Bez dřeva se na zahradě prostě neobejdete

Bez dřeva se na zahradě prostě neobejdete

Redakce | Pondělí, 30. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete si užívat léto sladkým nicneděláním na vlastní zahradě? Zapomeňte! Žádná zahrada není bez práce a krásná zahrada už vůbec ne. Ale představy o krásné zahradě máme každý jiný – někdo tráví každé jaro či léto se štětcem v ruce a natírá plot, pergolu, terasu a všechno, co jen náznakem připomíná dřevo, jiný vsadí na přírodní vzhled a barvy zas až tak nemiluje.

I když se budeme bránit sebevíc, bez dřeva se v zahradě neobejdeme. At už je to plot či pergola, zahradní domek nebo třeba nábytek na terase, přirozenější materiál, než dřevo budeme hledat jen těžko. Pokud ale nevsadíme na novodobé bezúdržbové dřevoplasty, které se tváří jako dřevo, ale ve skutečnosti jde o plast, budeme se muset o dřevo alespoň trochu postarat.

Díky exotickým stromům, z jejichž dřeva se vyrábí prakticky cokoliv, už nemusí být péče o zahradní komponenty tak náročná. Každý už dnes ví, že díky vyšší hustotě jsou nejpoužívanější teak či bangkirai velmi odolné účinkům povětrnosti a nebudeme-li trvat na jejich původním medovém odstínu, brzy se potáhnou slabou stříbřitou patinou, která ochrání spodní vrstvy dřeva. Pak může zůstat i přes zimu venku a neuškodí jim led ani tající sníh.

TIP NA ČLÁNEK: Mahagon, teak, meranti nebo ebenové dřevo aneb co byste měli před koupí exotického dřeva vědět

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (teakové dřevo)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

V opačném případě se musíme smířit s tím, že minimálně jednou za rok budeme muset zakoupit speciální oleje pro ošetřování exotického dřeva a mobiliář natřít. Totéž platí samozřejmě i o běžných, tuzemských druzích dřeva, pro jejichž ochranu můžeme použít jak tenkovrstvé lazury, které zachovají kresbu dřeva, tak klasické nátěrové barvy, které povrch uzavřou a vytvoří kompaktní vodoodpudivý film.

Výhodou lazur je na rozdíl od nátěru možnost jejich obnovy bez předchozího broušení – dřevo stačí prostě znovu přetřít. Zastánci přírodních zahrad dokonce ponechávají bez ošetření i vybavení z měkkého dřeva. I smrk nebo třeba borovice změní už během několika prvních měsíců ve venkovním prostředí svou barvu a zešednou, na rozdíl třeba od teaku však brzy začnou podléhat destrukci.

V trhlinách, které se u exotických dřev nevyskytují, se bude držet voda a nábytek se během několika málo let rozpadne. Totéž samozřejmě může potkat terasu, plot či pergolu. Jenže v přírodní zahradě má i takový materiál své kouzlo. A ničemu to nevadí – kolem plaňkového plotu za tři čtyři roky vyroste dostatečně hustá řada keřů, pergola poroste popínavými rostlinami a nábytek poslouží v zimě na zátop a koupí se nový. I v zahradě je všechno otázkou priorit – záleží jen na nás, jaký styl je nám bližší.

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (obnovovací nátěr)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

Zahradní nábytek


Plasty, jakkoli jsou nezničitelné a cenově výhodné, do zahrady nepatří. Problematické je nejen jejich začlenění do přírodního prostředí, ale i jejich barevná nestálost, a nakonec i ekologicky nepřijatelná výroba či likvidace. Zatímco nábytek z tuzemského, většinou měkkého dřeva bez problémů vydrží řadu let pouze v suchu pod krytou pergolou, nábytek z teaku či robinie odolají větru dešti.

Vybírejme pouze výrobky označené logem FSC, které garantuje původ dřeva z plantáží, a rozhodněme se včas, zda chceme každý rok obnovovat nátěr speciálním olejem, který zaručí barevnou stálost, nebo dáme-li přednost přírodní patině. Jakmile se totiž na nábytku tato šedá vrstva jednou vytvoří, už nemáme šanci původní medovou barvu obnovit. V každém případě je i takový nábytek plně funkční a zachovává si svou životnost.

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (zahradní lavička)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

Pergoly a zahradní domky


Postavit si pergolu z teaku či bangkirai by bylo cenově velmi náročné, a tak se pro tyto drobné stavby prakticky výhradně používají tuzemská dřeva. Na našem trhu lze zakoupit už hotové výrobky a na zahradě si je pouze sestavit, většinou bývají ale pergoly zakázkami pro tesaře či truhláře. Už při výrobě pak může řemeslník dřevo opatřit vybraným nátěrem, což je rychlejší i pohodlnější – odpadne nám práce po instalaci pergoly.

TIP NA ČLÁNEK: Stavba zahradního altánu svépomocí krok za krokem

Zahradní domky a různý dětský mobiliář se naopak častěji dodávají jako hotové výrobky. Jejich cena je tak většinou příznivější než při individuální výrobě. Zejména pokud lze očekávat, že děti budou přicházet do přímého kontaktu se dřevem, je vhodnější dát přednost materiálu chemicky neošetřenému. Těch několik let, po které bude zařízení nejmenším obyvatelům zahrady sloužit, dřevo vydrží i bez ošetření – následná likvidace třeba v krbu pak bude i ekologicky přijatelnější.

TIP NA ČLÁNEK: Užijte si romantiku na zahradě díky altánu, loubí či zahradnímu domku

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (dřevěná pergola)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

Oplocení zahrady


Plot – jeden z nejproblematičtějších prvků zahrad. Jen žádné pletivo a dráty! Někdo dá přednost betonové zdi, jiný si své soukromí až tak přísně nestřeží; někdo vsadí na průmyslově vyráběné komponenty, jiný tuto uniformitu raději vymění za nevšední dílo. Obyčejný plaňkový plot bez chemického ošetření je ideálním řešením pro venkovskou zahradu, ve městě můžeme subtilní plaňky vyměnit za masivnější prkna. Proč se trápit s dokonalou rovinou? Střídání různých výšek je osobitější, jednodušší a plot pak nebude působit ani příliš masivně. Odvážnějším štěstí přeje – pět základních barev a o zábavu je postaráno...

TIP NA ČLÁNEK: Co na nás prozradí plot u domu?

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (dřevěný plot)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

Terasy a dřevěné paluby


Asi největší konkurenci má dřevo na terase. Není divu. Horizontální poloha totiž dřevu vůbec nesvědčí, protože mu škodí nejen tající sníh, ale i sebemenší deštík. Voda stéká na rozdíl třeba od plotu nebo fasády pomalu, drží se i v nejmenších trhlinách a dřevo tak zůstává dlouho mokré.

Naprostou nutností je proto alespoň minimální sklon, který vodu odvede rychleji, a v ideálním případě i umístění na roštech, aby mohl vzduch proudit i pod terasou. Kromě dlaždic, skládané dlažby či betonu přibyla dřevu na terase před nedávnem ještě jedna konkurence a nutno dodat, že velmi úspěšná – dřevoplast. Tato směs pilin a plastu je prakticky nezničitelná, bezúdržbová a dřevu pohledově velmi podobná.

TIP NA ČLÁNEK: Dřevěná terasa hladká, nebo radši drážkovaná?

DrevoaStavby.cz | Dřevo na zahradě (dřevěná terasa)

Foto: Tom Manson, Zdroj: Dreamstime

Autor článku: MARTIN KLÍMA

DaS 3-2011
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop