Výběr světla v interiéru výrazně ovlivňuje naše zdraví, jak při jeho výběru postupovat

Výběr světla v interiéru výrazně ovlivňuje naše zdraví, jak při jeho výběru postupovat

Lucie Němcová | Úterý, 21. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Záhadná mozaika tvořící útulný interiér je složená z mnoha střípků a světlo je jedním z těch nejdůležitějších. Ostré, měkké, teplé, studené, barevné, jasné, rozptýlené... Všemi svými podobami umí brilantně působit na naše tělo, měnit rozpoložení, náladu i míru energie. Až tedy budete plánovat světelnou výbavu do svého nového domova, vězte, že v sázce je mnoho.

Tvorba nového domu a interiéru je natolik komplexním procesem s mnoha souvislostmi a detaily, že je z pozice laika téměř nemožné domyslet úplně všechno. Návrh osvětlení je jednou z oblastí, která se může zdát na první pohled zřejmá a jednoduchá. Má ovšem důležité aspekty, z nichž mnoho zůstává opomenuto. Na výsledném působení prostoru z hlediska harmonie a vlivu na naše zdraví mají přitom obrovský podíl.


Umělé osvětlení - věrný pomocník

Vlnové délky světla na nás působí, ať už chceme nebo ne. Jinak se cítíme například v tmavém sklepě a jinak v místnosti s velkými okny. Denní světlo je nenahraditelné, proto je při projektování dobré myslet na situaci domu a pozice oken včetně jejich velikosti.

V našich zeměpisných šířkách se však nevyhneme na světlo skoupým obdobím podzimu a zimy. Často se vracíme domů v pozdních hodinách a chceme vykonávat různé činnosti i po západu slunce. Samostatnou kapitolou je to, jak se v takovém prostředí cítíme a jaký pocit nám navozuje. Kvalitní umělé osvětlení je zkrátka velmi důležité.

svetlo-v-interieru-Octo Pendant Lamp

Foto: Secto Desing

Komentář odborníka

"Umělé osvětlení interiéru (ale také exteriéru) je pro obývání nezbytností. Nejde však jen o funkčnost, tedy orientaci a možnost provádět různé činnosti při setmění. Svítidla velmi dobře pomohou při tvorbě různé atmosféry a nálad interiéru. Dokonce bych řekla, že pro tvorbu atmosféry jsou zásadní."

Ing-arch-Iva-Bastlova
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka


Vliv světla na organismus a naše zdraví

Elektromagnetické záření proniká naším tělem. Různé vlnové délky působí na naše buňky. „Žluté" světlo nás uspává a „jasně bílé" probouzí. Působí na nás ale také další kvality světla. Pokud máme například nekvalitní levné LED svítidlo, které při stmívání bliká, i když to nevidí naše oči, může to způsobovat stres a takový zdroj doma nechceme. Možných vlivů světla je celá řada. Správně zvolené osvětlení se tedy velmi vyplatí zejména kvůli našemu zdraví.

svetlo-v-interieru-John Cullen Lighting Scheme For Interior Design By Designed By Woulfe

Foto: John Cullen

Komentář odborníka

"Doma většinou trávíme čas ráno a večer a v tuto dobu chceme převážně relaxovat. K tomu bychom měli mít odpovídající prostředí, tedy světlo s teplotou chromatičnosti 2700 Kelvinů a méně."

Jan-Petran
Jan Petráň
PAIRAM Solution s.r.o.

svetlo-v-interieru-string-light decorative-pendant-lighting_family_silo_rocky-luten_036

Foto: Dreamstime

Cirkadiánní rytmy

V člověku fungují takzvané cirkadiánní rytmy, které řídí, kdy je bdělý a kdy spí. Jsou řízeny právě světlem a jeho teplotou chromatičnosti. Studená chromatičnost má nízkou vlnovou délku.

Takové světlo nám snadno pronikne do očí a do těla, následně se vyplaví hormon serotonin a my jsme díky tomu bdělí. Teplé světlo má naopak delší vlnovou délku, hůř se dostává do těla, spouští vylučování melatoninu a pomáhá nám usnout. Pro zdraví člověka je důležité ctít tyto rytmy a umožnit tělu, aby si mohlo načerpat kvality obou pólů.

 

svetlo-v-interieru-Entryway Gold Lighting Design   Brubeck Wall by DelightFULL

Foto: DelightFULL

Komentář odborníka

"Ještě nedávno si uživatel zakoupil svítidlo a do něj žárovku „stovku" nebo „šedesátku". Dnes je při koupi LED osvětlení potřeba sledovat takové množství údajů, jako jsou teplota chromatičnosti, podání barev, světelný tok, úhel svícení, kvalita difuzorů... že se opravdu vyplatí poptat odborníka, který by měl i vědět, kam jaké svítidlo umístit."

Jan Petráň
Jan Petráň
PAIRAM Solution s.r.o.


Jaké parametry sledovat při výběru?

Nejdříve je potřeba sledovat světelně technické vlastnosti. Pokud víme, že například chceme intenzivní světlo, difuzní a teplé, pak hledáme svítidla s těmito parametry a mezi nimi pak teprve vhodný design.

„Platí pravidlo, že v jedné místnosti má být pouze jedna teplota chromatičnosti, jinak z ní můžeme udělat diskotéku osmdesátých let. Různé místnosti už ale mohou mít každá svojí chromatičnost. Například do ložnice si dáme 2700 Kelvinů a do pracovny 4000 Kelvinů," doplňuje Jan Petráň.

„Chce-li mít klient v domě jednotnou teplotu chromatičnosti, aniž by se o ni musel nadále starat, doporučujeme 3000 Kelvinů. Takové světlo úplně neuspává, když si chceme hrát s dětmi nebo vařit, zároveň ale není tak studené, aby bránilo přirozenému zklidnění a přípravě na spánek."

svetlo-v-interieru-Amy Floor Lamp

Foto: Amy Floor

Komentář odborníka

"Mezi zásadní chyby patří neřešení rozvodů pro svítidla v souvztažnosti k dispozici nábytku a zařizovacích předmětů. Pak je vývod na lustr třeba o dva metry jinde než nad jídelním stolem. Další chybou je obecně málo vývodů na svítidla. Takže „někdo" udělá vývod na stropě třeba uprostřed místnosti a tím řešení svítidel končí. No a další je pak samotný výběr svítidel. Buď jsou extrémně nudná, nebo mají malou svítivost, nebo se k sobě nehodí. Mezi chyby lze zařadit však i výběr svítidel z jedné řady, kde je stropní, nástěnné a lampa totožné. To se mně osobně nelíbí – chybí tomu rafinovanost a kreativita."

Ing-arch-Iva-Bastlova
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka


Dobré osvětlení se rodí již ve studii

Aby celý koncept vnitřního osvětlení fungoval dobře a podporoval všechny domácí činnosti tím nejlepším způsobem, potřebujeme o něm začít uvažovat již v prvních fázích projektu. Půjde ruku v ruce s dispozicí, funkčními zónami, umístěním oken, dveří i nábytku a dalších faktorů.

svetlo-v-interieru-Danthree

obr.: Některá svítidla plní více funkci praktickou, zatímco jiná se stávají designovou dominantou místnosti. Přesto by neměl být vzhled na úkor praktičnosti. Foto: Danthree

Komentář odborníka

"Světlo nám dává život a dělá nám radost. Věnujte mu dostatek pozornosti, aby vám dobře sloužilo a podpořilo vaše zdraví a pohodu. Velkou a běžnou chybou je, že často zákazník hledí pouze na design a nezajímá jej, jak svítidlo svítí, což je samozřejmě paradoxní. Při výběru samotných světelných zdrojů pak může být spotřebitel snadno zmaten z údajů na krabičce. Například již zmíněný světelný tok nám neříká, jakou intenzitu získáme, ale kolik „teče" ze zdroje světla. Potom záleží, jaký má zdroj tvar, materiál, kde je umístěn, skrz jaký materiál svítí..."

Jan Petráň
Jan Petráň
PAIRAM Solution s.r.o.

Ujasněte si, jak budete doma fungovat

Jaké činnosti a kde budu pravděpodobně vykonávat? Bude prostor sloužit převážně relaxaci? Nebo také pro práci z domu? Čím lépe známe a dokážeme předvídat naše potřeby a způsob života, tím lépe si můžeme dům navrhnout a zařídit.

Podle našich plánů pak můžeme vybírat do daných prostor adekvátní svítidla s optimální teplotou chromatičnosti, indexem podání barev a intenzity. Vzhledem charakteru rodinného bydlení bude pravděpodobně převládat světlo odpočinkové, tedy teplé.

Dobrým krokem jsou různé typy svítidel v rámci jedné místnosti, jak radí Vlastimil Beránek z firmy EGLO: "Kromě centrálního závěsného svítidla v místnosti klaďte důraz na doplňková svítidla: stojací lampy, nástěnná svítidla a stolní lampičky. Jiné světlo budete potřebovat na společenský večer, jiné na sledování televize a četbu a odlišné osvětlení zase zvolíte pro romantický večer ve dvou."

svetlo-v-interieru-Original BTC   Titan Size 3 Pendant In Olive Green With Bronze Interior   Kitchen Lighting   Lifestyle

obr.: Svítidla mohou mít nastavitelnou teplotu chromatičnosti a možnost stmívání. V takovém případě můžeme atmosféru přizpůsobit aktuálním potřebám. Foto: Original BTC

Komentář odborníka

"Začínám práci s osvětlením hned při dispozici. Tedy v momentě, kdy se řeší rozvody elektřiny. S nadsázkou říkám, že svítidel není nikdy dost.. Řeším nejen umístění vývodů pro centrální svítidla, ale také doplňková a dekorační jako jsou stojací lampy, stolní lampy, nástěnná svítidla, ale také světelné zdroje v nábytku. Protože i ty se musí někam zapojit. Integrované světelné zdroje v nábytku jsou nyní velmi trendová, dokáží vytvořit právě tu atmosféru a navíc to opravdu velmi dobře vypadá."

Iva Bastlová
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka


"Studené světlo pro práci, teplé pro relaxaci."


Komentář odborníka

"Jako první bych doporučil vytvořit v každé místnosti více světelných okruhů, aby měl uživatel možnost dopřát si světelný komfort podle svých potřeb."

Jan Petráň
Jan Petráň
PAIRAM Solution s.r.o.

svetlo-v-interieru

Foto: Dreamstime

DaS 4-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop