeme si pojmenovat několik kategorií, které nám pomohou lépe zvolit důležité vybavení pokoje.

  • Kojenec – předškolkový věk (0 až 3 roky)
  • Školkový věk (3 až 6 let)
  • Školní věk (6 až 15 let)
  • Dospívání (15 a výše)

Pokoj pro miminko...


musí dobře sloužit zejména jeho rodičům. V tomto věku dítěte řešíme hlavně kvalitní postýlku a možnost pohodlného přebalování s dostatkem úložných prostor na dosah. O něco později také bezpečný pohyb na podlaze – pro hraní vleže a první krůčky. Vyvarujeme se zbytečných překážek a současně se soustředíme na možnost uložit co nejvíc věcí (kromě hraček) mimo dosah dítěte.

Příjemným doplňkem může být pohodlné křeslo, které oceníte jako rodiče – ať už během kojení nebo při čtení pohádek. Z vybavení nám do dalšího období dítěte zůstane nejčastěji nábytek pro ukládání věcí – šatní skříň, komoda nebo knihovna. Proto je dobré zvážit, v jakém materiálu a barvách tyto kusy nábytku pořizovat, aby i s rostoucím dítětem vydržely zátěž a byly kombinovatelné s novými prvky.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: Ariadna De Raadt

Školkový neboli předškolní věk...


již znamená velmi aktivní dítě, které si nejen hraje (stále většinou na zemi), ale již využije pracovní stůl na tvoření. Jednou z možností je pořídit menší a nižší stolek a s nástupem do školy jej nahradit větším stolem, který již dítěti může vydržet do dospívání. Další variantou je větší investice a pořízení „rostoucího" stolu nastavitelného podle výšky potomka.

„Zkušenost je dost často taková, že přestane vyhovovat nejen vzhled, ale i velikost stolu, a nakonec stejně pořizujete stůl nový," doplňuje zkušenost ze své praxe designérka Karolína Začalová. V tomto období je cenné, když si dítě bude moci samo vyndat i uklidit oblečení ze šatní skříně. Snadná obslužnost a výšková dosažitelnost je tedy tím základním parametrem.

Obvykle velmi dobře slouží zásuvky v nižších pozicích, nebo šatní tyč umístitelná variabilně podle potřebné výšky. Pro ukládání hraček platí to samé. Chceme-li, aby si dítě samo mohlo hračky vybírat i uklízet, pak opět velmi dobře zafungují zásuvky nebo vyjímatelné boxy, do kterých snadno nasypete Lego i plyšáky.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: Architecture Design

Klíčové prvky z hlediska ergonomie


Ergonomii je důležité zohlednit prakticky u všech prvků. Nicméně hlavní jsou určitě ty, které mohou ovlivnit vývoj dítěte a jeho správné držení těla:

  • Židle k pracovnímu stolu
  • Pracovní stůl
  • Postel s kvalitní matrací a ideálně také možností odvětrání prostoru pod matrací

Snadná dosažitelnost, zejména výšková, je pro dítě také velmi důležitá. Není nic lepšího pro podporu sebevědomí a samostatnosti dítěte, když určité činnosti zvládne bez pomoci dospělého.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: The Home Designing

Školní věk...


prostor, který dříve zabíraly hračky dost často nahrazují knihy. Dříve využité boxy na hračky mohou posloužit jako nové místo pro knihy. Pracovní stůl již potřebuje kvalitní ergonomickou židli, aby si dítě, které u stolu tráví stále více času, neničilo páteř. V tomto ohledu může udělat dobrou službu také klekací židle nebo židle na principu balónu. Velkou roli už hrají koníčky a záliby, a tak není výjimkou, že hledáme místo pro bicí soupravu, vybavení na hokej nebo baletní tyč.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: The Home Designing

4 chyby ve výběru nábytku a zařízení


  • Zbytečně nákladný nábytek pro malé děti (s ohledem na daný rozpočet). Lepší je počítat s výměnou po pár letech nejen kvůli opotřebení, ale také kvůli změně potřeb dítěte s přibývajícím věkem.
  • Ladění do stylu, jehož oblíbenost se může velmi snadno změnit (jeden rok dítě miluje auta a další rok už je to Spiderman). Tematické ladění řešte raději snadno vyměnitelnými doplňky, ne hlavními kusy nábytku (jako postel ve tvaru auta).
  • Nevyhovující barevná paleta. Barvy ovlivňují náladu a aktivitu člověka, proto je skvělé volit barevnost pokoje ve vazbě na temperament a vlastnosti dítěte (hyperaktivnímu dítěti nedávat do pokoje příliš červené nebo oranžové, která je dráždivá, ale naopak barvy zklidňující, jako je modrá, nebo barvy méně syté, pastelové).
  • Nedostatečné umělé osvětlení – jedno centrální stropní svítidlo nestačí.

Dospívání...


a s ním často spojená revolta proti zaběhlým věcem. V tomto období má nábytek z předchozích let šanci fungovat dál, pokud byl vybrán v neutrálních barvách a materiálech. Často potřebu změny dospívajícího potomka uspokojí jiná výmalba, koberec nebo závěsy, případně doplnění "cool" křesla pro návštěvu a pro odpočinkové válení.

„Obecně by se dalo říci, že výběr kvalitní skříně, umístěné na správném místě v dispozici pokoje, je zásadní. Pokud to rozpočet dovolí, pak rovnou investovat do skříně na míru, s využitím plné výšky místnosti a s možností nastavitelných výšek některých komponentů, respektive možností určité variability ve vnitřním uspořádání skříně. Taková skříň může sloužit dítěti celé dětství. Flexibilita se v dětském pokoji hodí na mnoha místech. Rozkládací nebo jednoduše přemístitelné kousky, které umožní snadné změny a přizpůsobení, jsou k nezaplacení," dodává Karolína Začalová.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: The Home Designing

Otázky pro odborníka


Čím se liší takzvaný rostoucí nábytek? Jaké má vlastnosti a jak vybrat kvalitu?

Rostoucím nábytkem se zabývá mnoho návrhářů i výrobců. Nejčastěji se jedná o židle a stoly, ale také postele. Jak už název říká, nábytek "roste" s dítětem. Uplatnění takové prvky najdou nejvíce v případě dětí do 10 let a vzhledem k tomu, že fungují na principu změny výšky, je nutné se při výběru zaměřit na bezpečnost používání – tedy celkovou stabilitu a mechanismus uchycení a zajištění v dané výšce, abychom předešli úrazům typu přiskřípnutý prst a podobně.

Jaké výhody může na poli dětského pokoje nabídnout nábytek na míru? Zvládne jej i napjatější rozpočet?

Nábytek na míru je určitě vhodné řešení zejména v případě menších nebo funkčně náročných pokojů (více dětí, odlišný věk a koníčky dětí). Zde je totiž třeba kvalitně využít každý centimetr a typový nábytek nenabízí tolik rozměrových možností. Úspora financí zvolením typových prvků může být v počáteční investici znatelná, ale pak bychom měli dát na misku vah také uživatelský komfort, který nám každodenní používání může velmi usnadnit anebo naopak. Dobře vymyšlené prvky na míru plnohodnotně využívající daný prostor, jsou bonusem mnoho let.

V případě typového nábytku můžete po pár letech zjistit, že nenaplňuje vaše očekávání a investujete podruhé. V tu chvíli už nejspíš překročíte částku, kterou byste do nábytku na míru investovali hned na začátku. Nehledě na starosti a práci s vyklízením a likvidací původních kousků. V případě napjatého rozpočtu je důležité dobře zvolit, co je výhodné řešit rovnou na míru a co stejně časem předpokládáte měnit.

Obvykle se vyplatí nechat udělat na míru objemnější kusy, zejména šatní skříně, knihovny a podobně. Výhodou může být i fakt, že vám tento nábytek odborně namontuje zručný truhlář a vy se nemusíte sami mořit sestavováním podle návodu. Třešničkou na dortu je, že vám nábytek na míru dává možnost vnést do dětského pokoje i osobité nápady.

Klára Začalová Ateliér pátý rozměr
Klára Začalová
Ateliér pátý rozměr

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

Foto se souhlasem: Houzz

Nejdůležitější vlastnosti dětského pokoje


  • Přizpůsobení interiéru věku a potřebám konkrétního dítěte. Pokud sdílí pokoj více dětí, každé by mělo mít pomyslně vymezenou svoji část pokoje – tedy možnost vytvořit si "svůj svět".
  • Bezpečnost užívání. Například ukotvení komod a skříní proti překlopení, omezení ostrých rohů v exponovaných místech, nebo okrajů kusových koberců, kde hrozí zakopnutí.
  • Dobré dispoziční řešení a "zónování" pokoje na klidové a aktivní části. Umístění pracovního stolu u okna, s ohledem na správný dopad denního světla pro praváka nebo leváka tak, aby si rukou nestínil.
  • Orientace pokoje ke světovým stranám. Pokud je možnost volby, pak ideálně okna na jih až západ, aby slunce během dne proudilo do pokoje co nejdelší dobu.
  • Vhodné umělé osvětlení. Celkové stropní i možnost nasvícení důležitých ploch na "práci" a na hraní, ale také pro vytvoření příjemné atmosféry před usínáním. Je možné doplnit i noční osvětlení (bludičku).
  • Příjemná dosažitelnost věcí, a tedy alespoň částečná "samoobslužnost" dítěte. Samozřejmě podle jeho věku – hračky, oblečení, pracovně-herní plocha.
  • Snadná údržba a úklid. Jak pro dítě, tak pro dospělého.
  • Výběr prvků a materiálů s atestem na zdravotní nezávadnost, hypoalergennost a podobně.
  • Variabilita, případně multifunkčnost (alespoň některých kusů nábytku).
  • Inspirativní prostředí.

DrevoaStavby.cz | Jak správně zařídit dětský pokoj

obr.: Hravě a nápaditě lze využít prostor nejen horizontálně, ale také vertikálně. Foto se souhlasem: Domain

DaS 4-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop