Základy pro dřevostavby patří do kategorie vysoce přesných staveb

Tisk
Základy pro dřevostavby patří do kategorie vysoce přesných staveb

Komerční sdělení | Pátek, 14. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Základy a základová deska – můžete si ji jako investor nechat udělat jednak prostřednictvím vámi vybrané stavební firmy, nebo vám ji na klíč zajistí prostřednictvím prověřených stavebních firem váš dodavatel dřevostavby. Stavbu svépomocí v tomto případě určitě vynechte, za ty nervy a rizika to určitě nestojí.

Ale ať už základovou desku zadáte jako investor komukoliv, pro vyprojektování od vás bude realizační firma vždy potřebovat nějakou sumu podkladů. Mezi ně patří například geologie, hydrogeologie, radonová zpráva apod. Bez těchto informací se nedá projekt domu včetně základů a základové desky připravit.

Myslete na základovou desku již při výběru pozemku

zakladova-deska-drevostavba-guzman-hass-fertigbau-1Při výběru pozemku se proto nedívejte jen na velikost, umístění a orientaci, ale i na kvalitu pozemku v oblasti únosnosti podloží, výskytu spodních vod nebo radonu. Méně kvalitní pozemky (například v poddolovaném území) pak často přinášejí vícenáklady na zemní práce, odvodnění, výztuže či ochranu před radonem. To vše pak ovlivňuje i samotnou cenu přípojek IS.

Základová deska jako součást dodávky na klíč

Zkušenosti ukazují, že drtivá většina lidí preferuje u dřevostaveb stavbu domu na klíč, tedy jednoho obchodníka, jednoho stavbyvedoucího a jednotnou záruku. Právě proto je pro vás výhodnější nechat si základovou desku realizovat na klíč společně s dřevostavbou.

zakladova-deska-drevostavba-guzman-hass-fertigbau-4

V našem případě se u základové desky držíme osvědčené a správné cesty, kterou je betonová základová konstrukce." říká Radek Kazík, spolumajitel společnosti GUZMAN s.r.o. z Dolan u Kladna, která má bohaté zkušenosti ze stavbou rodinných domů Haas Fertigbau.

Betonová základová konstrukce pro rodinné domy Haas Fertigbau je navíc specifická a liší se od toho, co běžně dělají tuzemské stavební firmy. Je to konstrukce, kde jsou dvě základové desky na sobě a mezi nimi je kompletní radonová a hydroizolační vrstva. Při montáži samotného rodinného domu tak nedochází k perforaci těchto izolačních vrstev ani k jejich případnému znehodnocení. Tato konstrukce je sice dražší, ale je jednou z garancí vysoké kvality celé dřevostavby." dodává Radek Kazík.

Základová deska dle parametrů dodavatele domu

zakladova-deska-drevostavba-guzman-hass-fertigbau-3Cena základové desky je samozřejmě důležitá, takže pokud budete vybírat z nabídek realizačních firem, nezapomeňte, že jako investor si nemůžete realizovat základovou desku, která by byla v rozporu s parametry, které vám stanovil dodavatel samotného rodinného domu. Pokud totiž základová deska nesplňuje nároky například na rovinatost či rozměrovou přesnost (a ty jsou uvedené jako podmínka ve Smlouvě o dílo), musí se opravit a to vyvolává vícenáklady a stavbu to zpomaluje. Takové vysoké nároky nejsou bezdůvodné, jejich cílem je umožnit opravdu vysokou přesnost výstavby.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Základy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop