Kota je nová dimenze zahradního domku, která nepodléhá stavebnímu povolení

Kota je nová dimenze zahradního domku, která nepodléhá stavebnímu povolení

Redakce | Úterý, 07. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Chtěli byste mít na své zahradě něco originálního a nemáte konkrétní představu? Setkáváte se rádi s přáteli, nebo naopak hledáte místo pro klidný odpočinek? Rádi grilujete a léto je pro vás příliš krátké? Pokud ano, zkuste se zamyslet nad tím, zda byste na zahradě nenašli místo pro originální severskou kotu.


Originální finská kota ze dřeva

Finská kota je označení pro dřevostavbu s centrálním ohništěm, kterou používali už před tisíci lety staří inuité, aby přežili nehostinné klimatické podmínky drsného severu. První koty byly ve skutečnosti jen dřevěné konstrukce přikryté kožešinami, postupem času se z nich ale stala místa pro setkávání a trávení volného času po celém světě.

Koty stále vycházejí z tradice sdíleného ohně v centru stavby, ovšem oheň již není prostředek k přežití, ale společný jmenovatel pro příjemná setkání a pohodu, byť prostorové řešení zůstává stejné: sdílený oheň, společné teplo a přátelé.

Kruhový koncept grilovací koty s ohništěm uprostřed o půdorysu 6 až 17 m² je ideálním prostředím, ať už jde o diskrétní firemní jednání, romantickou večeři pro dva, nebo živelnou oslavu poháru fotbalového klubu.

Atmosféra dřevěné koty a praskajícího ohně je nenapodobitelná a současně univerzální v možnostech využití bez ohledu na počasí nebo roční dobu. Vynikající izolační vlastnosti zaručuje odolné, pomalu rostoucí dřevo těžené v Laponsku v kombinaci s dvojitými izolačními skly.

Samozřejmě nemusí jít vždy o grilování, i když praskající dřevo v ohni dodá kotě tu správnou atmosféru. Stejně tak ji ale můžeme využít jako zahradní domek nebo místo pro zahradní party v době, kdy nám počasí prostě nepřeje.

Grilovací kota nepodléhá stavebnímu povolení a k její stavbě nepotřebujete ani elektrické rozvody. Realizace Finské koty trvá jen dva až tři dny a jejím prostřednictvím lze řešit i nedostatek místa v domě – může se například proměnit v originální pracovnu...

kota-zahradni-domek-5


"Realizace Finské koty trvá jen dva dny."


kota-zahradni-domek-ohniste


"Kota má vynikající izolační vlastnosti díky odolnému, pomalu rostoucímu dřevu těženém v Laponsku."


kota-zahradni-domek-1


"Dnešní grilovací koty slouží hlavně k zábavě a posezení s přáteli."


kota-zahradni-domek-4


"Kota může být ozdobou každé zahrady, kde si s chutí vychutnáte příjemné posezení a dobré jídlo nad ohništěm."


kota-zahradni-domek-interier-ohniste


"Finská kota je místem, kde si za každého počasí pěkně v pohodlí vychutnáte praskající oheň."


kota-zahradni-domek-7


"Grilovací kota nepodléhá stavebnímu povolení a k její výstavbě nepotřebujete ani elektrické rozvody."


kota-zahradni-domek-uvodni

Foto: Kylpyla a Scandinavic Wood Art

Více informací: www.finskekoty.cz

SaR 3-2015
Vaše komentáře (12)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop