Dřevěné obložení stěn je opět v módě

Dřevěné obložení stěn je opět v módě

Dana Jakoubková | Pátek, 06. leden 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Některé návrhy domů jsou nadčasové, zatímco jiné nutí majitele se po čase ohlédnout s otázkou: Proč jsem si to sem jen dal. Bez ohledu na to, jak cynický je svět trendů interiérového designu, některé prostě odmítají zemřít. Jedním z nich je dřevěné obložení stěn.

V dobách normalizace bylo dřevěné obložení, zvláště úzké palubky poskládané do třetiny výšky stěny, na vrcholu popularity. Materiál byl levný a koncept „udělej si sám" byl součástí téměř každé domácnosti. S porevolučním designem se náhled na moderní bydlení radikálně změnil a dřevo bylo z interiérových stěn téměř vytěsněno.

Když se svět začal obracet k přirozenosti, přírodním materiálům a ekologii, přišlo dřevo jako materiál opět do módy. Nový náhled na obložení stěn je však víc než jen sklouznutí zpět do děsivě nostalgického vakua „pamětihodností" 70. a 80. let. Jako designový prvek těží nejen ze své přirozené přitažlivosti, ale i z vlastností jakými jsou tepelná izolace, regulace vlhkosti, dotykový komfort nebo vliv na zdraví člověka.

Dřevo je všestranné a přizpůsobivé. Dřevěné obklady zrovna tak. Mohou vypadat rustikálně, elegantně i minimalisticky, a přitom stále nabízet hřejivost a útulnost. Dřevo se snese s každým materiálem, takže si bez obav můžete k obloženým stěnám pořídit obyčejnou židli, sametovou sedačku, květinové polštáře nebo stolek z vodovodních trubek. A protože úvahy o udržitelnosti a biofilní design stále nabývají na důležitosti, je dřevěný obklad nyní více trendy než kdykoli předtím.

Palubka na stěnu


Mohlo by se zdát, že jde o překonanou věc. Ale opak je pravdou. Pomineme-li dokonale vymyšlenou technologii kladení palubkové lamely (pero-drážka), která zajišťuje těsnost i pevnost obkladu a je dokonce odolnější než sádrokarton, nezaměnitelný designový rys palubkové stěny jistě ušel od svého skromného původu při stavbě lodí dlouhou cestu.

Podle druhu a barvy dřeviny i podle členitosti a orientace obkladu můžete změnit vnímání délky, šířky i výšky prostoru. Pokud je například obklad až ke stropu, prostor bude vypadat opticky menší a naopak. Jiný dojem budou vytvářet palubky orientované horizontálně a jiný vertikálně. Současná návrhová řešení však preferují horizontální kladení lamel v čistých, ostrých liniích do vizuálního gradientu textury.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | palubka

Foto: Pattadis Walarput, Zdroj: Dreamstime

Biodeska na stěnu


Jedním ze zdravotně nezávadných materiálů s vysokou estetickou hodnotou a funkčností, který je vyrobený z měkkého dřeva a s nízkou energetickou náročností na výrobu, je biodeska. Jde o vícevrstvou desku z rostlého dřeva, která se označuje jako SWP (solid wood panel), a lidé si ji často pletou s překližkou. Deska vyniká pevností, stabilitou a nízkou hmotností, přičemž křížem lepená skladba minimalizuje kroucení a prohýbání ve větších plochách i při změnách tepla a vlhkosti.

Desky se rozlišují podle kvality povrchu na konstrukční a pohledové, které jsou právě díky přirozenému vzhledu masivního dřeva preferovaným interiérovým prvkem. Aplikaci předurčuje tloušťka desky, formát i vzhled. Snadno a rychle s nimi opláštíte nové, staré nebo nevyhovující povrchy stěn, stropů i podlah, nebo vytvoříte novou příčku. Zároveň s konstrukcí získáte krásný finální dřevěný povrch, který můžete lakovat, lazurovat nebo napustit voskem či olejem stejně jako u masivu.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | biodeska

Foto se souhlasem: NOVATOP

Velkoplošný panel na stěnu


Stěnové panely se těší stále větší oblibě nejen díky pestré paletě stylů a dekorů, které dají místnosti originální vzhled, ale především pro velký formát s jednoduchou instalací i svépomocí. Lze jimi rychle pokrýt i velmi rozměrné stěny. Tento typ dřevěného obložení vytváří velmi čisté, uhlazené linie s velkou mírou hřejivé elegance.

Nástěnné panely jsou funkční i dekorativní a poskytují tepelnou i zvukovou izolaci v kombinaci s jednotným vzhledem – neviditelnými spoji. Řada obkladových panelů je vyráběna s luxusním hladkým povrchem nebo dýhou. Jiné typy panelu jsou strukturované do laťového roštu uloženého na tmavý plstěný materiál. Funkčně jde především o akustický panel, ale kombinace dřeva a tmavého podkladu z něj dělá i atraktivní dekoraci.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | velkoplošný panel

Foto se souhlasem: WOODEA

Překližka na stěnu


Pokud jste už trochu unavení z bílého sádrokartonu a OSB desek, pohledová kvalita překližky s neodmyslitelnou pevností vám může zvednout náladu. Splní dva účely v jednom kroku – funguje jako vnitřní opláštění konstrukce a současně jako finální pohledová stěna. Navíc má schopnost ohýbat se do elegantních křivek.

Interiérová varianta má samo sebou luxusnější vzhled než ta stavební a přirozenou krásu dřevěné textury, podle toho, z jaké dřeviny je vyrobena. Může být světlá, tmavá, strakatá, připomínat naplavené dřevo, možností je nekonečně od obyčejného po luxusní vzhled. Zvláště pěkně vypadá teplý barevný odstín v kombinaci s betonovým povrchem. S obklady můžete sladit i podlahy, stropy, police nebo základnu postele. Překližka dokáže v podstatě cokoliv.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | překližka

Foto: Pattadis Walarput, Zdroj: Dreamstime

Rekultivované dřevěné prkno na stěnu


Panel z recyklovaného dřeva s povrchem plným charakteru a barevných variací může dodat ústřední bod každému obytnému prostoru. Jádrové dřevo, pryskyřičné kapsy, dírky po hřebících, hřebíky, suky, kůrové kapsy i díry po červotoči – všechno je přijatelné. Texturovaný povrch je způsobený přirozeným zvětráváním dřeva a silně kartáčovaný.

V závislosti na tom, jak hrubá nebo jemná je povrchová úprava, může dřevěné obložení vypadat moderně (kuchyně), nebo rustikálně (strop v pozadí). Instalací prken svisle, diagonálně, vodorovně nebo ve zcela jedinečném vzoru je snadné vyladit působení stěny do posledního detailu. Tento typ dřevěného obložení vypadá skvěle v jakémkoli stylu domova.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | rekultivované dřevěné prkno

Foto se souhlasem: Admonter

Konstrukční panel na stěnu


Panely CLT otevírají široké možnosti pro funkčnost, vizuální vjemy i technologická řešení. Mohou být kombinovány s jinými stavebními materiály jako ocel, beton a sklo, což poskytuje velkou míru flexibility při výběru architektonického stylu i vnitřní povrchové úpravy. Konstrukční dřevo může být viditelné nejen na stěnách interiéru, ale i na stropech a podlahách. Materiál, kterému se někdy přezdívá super překližka, propůjčuje místnostem lehký, moderní nádech a dokáže vytvořit luxusní efekt i u projektů s omezeným rozpočtem.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | CLT panel

Foto: Martin Zeman / Návrh: 3AE s.r.o.

3D deska na stěnu


Extra dekorativní a také extra náročné na údržbu jsou designové desky nebo panely se 3D efektem. Jejich největší přednost – wow efekt – vynikne tehdy, je-li s množstvím obkladových desek nakládáno v rozumné míře, třeba jen pro jedinečný trojrozměrný akcent v jinak střídmém interiéru.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | 3D deska

Foto: Katkaterinara, Zdroj: Dreamstime

Korková deska na stěnu


Expandovaný korek je trochu nedoceněný materiál; je přirozeně odolný mechanicky, vůči vodě, vysoké i nízké teplotě, proti plísním i škůdcům a skvěle izoluje (1 cm3 obsahuje až 40 miliónu vzduchových buněk – 60 % korku tvoří vzduch). Je to materiál akustický, antistatický, antimikrobiální, nezpůsobuje alergie a je neskutečně pružný. Povrch desky může být hladký, nebo různě trojrozměrně strukturovaný do zcela neuvěřitelných geometrických obrazců či tvarován do oblin pro organický interiér. Obklad výrazné textury a charakteru přidá dotek jakosti na jakýkoli povrch stěny. Dynamická estetika a modularita korkového obkladu je prakticky neomezená.

DrevoaStavby.cz | Dřevěné obklady stěn | korková deska

Foto se souhlasem: GENCORK/SOFALCA

DaS 6-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop