Dřevostaveb v Česku přibylo. Ty nejpovedenější ukáže letošní Salon dřevostaveb

Dřevostaveb v Česku přibylo. Ty nejpovedenější ukáže letošní Salon dřevostaveb

Markéta Kristová | Pondělí, 30. leden 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby stále víc lákají zájemce nejen o kvalitní a udržitelné bydlení. Kam se za poslední roky trend ve využívání dřeva posunul? Na to se zaměří již 18. ročník Salonu dřevostaveb, festivalu a výběrové přehlídky současné dřevěné architektury. Kromě tuzemských projektů architektonických studií představí i díla architektů z Rakouska, Norska a Francie. Na své by si měli přijít jak odborníci, tak běžná veřejnost, pro kterou pořadatelé přichystali atraktivní výstavu v centru Prahy na piazzettě Národního divadla.

Událost je určená pro všechny zájemce o moderní stavby ze dřeva a udržitelný životní styl. Už poosmnácté nabídne bohatý program především v rámci úvodního večera pro architektonickou veřejnost a zájemce o nejnovější trendy v dřevěné architektuře. Zahajovací večer Salonu dřevostaveb proběhne 19. 4. 2023 v Centru architektury a městského plánování (CAMP). „Jsme moc rádi, že se nám i letos povedlo zajistit výrazné osobnosti z řad předních evropských architektů," prozradil Pavel Horák, ředitel festivalu.

Mezi nimi bude například Helmut Dietrich z rakouského studia Dietrich | Untertrifaller Architekten nebo renomovaný architekt Reiulf Ramstad z Norska (Reiulf Ramstad Arkitekter). Z Česka přispěje přednáškou o kontextu a historii českých dřevostaveb Matyáš Cigler. Salon nicméně svými ambicemi míří za hranice dřevěných staveb. Je centrem osvěty i v oblasti moderní a udržitelné architektury.

„Projekty přihlášených architektů nejsou zdaleka jen realizace rodinných domů," potvrzuje Magdalena Deverová, hlavní koordinátorka akce. „Mnoho projektů kreativním způsobem inovuje veřejný prostor. V Evropě dnes vznikají ze dřeva školy i celé čtvrti. Další ročník Salonu na toto chce upozornit."

DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023 DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023

 

DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023

 

Zahajovací a přednáškový večer Salonu dřevostaveb 2023 startuje dne 19. 4. 2023 v CAMP, Den dřevěné architektury a vernisáž výstavy startuje dne 20. 4. 2023 v sále při piazzettě Národního divadla. Nenechte si ujít příležitost dozvědět se více o současné dřevěné architektuře a přijďte se také podívat. Rezervace míst na zahajovací večer Salonu dřevostaveb 2023 budou k dispozici na webu GoOut.cz.

Rezidenční čtvrť ze dřeva? Ve Francii žádný problém


Víc než tři čtvrtiny použitého materiálu tvoří dřevo. To je projekt La Cartoucherie ve francouzském Toulouse. Vytvořilo jej studio Dietrich | Untertrifaller Architekten, jehož zakladatel Helmut Dietrich patří mezi hlavní řečníky Salonu dřevostaveb 2023. Součástí realizace nejsou jen obytné domy, ale i veřejné budovy a komerční prostory. Nejen tento projekt dokazuje, že obliba dřeva jako udržitelného materiálu ve Francii roste.

Podobný důraz na udržitelnost klade i další velké jméno evropské architektury: Reiulf Ramstad. Jeho architektonické norsko-dánské studio Reiulf Ramstad Arkitekter stojí například za návrhem Hotelu 48Nord ve Francii. Jedná se o projekt, který návštěvníkům poskytne zážitek v podobě unikátních vyhlídek a sepjetí s okolní přírodou.

DrevoaStavby.cz | Salon dřevostaveb 2023 | Rezidenční čtvrť La CartoucherieDrevoaStavby.cz Salon dřevostaveb 2023 rezidenční čtvrť La Cartoucherie

 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop